Publisert

En datters memoarer "Du bar meg": En sterk historie fra en kvinne som overlevde abort


Ca leselengde:
2 min

«Menneskets elastisitet.» Første gang jeg kom over begrepet arbeidet jeg med Władysław Szpilmans selvbiografi Pianisten som skildrer den polske jødens kamp for å overleve i et tyskokkupert Warszawa under andre verdenskrig. Boken munner ut i et vitnesbyrd om det elastiske menneskes evne til å tøye seg etter omstendighetene, til å overleve de mest krevende påkjenninger og reise seg og gå videre – om enn i mange tilfeller med varige men.

Et annet vitnesbyrd om elastisitet finner vi i amerikanske Melissa Ohdens memoarer Du bar meg. Melissa kunne bruke mange flotte ord til å beskrive hvem hun er. Hun kan skilte med en akademisk grad, en yrkestittel, hun er organisasjonsgrunnlegger, talskvinne og forfatter, men på sin egen boks tittelblad velger hun å presentere seg som «datter».

I Melissas liv er det dette helt grunnleggende enkle tilværelsen henger på. Hun kom til verden trettien uker gammel etter en provosert abort. Det var ikke meningen at hun skulle puste da hun så dagens lys. Hun skulle ikke legges på morens bryst og kjenne varmen fra hud mot hud. Den lille kroppen ble lagt til side som avfall. Død materie. Men mot alle odds ga kroppen fra seg lyd.

Melissa er en av mange såkalte «abortion survivors». I likhet med verdenskrigens Holocaust Survivors var hun tenkt for utryddelse, men hun overlevde. Selv fikk hun ingen varige fysiske men av påkjenningene hun ble utsatt for. Andre overlevende må slite livet ut med fysiske hemminger etter bestialske inngrep der lemmer er revet av eller bakhodet er klemt flatt av ubarmhjertige klyper og tenger under en provosert forløsning.

Melissas historie er dessverre en av mange, hva er det som gjør at den likevel skiller seg ut? Jakten på den biologiske moren som skildres så gripende i boken, fører Melissa gjennom en prosess. Hun lengter og kjemper etter å finne sitt biologiske opphav, men ledes først i møte med Han som er opphavet til alt liv. Og her får hun den etterlengtede bekreftelsen på at hun like fra mors liv var en ønsket datter.

Når Melissa i dag står fram som talskvinne for de stemmeløse, munner budskapet hennes ut i et sterkt vitnesbyrd om tilgivelse. Samtidig som hun kjemper en innbitt kamp for å endre sitt lands abortpraksis, taler hun av hjertet om gjenopprettelse: «Guds nåde forvandlet mitt sinne til sorg, for meg selv og for kvinnen som hadde båret meg … Tilgivelse er virkelig kjernen.»

Amerikanske Melissa Ohden er grunnlegger av Abortion Survivors Network og en talsperson for kvinner, menn og barn som lider under følgene av provosert abort.

Melissa Ohden: Du bar meg. En datters memoarer (Lunde Forlag 2017)  


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Boktips

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Katrine Masvie.
  Katrine er gift og mor til tre. Hun er utdannet cand. philol og arbeider som redaktør i Lunde forlag. Katrine er medlem i Den lutherske kirke i Norge, Messiaskirken.
   Ressurser av Katrine Masvie
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.