Publisert

Martin Luthers bønneråd, for første gang på norsk! Ja til et bibelnært og levende bønneliv


Ca leselengde:
3 min

Hvor ofte har du møtt kristne som enkelt snakker om hvor lett de opplever bønnelivet? Den norske bluferdigheten slår nok også inn, men for de fleste av oss er dette en del av livet med Gud vi strever med.

Det var også opplevelsen barbermester Peter Beskendorf levde med. For omring 500 år siden klaget han sin nød for en av sine kunder, som for ikke å bli kuttet med barberkniven, for en gang skyld måtte lytte uten å kunne svare umiddelbart. Peters hjertesukk ble dermed Martin Luthers motivasjon for å dele av sin enkle, men svært så innholdsrike bønnepraksis. Omtrent slik ble "En enkel måte å be på" født.

Martin Luther, reformasjonens far, var nemlig i tillegg til å være en av verdens mest produktive forfattere og mest kjent for å meisle ut tydelig lære fra Bibelen, også en mektig bønnekjempe. Han brukte mye tid i bønn og både kjempet med og hvilte i Gud der. I tillegg hadde han et sterkt pastoralt hjerte med omsorg hvor alminnelige menneskers åndelige liv. "Den lille katekismen" er født ut av samme nød for folket og "En enkel måte å be på" følger i samme tilgjengelige spor.

Dette enkle skriftet er oversatt til mange andre språk, men ikke på norsk, inntil nå. I samarbeid med forlaget EBmedia har foross.no gjort noe med det og skriftet er nå mulig å bestille via deres nettside.

Håvard Høie har tidligere skrevet om Martin Luthers bønnepraksis på foross.no. 

Det er Håkon Leite som har oversatt fra originalspråket og Karoline Mathea Seljenes som har laget det grafiske uttrykket. Takk også til godt samarbeid med EBmedia!

Boken er til salgs her!

Anbefalinger

Denne lille boken gir en nydelig innsikt i hvordan vi kan be uten at det blir tomme ord. Luther vil med enkle ord og eksempler gi deg et nyttig mønster for hvordan din bønn kan være en samtale med Gud og hans ord. Dette mønsteret gir deg mulighet til å grunne på Guds ord, takke for det Gud gjør, bekjenne det du ikke kan leve opp til og be om å få leve ut troen i livet.

Jeg elsker åpenheten Luther har for at Den Hellige Ånd kan ‘forstyrre’ bønnen og lede oss til ny innsikt. Denne lille boken har oppmuntret meg til et levende bønneliv forankret i Bibelen. Den har lært meg å ha forventing til at Gud møter meg i bønnen. Du holder en liten skatt mellom hendene dine. Les den, la deg oppmuntre og bruk den.

- Christian Lilleheim, lærer Bildøy bibelskole

Luthers friske formuleringer og engasjerende veiledning i bønnelivet er endelig tilgjengelig på norsk! I denne lille boken blir Fadervår, de ti bud og trosbekjennelsen gjenopplivet, aktualisert og gjort til bønner for vanlige folk, slik som den opprinnelige adressaten, barbermester Beskendorf, hadde behov for.

Forfatteren er kjent for ikke å spare på konfekten, og det gjør han heller ikke i dette skriftet. Man skulle tro at han kjente til vår tid når han slår an tonen med å adressere hvordan bønnen ofte blir nedprioritert og at vi så lett kommer i andre tanker når vi først skal be.

Boken gir nyttig hjelp for å lære seg konkrete og smarte bønnemetoder, inspireres til et levende bønneliv og samtidig øke forståelsen for grunnelementene i den kristne troen som Fadervår, budene og den apostoliske trosbekjennelsen er. Vis meg noen som ikke trenger dette!

Luther har en egen evne til å sprenge bønnens dør åpen for oss og få fram essensen av vår tro, til lykke og salighet for mange. Wir sind alle Bettler.

- Silje Kiil, redaksjonsmedlem foross.no

Kjøp boken og la den inspirere deg til å be!


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Aktuelt

Emne

  Bønn

Om Redaksjonen
forfatter_fotoSkrevet av: Redaksjonen .
  Redaksjonen i foross.no består av Endre Stene, Øivind Ruud Kringstad, Silje Kiil, John-Kjetil Gagnat, Vegard Soltveit og Konrad Helliesen. Vi kan kontaktes på post@foross.no.
   Ressurser av Redaksjonen
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.