Publisert

Boktips: Med ham til Golgata La fastetiden bli forberedelse til påsken - Med ham til Golgata


Ca leselengde:
2 min

Mens fastelavnsbollene enda svelges og feitetirsdagen benyttes til fulle er det på sin plass å flytte blikket til fastetidens fokus. De 40 dagene frem mot påske betyr nok (dessverre) lite for de aller fleste kristne i dag. Men perioden kalles altså faste og er en forberedelsestid frem mot den store påskehøytiden.

Jeg vil anbefale å lese om faste og fastetiden på foross.no. Bruk søkefunksjonen på toppen av siden og vipps- en god haug med gode ressurser er tilgjengelige.

Med ham til Golgata

Ulike kristne tradisjoner har ulik vektlegging for fastetiden. I en evangelisk-luthersk sammenheng er en gjenganger for fastebøker vært det særlig oppbyggelige siktemålet. Tekster og andakter dveler ved påskens hendelser og betydningen for den enkelte av oss. Med ham til Golgata av Fredrik Wisløff (1904-1986) er et glitrende eksempel på nettopp dette.

Boken er en enkel sak på rundt 120 sider hvor hver dag i fastetiden tar utgangspunkt i et bibelord og deretter følger en andakt ut fra dette. Nokså vanlig andaktsbok-stil. Men tekstene hopper ikke rundt om i Bibelen. Wisløff leder oss sakte, men sikkert, gjennom Jesu lidelseshistorie ved å dele hendelsene i fire hovedbolker; Getsemane, om Jesu forhør, Via dolorosa (navnet på veien mot korsfestelsen) og til sist Golgata.

Selv om tekstene er nokså korte, gir det effekt å følge dette enkle opplegget frem mot påsken. Selv i et koronapreget samfunn er tankene korte og hastigheten høy for mange. Her innbys vi til å tråkke inn bremsene og virkelig dvele i rolig tempo omkring verdenshistoriens største under; at Gud selv ble menneske og gikk en pinefull død i møte, villig.

Wisløff skriver selv i forordet:

Aldri har Jesu lidelseshistorie vært så levende for meg som da jeg skrev denne boken. Med sinn og tanke fikk jeg følge ham på hans tunge gang opp til Golgata. Jeg ble vitne til hans lidelse, både den legemlige og den sjelelige. Men det som grep meg mest, var hans storhet i fornedrelsen. Vel var han «smertenes mann», men ikke taperen. Under sin kval åpenbarte han sin guddom. Han led og døde som den store seierherre.

Nært forfatterens hjerte

Forfatteren er kjent for en tilgjengelig, forkynnende skrivestil som preges av ønsket om oppbyggelse. Fredrik Wisløff er blant de mest leste oppbyggelsesforfatterne i Norge og Norden.

Blant alle bøkene han forfattet hadde Med ham til Golgata likevel en spesiell plass. Igjen fra forordet:

Ingen av mine bøker har stått mitt hjerte så nær som denne.

God lesning og god fastetid!

Boken kan blant annet kjøpes her.

 


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Boktips

Emner

  Faste

  Jesu lidelse

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Øivind Kringstad.
  Øivind bor på Senja i Troms, er gift med Elisabeth og har tre gutter. Han arbeider som regionleder i NLM region nord og er redaksjonsmedlem i foross.no.
   Ressurser av Øivind Kringstad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.