Publisert

The Chosen Verdens største publikumsfinansierte dramaproduksjon gjennom tidene


Ca leselengde:
12 min

I forbindelse med at sesong 3 av The Chosen er godt i gang republiserer vi denne artikkelen som ble skrevet med utgangspunkt i sesong 2.


Lykke til, hvis du vil lage en storslått og kostbar dramaserie om Jesus Kristus, Guds sønn, og samtidig være tro mot Bibelens hellige ord.

Regissøren Dallas Jenkins’ utgangspunkt var en haltende karriere og tomme lommer da han begynte å jobbe med prosjektet The Chosen. Men han hadde en stor visjon, og vi er nå midt i sesong to i det som etter planen skal bli en syv sesonger lang dramaserie om Jesus, som du kan se gratis på internett eller i en egen app. Dramaet har en imponerende score på IMDB med 9,7 av 10 stjerner og har 183 millioner avspillinger til nå.

Hva kan man gjøre og ikke gjøre, når man går i gang med et slikt prosjekt? Hva er sannsynlig, hva er troverdig? Hva er spennende og interessant, men samtidig sant?

Alle kristne har sannsynligvis ulike grenser for hva vi kan tillate fantasien å utdype om Guds Sønn og hans omgivelser. Vi vet en del om arkitektur, samfunnsstruktur og geografi på bibelsk tid, men ingenting om hvordan Jesus så ut, hvilken mat han likte best og hvorvidt han hadde en ryggsekk. Mye er skrevet ned i evangeliene om hans gjerninger og taler, men hva mer gjorde og sa han, som kan fylle ut beretningene?

Med syv sesonger à åtte episoder, gis det tid og rom for Jesus. Vi stresser ikke gjennom hele historien i løpet av én kveld, men får vandre sammen med Jesus og disiplene hans og se dem på nært hold.

Hils på Jesus!

Du møtes av en barmhjertig, klok og smilende Jesus Kristus med varme, brune øyne og overraskende mye humor. Han skaper god stemning og beundring blant sine etterfølgere når han utfører mirakler. Men han snakker også i lignelser, velger veien om det skumle og urene Samaria, sier at de skal spise hjemme hos noen som ikke vet om det selv ennå, gjør bare godt mot dem som gjør ham vondt, tilsier syndenes forlatelse til syndere, snur folks liv opp-ned og stikker jevnlig av fra flokken for å være alene.

Vi som leser Bibelen har kanskje glemt hvor uforutsigbar Jesus må ha blitt oppfattet av folkene omkring ham. Vi vet jo at han ikke hadde tenkt å avsette de romerske okkupasjonsmaktene, men disiplene gjorde ikke det. Vi vet hvordan det gikk til slutt, både med ham og med de andre, men de levde midt oppi det, fra dag til dag, fra hånd til munn.

Disiplene

Minst like spennende som å få se Frelseren filmatisert, er det å se persongalleriet som omgir ham. The Chosen tilbyr grundige og gode bakgrunnshistorier som forklarer mye av hva og hvor disiplene kommer fra, hvilke ulike forutsetninger, personligheter, yrker og bakgrunner de har.

Vi får en økt forståelse for hvor inderlig hatet og mistrodd en skatteinnkrever var, hvor skrekkelig det tvilsomme distriktet i byen var og hvor gjerne en jøde holdte seg unna Samaria. Vi opplever frykten for de romerske okkupasjonsmaktene og vi får i stadig økende grad gjennom episodene kjenne på stemningen (av og til den dårlige stemningen) i disippelflokken.

Apropos disippelflokken så får The Chosen godt fram hvor brokete gjengen var. Alle hadde sine lik i lasten. Alle hadde sine vonde historier. De reagerte på menneskelig vis da Jesus viste seg mer og mer tydelig som Guds Messias. Om serien ikke gjør at jeg føler meg nærmere Herren, får jeg i alle fall en økt forståelse for de menneskelige faktorene.

I kristen lære kjenner vi godt til ord som tilgivelse og kjærlighet, men det sjokkerer å se Jesus tilgi og inkludere mennesker disiplene tidligere har vært redd for, ja, kanskje til og med hatet. Det kan hende vi også trenger den påminnelsen i dag?

Luther sammenlignet de helliges samfunn med et sykehus, hvor de syke strømmer til for å få treffe Legen. Jeg synes det kommer godt fram i The Chosen, at det som forener alle som flokker seg om Jesus, er at vi trenger Ham.

Det er rørende å se hvordan Jesus også berører livene til dem som ikke tilslutter seg disippelflokken. Vi møter for eksempel den eldre, høyt respekterte, skriftlærde Nikodemus i hans vandring nærmere og nærmere Frelseren, deres samtale på taket om natten (grundig gjengitt i Johannes 3, hvor vi har «den lille Bibel» fra) og Nikodemus’ indre og ytre kamper i møte med de andre fariseerne, romerne, kona, Jesus og ikke minst seg selv. Hvordan vil det gå med Nikodemus til slutt? Det vil jeg anta du må vente i flere sesonger med å få se, eller så kan du eventuelt åpne Bibelen og se om du finner spor av ham.

Skjulte perler

The Chosen har noen særskilte små perler å by på for deg som kjenner din Bibel godt; for eksempel ser vi disiplene småkrangle og noen svarer til Peter at han i alle fall ikke er den raskeste til å springe. Det kan synes som en tilfeldig liten kjekling mellom kompiser men jeg setter pris på det, for, selv om vi ikke har kommet dit i historien ennå, vet vi fra Joh 20 at Johannes var raskere enn Peter: «De to løp sammen, men den andre disippelen løp i forveien, fortere enn Peter, og kom først til graven.» (Joh 20:4) Det er en liten og uviktig detalj som styrker troverdigheten til Skriften, og at The Chosen inkluderer slikt, styrker prosjektet i deres kjærlighet til detaljer som er nedtegnet.

Det imponerer meg også at skaperne fanger opp små detaljer i historier som Jesus beviselig har fortalt, og trekker ut en hovedperson som ikke har stått i rampelyset før. For min del har jeg i alle fall aldri før hørt noen nevne den røveren som overfalt mannen vi kjenner som offeret i historien om den barmhjertige samaritanen.

Du blir tatt med tilbake i tid, til hendelser i Det gamle testamentet som profeterte om Messias eller som på annen måte kan knyttes tett opp mot Jesu virke. De eldgamle historiene flettes fint inn i Jesu situasjon og samtid. Det jødiske folket er rikt på historie og historier.

Jesus i 2021

På ett område er teamet bak dramaserien klar over at de ikke er i nærheten av virkeligheten: alle karakterene i The Chosen snakker engelsk, men for troverdighetens skyld snakker de en litt gebrokken variant av verdensspråket (bortsett fra de som spiller romerske soldater, de har alle en perfekt amerikansk uttale!).

Alle vet forhåpentligvis at Jesus ikke snakket engelsk i virkeligheten, men det hjelper nok både produksjonen så vel som mange millioner seere at det talte språket kan forstås av mange. Også karakterenes egennavn er omskrevet til engelsk. Det vil si at du møter Jesus og John, ikke Yeshua og Yohanan. Ved hjelp av innsats fra frivillige kan du velge å se på serien med teksting på mange forskjellige språk.

I motsetning til Hollywood-produksjoner, finnes det ingen store sponsorer som stiller økonomisk garanti for dette prosjektet. The Chosen er verdens største publikumsfinansierte dramaproduksjon gjennom tidene (les den setningen én gang til!). Det vil si at prosjektet fullfinansieres gjennom frivillige økonomiske gaver fra privatpersoner. Dette gjør at de gjerne spør om pengegaver for å finansiere fremtidige sesonger, samt at de tilbyr salg av Chosen-artikler som gensere og andaktsbøker.

Prosjektet trenger ti millioner dollar for hver sesong som skal spilles inn. Med dagens valutakurs tilsvarer det over åtti millioner norske kroner, så jeg kan forstå at de er frampå med bønn om økonomisk støtte fra alle som ser på.

The Chosens Facebook-side er flittig i bruk av regissøren, hvor du kan se intervjuer, bakomfilmer eller høre mer om prosjektet. Sitater som The Chosen-produksjonen har valgt å fronte på reklameartiklene sine er primært konstruerte, og ikke hentet fra Bibelen. Deriblant finner vi ”Get used to different” og ”Here comes trouble”. Kanskje litt i overkant amerikansk for nøkterne skandinaver? Jeg tror ikke de har logistikkløsninger for å sende varer vår vei uansett, men om du skulle se noen med et slikt budskap på capsen, vet du at du har å gjøre med en Chosen-fan.

Grundig forarbeid og kunstneriske friheter

Det er satt sammen et bredt spekter av eksperter for å skrive manuskriptet til serien, deriblant en romersk-katolsk prest, en messiansk jødisk rabbi og en evangelikal, frikirkelig doktor i teologi. Jeg tror dette teamet er med på å holde sylskarpe øyne på hva Bibelen faktisk sier framfor det som måtte eksistere av kristen tradisjon hos serieskaperne.

Jeg har inntrykk av at The Chosen legger seg på en bibeltro linje. Der Bibelen sier noe, gjengis det så godt det er mulig og der Bibelen er taus, tar de seg enkelte friheter som passer inn i det århundret og settingen som portretteres, men ikke sånn at det motsier Skriften etter hva jeg kan se.

Fra tid til annen sier og gjør denne Jesus ting som jeg ikke kan finne igjen i Bibelen, men jevnt over betyr de utsagnene lite, og kan heller ikke påståes å være motstridende til resten av budskapet. Personlig skulle jeg ønske de krydret Historien med egne påfunn så lite som mulig, men samtidig kan jeg forstå at de må si mer enn det som Bibelen forteller for å skape en helhetlig og sammenhengende historie.

Måten The Chosen har komponert historier som ikke står i Bibelen, er imponerende; historiene passer godt inn i konteksten i dramaet og framfor alt harmonerer de med det vi vet står i Skriften.

Hold øynene åpne

Det finnes et par ting som ikke har bydd på problemer så langt i produksjonen, men som det kan være nyttig å ha i bakhodet. Det første er at The Chosen distribueres av VidAngel Studios, som er knyttet til Mormonkirken. Grunnen til at jeg nevner dette, er at det kan være greit for The Chosen-publikummet å ha i minne at prosjektet distribueres av mormonere, som har en ganske annen teologi og bibel enn tradisjonelle kristne. Der det er penger, er det innflytelse, men fram til nå har serien ikke bydd på utfordringer i den retningen.

En annen sak som det kan være greit å være klar over, er at regissøren og prosjektets opphavsmann, Dallas Jenkins, er sønn av forfatteren Jerry B. Jenkins. Jenkins Sr. har skrevet serien Left Behind, en omfattende romanserie som tar for seg verdens ende, bortrykkelse, tusenårsriket og antikrist. Læren om endetiden som presenteres i Left Behind-serien kalles dispensasjonalistisk. Det er en ganske utbredt lære i USA og skiller seg betydelig fra en klassisk luthersk forståelse av endetiden. Nå skal ikke The Chosen-regissøren trenge å stilles til regnskap for farens bøker og eskatologi (endetidslære), og vi har så langt i serien ikke hørt noe om temaet, så dette er foreløpig uproblematisk, men det kan være en idé å spisse ørene og holde blikket festet på Skriften hvis temaet kommer opp etter hvert.

Din Jesus

Når alt kommer til alt, må du vurdere selv om du ønsker å bevare det bildet du ser for deg av Jesus eller om du har lyst til å se på serien. Kanskje blir sommeren våt og kald og du trenger litt underholdning. Da vil jeg tipse deg om The Chosen.

Eller kanskje lengter du etter å få et nærere inntrykk av Jesus og få se med egne øyne hvordan Han kanskje var. Da vil jeg anbefale deg å se The Chosen.

Det virker også for meg som at det er lettere å invitere ikke-kristne venner inn for å se på denne dramaserien enn det er å få dem til å åpne Bibelen. Kanskje det kan være en inngangsport til videre samtaler?

For min del inspirerer The Chosen til å lese i Bibelen. Jeg trenger å se hva det er som står i Bibelen og hva det er som er kunstneriske friheter i serien.

Vi skal ikke la verken dette prosjektet eller andre fremstillinger av Bibelens innhold erstatte Skriften. Det er også produksjonen tydelig på. Første episode i første sesong begynner med en kort redegjørelse: The Chosen er basert på sanne historier om Jesus slik de er fortalt i evangeliene, men enkelte forhistorier og karakterer er lagt til. All bibelsk og historisk kontekst og kunstneriske grep er tatt for å støtte opp om sannheten og skriftens intensjon. Seere oppfordres til å lese evangeliene på egen hånd.  

Bibelen er Guds hellige, levende og virksomme Ord, mens The Chosen er en kreativ framstilling av hvordan det kan ha sett ut. La aldri verken The Chosen eller noen andre menneskeskapte produksjoner ta Bibelens plass som øverste autoritet i livet ditt, men la dem gjerne være til glede og oppbyggelse.

Å se på The Chosen er ikke det samme som å lese Bibelen og det finnes sider både ved Jesus og ved omgivelsene hans som ingen mennesker klarer å romme eller gjengi. Men ta prosjektet for det det er, ta det gode med det gode og la deg gjerne inspirere.

Du kan se The Chosen gratis ved å følge en av linkene nedenfor:

I nettleseren: https://watch.angelstudios.com/thechosen

App for iPhone: https://apps.apple.com/us/developer/angel-studios-inc/id999547806

App for Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vidangel.thechosen


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
12 min
Ressurstype

  Aktuelt

Emne

  Jesu liv

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Silje Kiil.
  Silje kommer fra Lyngseidet, men bor nå i Oslo hvor hun arbeider i Siemens og er redaksjonsmedlem i foross.no. Hun har tidligere bodd både i Sverige, England og Danmark.
   Ressurser av Silje Kiil
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.