Publisert

Jul for motløse


Ca leselengde:
2 min

Lys, stemningsfull musikk, ryddet og pyntet hus, pene klær og forventningsfulle smil. Det stemmer at dette er gode ingredienser til en god julefeiring? Det oppleves bra om slike ting preger hjemmene våre akkurat denne dagen. Gled deg over det og nyt det!

De fleste er likevel med på at dette er ytre elementer som egentlig ikke rører ved selve julebudskapet. Det var andre forhold den aller første julenatten i Betlehem for ca. 2000 år siden. Det som skjedde da var avgjørende elementer i Guds kosmiske frelsesplan. I lang tid hadde Gud latt profeter gi løfter om at han ville komme, og nå skjedde det.

En av dem som på forhånd så slike glimt var profeten Jesaja. Kanskje uten å vite det selv har han noen av de sterkeste juleprofetiene i sitt budskap. Det var lite stemning og glitter i det han kom med, men løftene er desto sterkere og mer aktuelle inn i livene våre. En jul som alene bringer stemning og et pent ytre vil ikke ha noe særlig budskap til oss alle andre dager i året. Langt mindre for evigheten.

Jesaja 46:12-13:

Hør på meg, dere motløse hjerter, dere som er langt fra rettferd! Jeg lar min rettferd komme nær, den er ikke langt borte, min frelse kommer ikke for sent. Jeg gir frelse på Sion, til Israel gir jeg min herlighet.

Dette er et voldsomt løfte som først ble talt til Israelsfolket, men som føyer seg i det store bibelske budskapet til mennesker til alle tider. Ser du jula?

Hør på meg, dere motløse hjerter, dere som er langt fra rettferd!

Det er mye og mange som roper etter vår oppmerksomhet. Her er det Gud selv som etterspør den av oss. Men han henvender seg særlig til «de motløse hjerter» og til oss som er «langt fra rettferd». Ikke de mest stemningsfulle uttrykkene. Men ganske aktuelt for mange?! Det er livet i all sin brutalitet han ønsker å komme i kontakt med.

Ordspråkene 17:22 sier noe om hjertet og motløshet:

Et glad hjerte gir god legedom, men en motløs ånd tar margen fra benene.

Det er slike Gud ønsker oppmerksomheten fra. For han har et budskap til slike:

Jeg lar min rettferd komme nær, den er ikke langt borte, min frelse kommer ikke for sent.

Dette er det jula handler om. Gud lot sin rettferdighet komme nær. I egen person kom han og var både Gud og menneske, fullkommen rettferdig og ren, for å ta et oppgjør med uretten og ta på seg skylden vi alle har, men som vi ikke makter å bli kvitt overfor Gud. Han trakk seg ikke tilbake og er ikke distansert. Jula er en av de sterkeste påminnelsene vi har om akkurat det.

Jesus kom nær en gang i historien for så lenge siden for at han i dag kan komme nært til deg og tale til ditt motløse hjerte: jeg er ikke langt unna og min frelse kommer ikke for sent.

Det er det verdt å tenne et lys og kle seg litt pent for.

God jul!


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Andakt

Emner

  Jul

  Messiasprofeti

Skrifthenvisning

  Profeten Jesaja  46: 12-13

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Øivind Ruud Kringstad.
  Øivind bor på Senja i Troms, er gift med Elisabeth og har tre gutter. Han arbeider som regionleder i NLM region nord og er redaksjonsmedlem i foross.no.
   Ressurser av Øivind Ruud Kringstad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.