Publisert

Om ett lem lider Husk på de som lider!


Ca leselengde:
4 min

Forfølgelsen av kristne fortsetter å øke. Det viser World Watch list som Åpne Dører presenterer i januar hvert år. Aller hardest er det i Nord-Korea, og sånn har det vært i mange år. I de femti landene som er med på listen, regner man med at så mye som 260 millioner kristne lider av forfølgelse. I tillegg kan det være rundt 50 millioner i andre land.

Ufattelig mange av våre trossøsken lever altså under omstendigheter som vi i den vestlige verden har vanskelig for å forestille oss. I Nord-Korea er det som kjent en kommunistisk diktator som står bak de kristnes lidelse. I de andre landene er islamistisk undertrykkelse den fremste årsaken.

Et eksempel på dette er Nigeria (nr 11 på World Watch list) hvor Boko Haram kidnappet en kvinne på vei til utdrikningslaget sitt før jul. 2. juledag ble en video spredt, der hun og hennes ti venner ble henrettet. Siden 2015 har 900 kirker blitt ødelagt av Boko Haram i det nordlige Nigeria og minst 16000 kristne har blitt drept (gatestoneinstitute.org).

På tross av at kristne er den mest forfulgte gruppen i verden, får det relativt lite oppmerksomhet i media og blant våre valgte ledere. Her til lands er det til og med sånn at myndighetene ser ut til å ha en særskilt omsorg for islamister selv om de har blitt definert som en trussel mot sikkerheten, i motsetning til kristne flyktninger som blir utvist på tross av en overhengende risiko for at de vil måtte bøte med livet når de blir sendt tilbake.

Det er ikke vanskelig å tenke seg at mange har flyktet til et land som er kristent i navnet med forventning om forståelse for situasjonen de er i. Isteden blir de møtt med avstand fra kristendom som om det er noe vi skjemmes over å ha med i historien vår. Dette til tross for at kirken har vært helt avgjørende for samfunnet vårt når det kommer til skole, helsevesen, rettsvesen og så videre. Vi kan forundre oss over historieløsheten, men samtidig trenger vi ikke å bli overrasket: det pågår en åndelig strid mellom lyset og mørket og den nåværende verden er i den ondes varetekt.

Tragisk nok er de forfulgte kristne nesten glemt selv i mange av våre kirker. For noen år siden vakte kampanjen «Mitt kors» i Sverige oppstandelse og motstand fra den nasjonale kirkens ledelse. Det var en facebookside der man kunne publisere bilder av kors og siden fungerte som en måte å uttrykke støtte for lidende kristne. Vi trenger kanskje ikke å bli sjokkerte over motstanden. Liberal teologi fører verken til vekkelse eller innsikt om hvorfor Jesus er så umistelig og verd å risikere livet for.

Vi vil nok alltid ha vanskelig for å forstå og å identifisere oss med kristne som står foran et ultimatum: Å avsi troen eller å bli kastet ut fra familien, fengslet og/eller drept. Den som vil ha Jesus som Herre og Frelser kan ikke forbli uberørt av lidelsen som våre trossøsken går gjennom:

Om ett lem lider, da lider alle lemmene med. 1. Kor 12:26

Vi hører til den samme Kristi legeme; vi er en del av Guds familie uansett hvor på jorden vi befinner oss og hvilken kirkelig tradisjon vi tilhører. Så lenge Jesus er vår tilflukt og vårt håp, er vi forenet i ham på tross av ytre ulikheter. Her er organisasjoner som Åpne Dører en stor gave. De gir oss informasjon om situasjonen som våre trossøsken befinner seg i, gir støtte og hjelp til mange forfulgte og er et talerør for deres sak.

Ta vare på muligheten til å holde deg selv og menigheten din oppdatert med aktuell informasjon. La det du leser om den lidende kirke bli omgjort til din bønn, både for de forfulgte og for dem som forfølger. Herren er mektig til å omvende de som forfølger ham den dag i dag (Apostlenes gjerninger 9:5).

De lidende lemmene i Kristi legeme trenger støtte og forbønn, men de har også noe helt avgjørende som de kan hjelpe oss med, vi som bor i land med mye åndelig sløvhet og forførelse: De minner oss på at den åndelige striden er en høyst aktuell realitet om den enn gir seg uttrykk på mange forskjellige måter, samt at det er helt avgjørende at vi alle holder oss nær vår trofaste Frelser.


Artikkelen stod først på trykk i "Kyrka och folk" som vi har et samarbeid med om utveksling av stoff. Se nettutgaven av artikkelen her. Teksten er oversatt fra svensk av Silje Kiil.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
4 min
Ressurstype

  Aktuelt

Emne

  Forfølgelse

Skrifthenvisning

  1. Korinterbrev  12: 26

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Gunnar Andersson.
  Gunnar er gift med Ailen og sammen har de fire barn. Han er prest i Missionsprovinsen og pastor på Missionsgården i Vännäs.
   Ressurser av Gunnar Andersson
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.