Publisert

Boktips for sommeren – del 2 Redaksjonens beste lesetips til sommeren


Ca leselengde:
4 min

Boktips fra Øivind Ruud Kringstad

Strong and Weak: Embracing a Life of Love, Risk and True Flourishing
av Andy Crouch

Kunstner, tidligere Christianity today- redaktør, forfatter og tenker Andy Crouch leder leseren på enn lettlest og lettfattelig måte inn i dype refleksjoner om autoritet, sannhet og menneskelig ærlighet. Det er mye allmennmenneskelig i tilnærmingen og samtidig er det tydelig at han har et klart kristent utgangspunkt når menneskelig vekst, integritet og tilgjengelighet utforskes. En stilig bok som vil strekke tanken ganske passelig. Boken kan kjøpes her.

 

Den mørke hemmeligheten i Tysfjord
av Anne-Britt Harsem

Er det lystig lesning som er målet er ikke dette boken å plukke opp. Overgrepssakene som for et knapt tiår siden ble rullet ut i og rundt Tysfjord er grelle, intense og bærer i seg sterke spørsmål til oss som fellesskap – hvordan kunne dette skje? Nei, det er ikke for underholdning jeg anbefaler dette, men vi skylder oss selv og vårt storsamfunn å kjenne til, og forsøke å demme opp for, noen av de mørkeste sidene ved menneskelivet. Boken følger i hovedsak en av personene som stod frem og livet følges helt fra tidlig barndom til nåtiden. Det har vært ekstra spesielt for meg å få noe innblikk i dette da området og menneskene der er en del av området jeg har arbeid i i Misjonssambandet. Boken kan kjøpes her.

 

The Benedict Option
av Rod Dreher

Med undertittel «A strategy for christians in a post-christian nation” er det (ny)ortodokse Rod Dreher introduserer oss for sekularismens grep i samfunnet, hvordan ulike kristne sammenhenger responderer og foreslår en ny, men egentlig skikkelig gammel, vei fremover. Her er det nok stoff til å strekke tanken for de fleste og egentlig nokså utfordrende å forbli nøytral. Det er deilig kulturkritisk og forfriskende løsningsorientert, fremfor nedgravende, når jeg også forventer at Drehers tenkning vil trekke for langt for en del. Boken kan kjøpes her.

 

Humilitas
av John Dickson

Det er den australske religionshistorikeren John Dickson, som nok er mest kjent for sine apologetiske bøker, som utforsker og bretter ut ydmykhet for oss i denne boken. «A lost key to life, love and leadership” er undertittelen. Denne var skikkelig god! Boka er lettlest og godt skrevet, med humor, selvironi og gode eksempler. Men ikke minst fordi emnet er så sårt tiltrengt i … ditt liv! Ja, for ingen av oss vil være dårligere stelt om vi tilegnet oss enda noe mer ydmykhet. Faktisk. Dickson undersøker ordet historisk, i relasjoner, i business, ledelse og generelt som karaktertrekk. Han får dermed en bred menneskelig tilnærming og fyller det virkelig med innhold samtidig som mange av våre feilaktige oppfatninger lukes ut. I all ydmykhet – denne er bra. Boken kan kjøpes her.

 

Boktips fra Ingvald Kårbø

Martin Luther and the Rule of Faith
av Todd R.Hains

Okei, dette er kanskje en bok for de spesielt interesserte. Men det er en bok om et tema som er relevant for alle kristen. Den handler nemlig om hvilke briller vi leser bibeltekstene gjennom. I luthersk teologi er vi vant med å løfte prinsippet om "Skriften alene" høyt. Det er Skriften alene som skal være rettesnor for lære og liv. Samtidig betyr ikke dette at vi kommer til Bibelen som et blankt lerret, uten våre erfaringer og briller. Også vi, som vil holde frem Skriften alene, trenger derfor å kunne tenke klart rundt hvilke rammeverk vi gjør oss bruk av for å fortolke og forstå Skriftens innhold. I denne boken redegjør Todd R. Hains overbevisende for hvordan katekismen for Martin Luther var akkurat dette rammeverket. Katekismens kortfattede oppsummering av kjernepunktene i den kristne troen fungerte dermed som en hjelp til å kunne forstå og fortolke Skriftens innhold.

Konkordieboken

Okei, kanskje dette er et spesielt lesetips. Men jeg mener at Konkordieboken er en bok enhver person med luthersk kristendomsforståelse bør eie. Hvorfor? Jo, fordi denne boken gir en oppsummering av hva klassisk evangelisk luthersk kristendomsforståelse faktisk er for noe.
I tillegg henger denne anbefalingen nært sammen med den første anbefalingen min. For, hva hjelper det å vite AT katekismen gir et rammeverk for å forstå Bibelen om vi ikke vet HVA katekismen faktisk forteller oss? I Konkordieboken finner du både Luthers lille og store katekisme, i tillegg til de andre bekjennelsesskriftene som de fleste internasjonale lutherske kirkesamfunn (iallefall i teorien) bekjenner seg til.

The Anxious Generation
av Jonathan Haidt

Dette er faktisk den boken som ligger øverst i min bokbunke denne sommeren. Boken er skrevet av den amerikanske sosialpsykologen Jonathan Haidt og handler om sammenhengen mellom smarttelefoner/sosiale medier og den økende graden psykisk uhelse blant ungdommer. Haidts tydelige tese er at den fremste grunnen til den enorme økningen i psykisk uhelse blant ungdommer er innføringen av smarttelefoner/sosiale medier. Om en er enig eller uenig i denne tesen er uansett Haidts bok vel verdt å lese fordi vi som samfunn og enkeltmennesker er nødt til å tenke enda mer gjennom hvordan skjerm påvirker oss. Bokens forfatter har ikke en kristen overbevisning, noe som gjør at deler av innholdet nok kan mangle noen perspektiver som jeg tenker at er viktig ut fra den kristne troen. Likevel vil jeg anbefale denne boken på det varmeste!


 


Støtt foross.no
Ca leselengde
4 min
Ressurstype

  Boktips

Om Redaksjonen
forfatter_fotoSkrevet av: Redaksjonen .
  Redaksjonen i foross.no består av Sigvart Tveiten, Alexander Feidal-Nilsen, Ingvald André Kårbø, Øivind Ruud Kringstad, Silje Kiil og Konrad Helliesen. Vi kan kontaktes på post@foross.no.
   Ressurser av Redaksjonen
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.