Publisert

Boktips for sommeren – del 1 Redaksjonens beste tips til sommerens lesning


Ca leselengde:
7 min

Sommeren er lesetid! Vi vil gjerne oppmuntre deg til å lese en eller flere gode bøker i løpet av sommeren. Men hvilke bøker skal du prioritere? Under følger boktips fra noen av foross.no's redaksjonsmedlemmer

Boktips fra Silje Kiil:

Tactics
av Gregory Koukl

Uansett om du liker å snakke med folk rundt deg om kristen tro og gjerne oppsøker slike samtaler, eller om du unngår slikt så mye det er mulig, er det en stor sjanse for at du vil havne i en situasjon der du kunne ønske du kunne si noe gjennomtenkt for å forsvare din tro eller komme nærmere den andre, forstå hvordan de tenker og utfordre dem på sitt syn. I boken Tactics gir forfatteren deg en rekke små tips som føles gjennomførbare og som utruster deg som kanskje synes det er ubehagelig å havne i slike situasjoner. Boken er underholdende og veldig nyttig; en rekke ganger har jeg fått god hjelp av innspillene jeg har fanget opp i denne boka. Den har både utrustet og inspirert meg i hverdagskristenlivet blant ulike typer ikke-kristne. Jeg har boken på engelsk og svensk, og har ikke klart å finne den på norsk.
Boka kan blant annet kjøpes her.

Bibelen i litterær utgave (2011-oversettelsen)

Jeg var ganske uforberedt på at ei bok jeg kjenner så godt fra før skulle gjøre et så stort inntrykk på meg da jeg begynte å lese den i et annet format. Papiret er av tykkere kvalitet, teksten står i ei kolonne istedenfor to, og alle fotnoter og verseangivelser er fjernet, bare navnet på bøkene og tallene for kapitlene er oppgitt helt subtilt i denne utgaven av Bibelen. Jeg har begynt fra begynnelsen (som de synger i Sound of Music er jo begynnelsen et godt sted å begynne), og har lest Bibelens første bøker på nytt med dette nye og nydelige oppsettet. Opplevelsen tok meg med storm. De lange fortellingene glir sømløst, på samme måte som at man kan bli helt oppslukt i fiksjon. Forstyrrelseselementene er fjernet og mange av de lange og litt tunge bibelbøkene har fått en helt annen fart med denne utgaven. I tillegg hjelper det at 2011-oversettelsen er nært talespråket og at oversetterne har prioritert leservennlighet for det moderne mennesket. Jeg ser ikke for meg at jeg kommer til å bytte ut hjertebibelen, den som jeg alltid har med til kirken og som jeg gjør understrekninger og notater i med denne her, men med samme innhold gir to ulike uttrykk helt ulikt inntrykk, og bidrar til en fantastisk bredde i bruk og brukeropplevelse. Boka kan kjøpes her.

Og så til slutt en bokanbefaling utenom den kristne sjangeren:

Never Split the Difference
av Chris Voss

I forordet skriver forfatteren at alle samtaler vi har er en forhandling. Tenker du på en lønnsøkning? Vil du at skolelaget ditt skal få bruke det rommet som noen andre også vil bruke? Ønsker du at barna dine skal legge seg på det tidspunktet du vil? Alle disse eksemplene er forhandlinger som du kan gå seirende ut av samtidig som den andre parten kan bli fornøyd. En person som kidnapper andre mennesker har utført en så irrasjonell handling at det ikke nytter å snakke rasjonelt med vedkommende. I en slik situasjon er du som forhandler på vegne av pårørende avhengig av å lykkes; dere kan ikke møtes på midten, som tittelen av boka skildrer. I denne prisbelønte boka presenterer FBIs fremste forhandler i gisselsituasjoner nyttige tips samtidig som han på et spennende og levende vis forteller om forhandlinger med gisseltakere – noen som har endt vel og andre som har endt på verst tenkelig vis. Jeg har funnet denne boka spennende, og nyttig i helt vanlige samtaler. Man kan finne sin samtalepartners innspill som irrasjonelle, men man kan allikevel få dem til å føle seg forstått selv om man ikke er enig i hva de sier. Det er ikke sånn at jeg aktivt bruker innspillene i boka i samtaler med andre, men vi har nok alle hatt samtaler både der vi selv har følt oss misforstått og andre ganger respektert og ivaretatt. I kontakt og kommunikasjon med andre mennesker har vi alltid noe å lære for å møte dem på en god måte, og i den sammenheng har denne boka vært et friskt pust.Boka kan blant annet kjøpes her.

Boktips fra Alexander Feidal Nilsen:

Out of the silent planet / Malacandra-reisen
av C.S.Lewis

Jeg leser alt for sjelden skjønnlitteratur. Lewis bibliografi er et eksempel på hvorfor det er en dårlig vane. I vår har jeg lest Malacandra-reisen, som er den første boken i Lewis’ sin litt mindre kjente romtriologi. I boken tar Lewis deg bokstavelig talt ut på en reise i universet. Du får følge en engelsk lærers spennende reise på en ukjent planet i møte med ukjente vesener. Det er god underholdning, og gir god grobunn for refleksjoner. Nyt den, og tenk! Boken kan blant annet kjøpes her

Gentle and lowly
av Dane Ortlund

Ortlunds bok «Gentle and lowly» ble en av de store bokhittene i (amerikansk) kristenhet da den kom ut i 2020, og det med god grunn. I boken bretter Ortlund ut Jesus sitt hjerte for syndere og de som lider. Resultatet er 23 kapittel som maler frem et vakkert bilde av en frelser som helhjertet elsker sitt folk. Kapitlene er korte og kan fint fungere som en andakt. Les et kapittel om dagen, så er tre uker av sommerferien dekt. Jeg ber om at boken på nytt kan vise deg Jesu store kjærlighet og nåde. Boken kan blant annet kjøpes her.

The Rise and Triumph of the Modern Self
av Carl Trueman

Hvordan kom vi til det punktet at setningen «jeg er født i feil kropp» gir mening? Trueman forsøker å gi et svar på det spørsmålet ved å gå tilbake i historien, og se hvordan den moderne forståelsen av «selvet» oppstod. Boken setter ord på og kaster lys over noen av ideene som former livene til vi som bor i «vesten», både kristne og ikke-kristne. Hvis drøye 400 sider med idehistorie og kulturanalyse blir tungt for strandlesingen kan du i stedet lese den forkortede utgaven «Strange New World». Les og bli klok! Boken kan blant annet kjøpes her.

Boktips fra Konrad Helliesen

The rise and triumph of the modern self (Dagens andre tips om denne boken!)
av Carl R. Trueman

Jeg anbefaler boken The rise and triumph of the modern self av Carl R. Trueman som en virkelig oversiktlig og lærerik bok om røttene til den seksuelle revolusjon og hvordan denne har påvirket forståelsen av identitet i vår tid. Boken kan til tider være tung, men forfatteren oppsummerer godt og drar de store linjene gjennom idéhistorien frem mot vår tid. En must-read for å forstå vår tids brennhete spørsmål. Boken kan blant annet kjøpes her.

Authentic Christianity: How Lutheran Theology Speaks to a Postmodern World 
av Gene Edward Veith og A.Trevor Sutton

En annen bok som også fokuserer på vår postmoderne verden er Authentic Christianity: How Lutheran Theology Speaks to a Postmodern World av Gene Edward Veith og A. Trevor Sutton. Her viser forfatterne hvordan vår lutherske tradisjon kanskje er best egnet til å møte samtiden. De peker spesielt på Kristi virkelige nærvær i vår verden, både gjennom ord og sakramenter, men også i den sekulære sfære (kallsetikk). Kanskje er den lutherske tradisjonen rikere enn vi har tenkt: den sammenholder både en sakramental og liturgisk teologi med en evangelisk og nærværsorientert teologi. Boken kan blant annet kjøpes her

Brand
av Henrik Ibsen

Til slutt vil jeg anbefale en litt eldre tekst, skrevet av Henrik Ibsen, dramaet Brand (1866). Her følger vi den idealistiske presten Brand med sitt store kall og lov: "intet eller alt". Dramaet aktualiserte for meg spenningen mellom ulike typer kall (foreldrekall og prestekall) i en ekstrem variant hos Brand. Jeg er usikker på om Brand er et forbilde eller et skremmebilde med sitt intense og storartede kall, kanskje begge deler? Men som kristne står vi alltid i spenningsfeltet mellom det gudgitte ordinære menneskelige kall og det gudgitte kall som kaller oss til å oppgi vårt eget, ja til å dø!" Boken kan blant annet kjøpes her.


 


Støtt foross.no
Ca leselengde
7 min
Ressurstype

  Boktips

Om Redaksjonen
forfatter_fotoSkrevet av: Redaksjonen .
  Redaksjonen i foross.no består av Sigvart Tveiten, Alexander Feidal-Nilsen, Ingvald André Kårbø, Øivind Ruud Kringstad, Silje Kiil og Konrad Helliesen. Vi kan kontaktes på post@foross.no.
   Ressurser av Redaksjonen
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.