Publisert

Lydighetens galskap – Å vandre med Jesus på vanskelige steder Drøy misjonsrealisme med integritet


Ca leselengde:
3 min

Se, jeg sender dere som får blant ulver. Matt 10:16

Dette ganske radikale verset er et viktig utgangspunkt for forfatterne av Lydigheten galskap, Å vandre med Jesus på vanskelige steder. Sauer trives sjelden sammen med ulver, men denne realiteten er det altså Jesus forbereder sine etterfølgere på.

Mange steder i verden kommer også dette bildet virkelig til sin rett. Forfølgelse av kristne øker, men er også "det vanlige" i følge Bibelen. Det er denne virkeligheten boken tar mål av seg å gi et innblikk inn i. Men ikke bare et innblikk, målet er også å unngå at misjonsinnsats i områder med forfølgelse ikke gjør de samme feilene som forfatterne gjorde.

Inndelingen

Boken er delt i fem med ulikt antall underkapitler:

  1. Guds befaling om å gå ut til alle land
  2. Troen følges i miljøer med forfølgelse
  3. Hvordan nå bestemor og resten av familien
  4. Praktiske spørsmål
  5. En seierrik tro

Med sine nesten 300 sider gir det rom nok for å komme skikkelig til rette med hvert poeng Nik og Barry vil ha frem. Og det er bra. For det er mange tanker her som jeg møtte for første gang.

Boken er et resultat av over 600 dybdeintervjuer med kristne under forfølgelse over hele verden. Selv om det er sterke historier og vitnesbyrd underveis er dette likevel ikke en bok full av historier. Som nevnt tidligere er et viktig anliggende at misjonærer kan ta lærdom av feil som bør unngås. Dermed har den en noe mer "teknisk" tilnærming enn sin slektning Guds galskap, En sann historie om å finne lys i mørket som er sterkere på vitnesbyrdet.

Integritet man ikke kommer utenom og annerledes tilnærming

En klar styrke ved boken er at forfatterne har så inngående kjennskap til det de skriver om. Og akkurat i denne sammenhengen er det et poeng at det er nettopp kjennskap, og ikke alene kunnskap, de sitter inne med. Hverdagen til forfulgte kristne, de mange ekstreme situasjonene disse står ovenfor og hensynet vestlige utsendinger dermed må ta er det fint lite å få hjelp av i vestlige, akademiske miljøer. Dette er en sterk erfaringsbok.

Akkurat dette er kanskje det jeg likevel opplevde utfordrende med boken. Blant annet får dåp ganske mye plass. Men ikke på en måte vi tradisjonelt er vant med i undervisning og bibelutleggelse om dåpen. Her er det den kristne praksisen dåp, hva det symboliserer og hvilke signaler det sender som er det som får plass. Det betyr ikke at forfatterne ikke er bevisst ulik lære om dåp eller at dette er uviktig. Men i en misjonssituasjon der forfølgelse er hverdagen er det likevel ikke de teologiske, ofte noe spissfindige, lik- og ulikhetene som er så viktige.

Jeg tenker jo innholdet i læren er viktig og avgjørende, men kanskje er nettopp dette noe av det viktige boken har å komme med- når valget er døden, i troen på Jesus, eller å fortsette å leve, men i fornektelse av ham. Da er det viktigste at Gud faktisk er Gud. Og at han er til å stole på når han sier han ikke vil forlate sine, om det så skulle koste oss livet. Om min tolkning av det ene eller andre skulle vise seg å være bittelitt ute av kurs er da faktisk ikke så fryktelig viktig.

Anbefales!

Jeg ble skikkelig utfordret av å lese boken og vil anbefale den på det sterkeste. Nik har en enorm integritet når han skriver. Ikke minst fordi han skriver med våre forfulgte søsken integritet. De lever i virkeligheten boken beskriver.

Likevel er det kanskje spesielt mennesker involvert i misjon som vil ha særlig nytte av å lese boken. Verden er i endring og det har betydning for hvordan vi må tenke om misjon. Denne boken er et svært viktig bidrag i dette. 

Boken kan kjøpes rett fra forlaget her. Nå koster den bare 99,-!


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Boktips

Skrifthenvisning

  Matteus evangelium  10: 16

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Øivind Kringstad.
  Øivind bor på Senja i Troms, er gift med Elisabeth og har tre gutter. Han arbeider som regionleder i NLM region nord og er redaksjonsmedlem i foross.no.
   Ressurser av Øivind Kringstad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.