Publisert

Valget 2017: Men hva er egentlig et verdispørsmål?


Ca leselengde:
2 min

Få med deg denne samtalen om skillelinjene mellom kristendom og politikk, kristen politisk tenkning og verdispørsmål. I tre spesialepisoder av Tabletalks vil vi samtale om dette i en aktuell tid inn mot årets stortingsvalg.

Helt siden Augustin og Tertullian i kirkens første århundrer, har teologer og kristne samtalt om hvordan vi skal leve og tenke her i verden, og hvordan en skal forholde seg til politiske spørsmål i samtiden.

Her i Norge har vi vært en nasjon hvor kristendommen i mange hundre år har stått sterkt. Kristendom preget folkets virkelighetsbilde, etiske forpliktelser og lovverk. Det var enkelt å argumentere for kristne perspektiv i samfunnet. Men kristen tenkning opphørte i stor grad å være et vesentlig element i politikken på 60 – 70 tallet. I viktige etiske spørsmål har vi så gått på store nederlag, for eksempel i abortspørsmålet og likestilling av homofilt og heterofilt samliv. Likevel har kristne stadig forsøkt å reise viktige verdispørsmål på den politiske dagsordenen.

I dag er Norge i stor grad et ”etter-kristent” og sekulært land. Er det mulig, som verdikonservative kristne, å utforme en måte å tenke på - som ikke bare handler om at vi tenker og arbeider ut fra de forutsetningene som en gang var, som en slags nostalgisk lengsel tilbake til fortiden? Hvordan forholder vi oss til at samfunnet i dag rommer mange ulike virkelighetsforståelser.

I årets valgkamp, har verdispørsmål faktisk igjen blitt et ganske sentralt element i den politiske debatten. Også kristne verdier. Og i denne spesialutgaven av Table Talks vil vi stille spørsmålene: Hva er egentlig kristne verdier? Hva er et verdispørsmål i en politisk sammenheng? Hvordan vekter vi ulike kristne verdier og politiske spørsmål opp mot hverandre? Og hvilken hjelp finner vi Bibelen, teologien og kristen tenkning til å finne ut av dette?

Med i samtalen er:
- Maria Ljones Brekke, lærer, og 3. kandidat på KRFs Stortingsliste for Rogaland
- Rolf Kjøde, Leder for strategisk utvikling på NLA.
- Tarjei Gilje, debattredaktør i Dagen
- Endre Stene, forsamlingsleder og bibelskolelærer NLM

Lytt til samtalen her:

Men det er et kjempetriks å abonnere på podkasten i din podkaster. For eksempel i iTunes.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Aktuelt

Serie

  Valget 2017: Men hva er egentlig et verdispørsmål? (vises nå)

  Valg 2017: Men skal ikke jorden uansett forgå?

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Endre Stene.
  Endre Stene er gift med Edel, har fire gutter og bor i Namsos. Han er lærer på Fjellheim Bibelskole og redaktør i foross.no.
   Ressurser av Endre Stene
Medforfattere

forfatter_foto  Rolf Kjøde er førstelektor ved NLA Høgskolen. Han har tidligere blant annet vært generalsekretær for Normisjon, studentprest og rektor på Lagets Bibel- og evangeliseringssenter.
  Ressurser av Rolf Kjøde


forfatter_foto  Tarjei er gift med Elin Constanse og de har tre barn. Han har en bachelor i sammenliknende politikk fra Universitetet i Bergen og en master i kristendomskunnskap fra NLA. Helt fra 1998 var han tilknyttet Dagen som frilansjournalist. Han ble fast ansatt fra 2008 og redaktør i 2010. Tarjei er også eldste i Kristkirken i Bergen.
  Ressurser av Tarjei Gilje


forfatter_foto  Marie arbeider som lærer, bor i Stavanger og er leder i Stavanger Kristelig Folkeparti.
  Ressurser av Marie Ljones Brekke

Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.