Publisert

Guds altomfattende omsorg Jesus tenkte på mer enn brød når han lærte oss å be om "daglig brød"


Ca leselengde:
3 min

En bønn jeg har oppdaget noe av gleden i siste par årene er bønnen om daglig brød. Ved første øyekast kan det oppleves som litt unødvendig å be om dette i Norge i 2018. Kanskje har noen av dere opplevd tøffere tider, men jeg som er født i 1985 har for eksempel aldri kjent på å ikke kunne spise meg mett. Ber vi denne bønnen bare for å få brød eller mat, eller ber vi om noe mer?

Mer enn brød

Luther svarer selv etter å ha spurt om hva daglig brød innebærer:

Med daglig brød menes alt vi trenger for å leve: mat og drikke, klær og sko, hus og hjem, jord og husdyr, penger og eiendom, god ektefelle og gode barn, gode ansatte, gode og pålitelige overordnede, et godt styre i landet, godt vær, fred og helse, god moral og godt rykte, gode venner, pålitelige naboer og flere slike ting.

Tim Keller har oppsummert dette litt, og sier at bønnen om daglig brød er en bønn om alt vi trenger materielt, følelsesmessig og åndelig.

Vi har kanskje mat og drikke, og mye av det vi trenger rent materielt, men hva med våre følelsesmessige og åndelige behov? På tross av fine hjem, med gode muligheter til å spandere noe på besøket, er mange ensomme.

På tross av fine lønninger og større mulighet enn noen gang til å reise på ferier, er mange – spesielt unge – slitne, og har store problemer med stress. På tross av et bedre helsevesen og stadig større gjennomsnittlig levealder, er brutte relasjoner og sår med på å gjøre hverdagen tung og vanskelig for mange.

Jeg tror vi trenger bønnen om daglig følelsesmessig brød mer enn på lenge. Gud er en som ønsker å skape fellesskap som er gode å være i, som kan lære oss om og gi oss hvile. Han er også en som både ønsker og kan lege sår og brutte relasjoner.

Daglig åndelig brød

Jeg tror også vi trenger bønnen om daglig åndelig brød. Vi trenger å høre om han som elsker oss, og viste det praktisk ved å gi det som betydde mest for han, så han skulle kunne være sammen med oss. Om han som vil leve sammen med oss – i gode og onde dager.

Om han som kan, og vil, tilgi oss når vi ber han om det. Om han som kan gi oss håp uansett hvordan livssituasjonen vår ser ut akkurat nå. Om han som vil gi mening og liv til hverdagen. Om han som er den eneste som kan gi oss et evig liv.

Dette åndelige brødet er ikke sikkert vi kjenner behovet for engang, men vi trenger det like sårt. Da er det godt å be om daglig brød til en som ser hva vi trenger bedre enn vi gjør selv.

Dekker hele livet

Guds omsorg for oss er altomfattende, og egentlig er det dette som kommer til uttrykk i bønnen om daglig brød. Han bryr seg ikke bare om vi har mat, men om vi har det bra. Han ser også behov vi ikke ser selv alltid, og vil gi oss det vi trenger. Slik kan også vi få videreformidle noe av denne omsorgen til mennesker vi møter i vår hverdag eller i kristen virksomhet.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Andakt

Skrifthenvisning

  Matteus evangelium  6: 11

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Vidar Søyland Pettersen.
  Vidar er gift med Wenche og de har tre gutter. Han er teolog, kommer fra Senja i Troms og jobber som prest på Nærbø i Rogaland. Han har blant annet vært lærer på Fjellheim Bibelskole i Tromsø.
   Ressurser av Vidar Søyland Pettersen
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.