Publisert

Et bibelsk fundert ekteskap Når bibelens budskap om ekteskapet møter holdningene i et sekulært samfunn


Ca leselengde:
3 min

The Meaning of Marriage - Facing the Complexities of Commitment With the Wisdom of God

Den amerikanske pastoren og forfatteren Timothy Keller har sammen med sin kone Kathy skrevet en høyst interessant bok om ekteskap. Undertittelen viser at de ønsker å møte forpliktelsenes kompleksiteter med Guds visdom. Mitt første inntrykk av boken er at den er grundig og velskrevet. De har enormt mange kilder, og de er flinke til å underbygge poengene sine.

Skrevet av erfaring

Boken kommer ut av flere taleserier Keller har hatt om temaet ut ifra Efeserne 5 i menigheten sin i New York. Det er tydelig at han har møtt på mange av de samme holdningene til ekteskap og romanse som man finner igjen i en norsk hverdag.

Boken har åtte kapitler, og et tillegg om kjønnsroller. De fire første kapitlene omhandler ekteskapets hemmelighet, kraft, essens og oppdrag. Deretter følger to kapitler om å elske den fremmede man er gift med og å omfavne ektefellen. Kapittel syv handler om singelliv og ekteskap, og siste kapittel om sex og ekteskap.

Forstår samfunnets tanker om ekteskap og romanse

Kapitlene dekker mange aspekter med ekteskapet, og viser hvordan et bibelsk syn på det er sammenlignet med holdningene man møter på i et sekulært samfunn. De skriver om at vi er for pessimistiske i forhold til muligheten for ekteskap, fordi vi er for idealistiske med tanke på hva vi ser etter i en ektefelle.

Dette skjer fordi vi har en feilaktig forståelse av meningen med ekteskapet. De skriver også om hvordan ekteskap ikke bare er til for romanse og et mer komfortabelt liv, men at den bibelske forståelsen heller er at ekteskapet omfatter en dyp karakterendring gjennom et dypt vennskap.

Paralleller til Jesu verk

Jeg liker at Keller ofte trekker paralleller til det Jesus har gjort, og til Guds design for ekteskapet. Et eksempel på det er når han snakker om da Jesus døde på korset, og sammenligner det med ekteskapsløftene: "Jesus elsket oss, ikke fordi vi var elskbare for ham, men for å gjøre oss elskbare. Derfor skal jeg elske ektefellen min. Snakk til hjertet ditt på denne måten, og hold dermed løftene du inngår på bryllupsdagen". Her skriver de også til single, og sier: "Ikke se etter en ferdigstilt statue, men etter en blokk med marmor". Poenget deres er å ikke bare forelske seg i den personen man møter, men også i den han eller hun er i ferd med å bli.

The Meaning of Marriage er en solid bok, men jeg skulle gjerne sett at tillegget om kjønnsroller var lengre. Men det som skrives er veldig bra, og poenget deres er at rollene handler om å tjene sin neste som Jesus i møte med ektefellen. Jeg likte godt kapittel 3, hvor de snakker om at ekteskapet i sin essens er en pakt og ikke en forbrukeravtale. Forpliktelsene i en ektepakt skaper mer intimitet og stabilitet.

God bok også for single

Jeg anbefaler denne boken sterkt, og den er etter min mening en av de beste ekteskapsbøkene man kan finne. I menigheten til Keller er det spesielt mange som ikke er gift. Boken har sin styrke i at den er skrevet for både single og gifte, noe som gjør at den skiller seg ut fra en del andre bøker om ekteskap. Den kan leses av både gifte, folk som er på utkikk, folk som er forlovet og folk som forventer å være singel en stund. Altså en ekteskapsbok for alle!

Boken kan kjøpes på Adlibris.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Boktips

Emner

  Ekteskap

  Singelliv

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Martin Augestad.
  Martin bor i Oslo hvor han studerer teologi på Fjellhaug internasjonale høgskole og kristen sjelesorg på VID. Han har gått bibelskole på Bildøy er aktiv i Misjonssalen Oslo og ungdomsarbeid.
   Ressurser av Martin Augestad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.