Publisert

En god bok om Den gode boken


Ca leselengde:
2 min

Hva bør vi tenke om Bibelen? Dette er temaet for danske Peter Olsens bok ”Bibelens syn på sig selv”. Hovedtanken hans er at det er Bibelens selvvitnesbyrd som også må være det avgjørende for hvordan vi forholder oss til Bibelen.

Selv om boken er kortfattet gir forfatteren en grundig og overbevisende argumentasjon for dette standpunktet. Dette gjøres gjennom å studere hvordan hele Bibelen gjør krav på å være Guds autoritative ord. Olsens sterkeste kapittel er i mine øyne når han utbroderer det tradisjonelle lutherske lærepunktet om Skriftens inspirasjon.

Bibelens syn på sig selv av Peter Olsen

Noen utfordringer

På grunn av at boken ikke er mer enn 120 sider blir dette en forholdsvis kortfattet og populærvitenskaplig fremstilling. Dette gjør at boken har et bredere nedslagsfelt og at det nok vil være enda flere som kommer til å lese boken med stort utbytte. Samtidig fører størrelsen på boken til noen mindre svakheter.

For det første er det en gjennomgående tendens at Olsen refererer til ”moderne teologer” uten å navngi disse forfatterne og deres litterære verker. Dermed blir det dessverre vanskelig å kunne etterprøve om Olsen gir en korrekt fremstilling av sine meningsmotstandere. For det andre skulle jeg ha ønsket at Olsen hadde brukt noe mer plass på å drøfte Kristussentrert lesing av GT. Han skriver på s. 53 at vi skal lese de bibelske skrifter ”sådan, at de forkynder Kristus”. Tenker Olsen dermed at enhver kristologisk forståelse av en bibeltekst er en legitim tolkning? Og hvilke konsekvenser har dette for hvordan vi skal forholde oss til den historisk-litterære betydningen i teksten?

Forfriskende lesning

På tross av dette vil jeg på det aller varmeste anbefale denne gode boken. I en tid med stor forvirring rundt hvordan vi skal forholde oss til Bibelen, er denne boken forfriskende og oppbyggende lesning. Dette er virkelig en bok vi trenger å lese! Grunnen til det er at jeg håper og tror at den gir oss som leser den en fornyet glød til å lese mer i og ha tillit til boken over alle bøker – Bibelen.


Boken "Bibelens syn på sig selv" kan kjøpes fra Bethesdas Boghandel i København

 


 


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Boktips

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Ingvald André Kårbø.
  Ingvald André Kårbø kommer fra Øygarden utenfor Bergen. Han er gift med Camilla og arbeider som radio- og TV-pastor i P7 Kristen Riksradio.
   Ressurser av Ingvald André Kårbø
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.