Feminismens fryktelige fallgruve 7/12

Ca leselengde:
17 min

Tekst: Adriane Dorr Heins

Publisert:


Jeg hadde et foredrag om det å være singel på en luthersk konferanse for studenter. En venn foreslo følgende som tittel på innlegget mitt: "Det å kle deg som ei hore og oppføre seg som en feminist kommer ikke til å gi deg den ektemannen du i hemmelighet ønsker deg, samt tusen andre grunner til at det å omfavne tradisjonelle verdier kommer til å gjøre deg mer tilfreds og lykkeligere".

Neida, tulla bare.

"La oss begynne med definisjoner", sa jeg. "Jeg sier singel, du sier..?" Ei jente svarte "ensom". En ung mann sa "teit". "Overvurdert", sa kompisen hans. "Det er greit nok", sa ei. Så kom et frimodig "frihet!" fra ei jente på første rad. Hvorfor er frihet viktig? Tiden vi lever i har lært oss at frihet er et gode over noe annet, at kvinner er akkurat som menn, at mannen ikke trenger en kvinne og motsatt, samt at livet alene er å fortrekke. Nå skal du høre. Det er en vits! Vi har mye å takke 60- og 70-tallet for. Post-it-lapper, printere, mobiltelefoner... Men en av tingene som denne tiden brakte med seg, var en stor forvirring når det kommer til hva femininitet er. Denne tiden endret mannsrollen og kvinnerollen.

Da: Kvinner sa takk når menn åpnet dører for dem.

Nå: Kvinner flerrer "Jeg kan gjøre det selv!".

Da: Kvinner trodde at det kallet det er å være hustru og mor var en edel stand.

Nå: Ved Obamas innsettelse som president, stod det på forsidene av avisene at Michelle tok steget ned fra å være en Harvard-uteksaminert advokat til å tre inn i rollen som førstedame og mamma.

Da: Kvinner forventet at menn skulle betale for middagen når de var på date.

Nå: Den pinlige dansen med bankkort ettersom begge kan betale for seg, men man ikke vet helt hvordan man skal komme til enighet.

Da: De som hadde sex før ekteskapet, skammet seg over det.

Nå: Paradise Hotel

Verden var ikke perfekt før 60- og 70-tallet heller altså. Det var for eksempel mange som hadde sex utenfor ekteskapet og barn ble unnfanget uten at foreldrene var gift med hverandre også på den tiden. Det var imidlertid en stor endring som skjedde rundt 1970: Det skulle være slutt på å føle og vise skam. Når åpenbar synd ble begått, var det som om de var stolte over det.

Journalist og forfatter Colleen Carroll Campbell gjorde en studie på konsekvensene av feminismen og skriver: "Et problem med de sekulære feministiske tenkerne var at de, mens de kritiserte menns fiksering på penger, sex, makt og status strebet etter nøyaktig det samme. De hadde et veldig materialistisk verdensbilde. Det var veldig få referanser til sannhet, skjønnhet, godhet eller Gud. Alt handlet om hva du kunne se, smake og føle på. Jeg fant ingenting for den indre tørsten inni meg som materielle goder ikke kunne slukke".

Feminismen endret vårt moralske kompass. Feminismen gjorde det gale rett. Den gjorde det riktige gammeldags. Den gjorde det som er mest privat offentlig. Den gjorde verdier og moral om til vitser. Vi er ikke større syndere nå enn vi var for noen tiår siden, men vi har mistet evnen til å angre og skamme oss over det som er galt.

Tenåringsmødre formaner døtrene sine til å ha sikker sex istedenfor å avstå fra sex. Fedre oppfordrer sønnene sine til å utvise forsiktighet istedenfor respekt ovenfor jenter. Kvinner får barn uten at det er noen far involvert. Fedre flytter fra sine barn. En forståelse for maskulinitet og femininitet er tapt og interessen for å finne den igjen virker veldig liten. Dette er normen, ledes vi til å tro. Vi ser verden gjennom briller farget av synd, som en frontrute så full av insekter at vi ikke kan se verken hvor vi er på vei eller om noe farlig dukker opp rett foran oss. Våre frontruter, skitne av insekter, synd og smerter som livet har påført oss, vaskes imidlertid ren gjennom det glade budskap om Jesus.

Å ønske å leve et liv som er fritt og uavhengig av andre mennesker, er ikke det som Gud har skapt oss til. Mange single tar på seg en maske, men innerst inne vet vi at vi bare later som: "Elsker å være femte hjul på vogna", ler vi. "Klart jeg gjerne sitter ved barnebordet", sier vi og smiler fårete. "Valentines day plager meg ikke", sier vi gjennom et smil som ikke speilbildet vårt tror på en gang.

Vi er ganske dårlige til å lyve.

Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil gjøre ham en medhjelp som er hans like. 1. Mos 2:18

Det er Guds egne ord. Og allikevel forkynner verden, djevelen og vår syndige natur at det nok er best å være for seg selv.

Kulturen sier "Du trenger ikke noen". Gud svarer "Jo, det gjør du". Kulturen parerer videre "Du kan ligge med ulike personer hver natt om du vil, det betyr ingen ting". Gud svarer "Jeg vil gi deg en hjelper som er unik akkurat for deg". Feminismen sier at kvinner er frie, at de ikke trenger menn, at de klarer alt selv. Kulturen sier at menn kan bruke kvinner for moro uten å tenke på hvordan de har det. Men Jesus sier følgende til deg: "Du er fri i meg. Hvis det er min vilje, vil jeg finne en hjelper til deg. Du kan slappe av. Stol på meg. Jeg tar hånd om dette." Han gjør det.

Kulturens endring av retning har skadet måten kvinner og menn kommuniserer på i dét vi har gått fra å hegne om ekteskapet til "det-er-revolusjonerende-og-hipt-å-velge-å-være-singel-se-nå-på-det-hjerteformede-skummet-på-cappuccinoen-min-på-Instagram-mens-jeg-forteller-deg-igjen-hvorfor-jeg-hater-menn".

Det har gitt oss falske forventninger. Menn forventer at kvinner ikke skal bli såret av tilfeldig sex. Kvinner forventer at menn skal ringe dem selv om de aldri sa de skulle gjøre det. Verden sier oss at det er nok kaos på forholds- og ekteskapsfronten og at dette er et bevis på at det er enklere og tryggere å gå gjennom livet alene.

Det er ikke så lett å være uenig, spesielt ikke når vi tenker på alle skilsmisser og vonde forhold vi ser rundt oss. Men istedenfor å legge oss langflate og overgi oss til skjebnen, kan vi som tilhører Kirken reise oss opp og trofast bekjenne hvordan et Kristus-sentrert forhold kan og skal se ut. Vi kan vise verden hvordan sunne og stabile vennskap gir mening, mellom både gifte og ugifte. Vi har Guds ord, uforanderlig og uovervinnelig, på våre lepper og i våre hjerter. La oss bruke denne livgivende kilden når vi snakker om dating, ekteskap, kvinner, menn, sex og livet i allmennhet.

NB! Denne neste seksjonen er kun for menn! Kvinner bes hente seg litt ostepop eller fruktsalat og scrolle rett ned til avsnittet som er til dem. Kaffe går også bra. Men ikke sånn cappuccino med hjerte i skummet. 

- Dere menn. Behandle kvinner som mennesker. Lytt. Vær oppmerksom på hva de sier. Forkusér. Be om hjelp fra Herren til å ikke se på dem som seksuelle vesener til begjær, men som døpte, elskede og dyrebare Guds barn. Minn dem om deres verdi i Jesus. Vis dem samme respekt som du ville vist din søster, mor, bestemor og - gisp - kanskje en vakker dag din egen datter.

- Hold ut og vent til du er gift. En del av hva det innebærer å være en ektemann er å bære din kones byrder og å beskytte henne. Hun legger sitt liv i dine hender og stoler på at du har omsorg for henne. Dette er ingen liten ting. Du kan begynne å speile dette forholdet ved å leve på den måten som du tror det vil være fordelaktig for en kvinne som du vil være villig til å ofre livet for. Dette innebærer at du beskytter din jomfrudom og seksualitet frem til hun er din kone. Ikke ligg rundt. Jeg er seriøs. Ikke gjør det. Her skal du få noen grunner: 1) Alle kvinnene som du er fristet til å ligge med er ikke dine koner. 2) De er sannsynligvis noen andres fremtidige koner. 3) Det gjør det vanskelig for deg å ha meningsfulle forhold og å forholde deg til kvinner på en verdig måte. 4) Det forherder deg. 5) Guds ord sier nei. Du trengte vel egentlig bare det siste punktet der.

- Ha meningsfulle og sunne forhold til kvinner som du ikke er romantisk interessert i. Ring moren din. Besøk bestemor. Hjelp søsteren din med å skifte det punkterte sykkeldekket. Begynn nå, før du er gift. Din kone vil sette umåtelig stor pris på disse tingene. Vis respekt ovenfor kvinnene i ditt liv. Ekte menn respekterer kvinner og ser dem i lys av Jesu kors.

- Se kvinner i øynene når de snakker. Se kvinner i øynene når de ikke snakker. IKKE STIRR PÅ ... Bare hold deg til å se kvinner i øynene. Og det der herslige rulletrappblikket, hvor dere ser på ansiktene våre, så beveger blikket sakte nedover før det går opp igjen. Det er bare ikke greit. Tror dere ikke vi ser det? Hold fokus. Øynene.

- Si nei til porno. Be Gud være deg nådig, be Ham gi deg styrken til å motstå fristelsene som skader troen, hjernen og forholdene dine.

- Vær tapper og tøff: Hvis du trenger hjelp eller råd, be om det! Dere menn er jo problemløsere, men det er ingen skam i å spørre andre om innspill enten det gjelder dating, singellivet, gudsbildet eller andre ting.

- Ikke vær en slappfisk. Det å la andre ta avgjørelsene mens du ligger på sofaen er ikke så veldig attraktivt. Og mens vi er inne på dette... Hvis du liker ei jente litt ekstra, snakk med henne istedenfor å snakke til kameratene dine OM henne!! Inviter henne med ut på kaffe!

- I tvil om du skal skifte sokker? Skift sokker.

- Fordyp deg i Guds ord. Les Bibelen regelmessig. Meditér over tekstene. Be over det. Snakk om det. Guds ord er virksomt også når du ikke er klar over det. Om du vil være en sterk gudsmann må du gå til kilden. Kom trofast til gudstjeneste eller søndagsmøte. Jesus var og er en mann og han har mye å lære deg om maskulinitet. Gå til det stedet hvor Han kan hjelpe deg med å vokse. Lær av de mer erfarne mennene du finner i den kristne menigheten.

Så var vi kommet til kvinnenes avsnitt. Nå vil det være en passende tid for menn å gå ut på ulvejakt, trene overarmsmuskler eller diskutere utenrikspolitikk, så kan vi snakkes igjen når vi er ferdig med jentepraten. 

- Kle deg sømmelig. Det finnes klær som du føler deg lekker i, men som viser for mye. Det handler ikke om deg, det handler om de andre. Det hjelper ikke mennene rundt oss å fokusere på de rette ting når vi kler oss utfordrende. Du trenger ikke å bli amish, men du er en datter av den høyeste Gud, kle deg deretter. Den himmelske kongens datter bør vel ikke gå mer utfordrende kledd enn våre jordiske prinsesser? Vær særlig påpasselig med hva du går med i kirken. Du står for den levende Gud, ær ham. Tenk på din neste, din pastor og de andre mennene som du møter. Vis gjennom din klesstil at du er stilig, verdifull, kysk og et Guds barn. Du har vel aldri sett malerier av Jomfru Maria med shorts så korte at lommene stakk ut nedenfor kanten?

- Vis en god dømmekraft. Om en fyr inviterer deg med ut så betyr det ikke at du må si ja. Du har fått en hjerne utdelt. Men samtidig bør du ikke dømme på forhånd, men gi folk en sjanse. Ikke si nei til alle menn som krysser din sti. Med mindre han hører hjemme i en skrekkfilm eller er aldeles dust, kan du godt gi ham en sjanse. Hvis han er en dust eller hører hjemme i en skrekkfilm, ringer du venninnene dine og henger med dem istedenfor.

- Beskytt jomfrudommen din. Gud har påbudt dette. Luther forklare det sjette bud slik i den lille katekismenVi skal frykte og elske Gud, så vi lever et rent liv i tanker, ord og gjerninger. Det er til ditt eget beste. Det er for å beskytte deg åndelig, mentalt og fysisk. Selv om en mann sier at du er vakker, skal du ikke gi ham det som du bare kan gi ham én gang. Den gaven skal du bare gi til din ektemann. Det finnes gode menn her i verden; omtenksomme kristne menn som vil vise omsorg for deg, men så finnes det også enkle vesener som ikke klarer å tenke lengre enn rørsystemet deres går, om du forstår hva jeg mener. De vet hva du lengter etter å høre, men hold ut. Stå stødig. Be om tålmodighet. Ta nok vare på deg sjøl til at du ikke bare blir noens forbigående nytelse. Det er bare én mann som fortjener deg og det er han som allerede har gitt deg sitt "ja".

- Oppmuntre mennene i ditt liv. De trenger det! De trenger å vite at du respekterer dem, at du setter pris på innspillene deres, at de betyr noe for deg. Jo mer du viser dem respekt, jo mer vil ditt inntrykk av dem som tosker og slappfisker forvitre. Be for dem. Trøst dem. Støtt dem. Bry deg om dem.

-  Ikke se ned på dine brødre og din far. Du har kanskje ikke en kjæreste eller ektemann ennå, men du kan begynne å vise gode og sunne forhold til menn du har omkring deg. Ikke avbryt når pappa snakker. Ikke himle med øynene når bestefar drar røverhistorien for tusende gang. Ler du av broren din sin totale mangel på kunnskap om matlaging? Ikke gjør det. Lytt. Vis respekt. Vis omsorg og kjærlighet. Ro deg ned. Kate Perry synger om at hun skal brøle som en løve. Ikke gjør det. Ikke brøl. Kvinner brøler ikke. Kvinner er ikke løver.

- Søk veiledning hos modne kvinner. Moren din lever kanskje fremdeles? Hun har mye visdom som hun kan dele med deg. Hvis du ikke har en mor du kan søke råd hos, finnes det kanskje en dame i forsamlingen din som du stoler på? Ikke anta at du er smartere enn alle andre. Bruk tid sammen med andre kvinner som søker Gud, som er ydmyke, trofaste og glade. Lær av de kvinnene som har båret på tunge byrder gjennom livet, men som fremdeles bekjenner at

Herren gav og Herren tok. Herrens navn være lovet. Job 1:21

Sitt ved føttene til de kvinnene som praktiserer gudsfrykt, som sørger over sin synd og som søker tilgivelse fra sin himmelske Far.

- Se til mannens hjerte. Det er ikke et maskulint kjeveparti og imponerende magemuskler som gjør en bra mann. Ikke la øynene dine bedra deg; vær på jakt etter en mann som bryr seg mer om deg enn om seg selv, som setter dine behov over sine egne, som prioriterer deg. Ikke fall for en manns økonomi. Eller tykke hårmanke. Eller motorsykkel. Jeg kan nesten garantere deg hjertesmerte. Slike forhold varer ikke. Vent på den mannen som elsker deg, som er tiltrukket av hjertet ditt, ditt kloke hode, din vittige natur og din flotte karakter. Slike ting endrer seg ikke slik som det ytre gjør.

- Be til Gud om en mann. En skikkelig mann. Be om en mann som kan være det åndelige hodet i husholdet ditt. En som kan fikse ting. En som varmer opp din side av sengen før du tar kveld, en som sier han elsker deg når du har fett hår og menssmerter. Slike menn finnes. Ikke bli så frustrert at du gifter deg med den neste som viser interesse. Ikke gift deg for enhver pris. Du har en nådig Gud som vil gi sine barn de aller beste gaver så be at Han vil gi deg en av sine dyrebare sønner.

- Ikke la menn bruke deg. Hvis du er i et forhold hvor du gjør all jobben, bør du tenke etter om denne mannen er rett for deg. Kvinner er emosjonelle skapninger. Vi lengter etter å bli elsket, klemt på, fortalt at vi er vakre og vi er villige til å gjøre nesten hva som helst for disse tingene. Hvis kjæresten din ikke ser på deg som en rik kilde til glede i livet sitt, bør du evaluere. Du er verd mer enn dette. Du er verd alt. Jesus ble spikret fast på et kors for deg. Dyrebar er du.

- Ikke se på porno. Kvinner er ikke så mye bedre når det kommer til porno enn menn.

Alt som er sant, alt som er ære verd, alt som er rettferdig, alt som er rent, alt som er verd å elske, alt som folk taler vel om, alt som duger og er ros verd - gi akt på det! Fil 4:8

Be Herren om å gi deg et hjerte for slike ting.

- Still opp for andre. Det er en stor fristelse for single å fokusere på oss selv og å bli så grepet av vår egen lidelse at vi ikke ser våre medmenneskers byrder. Det finnes heller ingen bedre måte å slutte å bade i selvmedlidenhet på enn å hjelpe andre som trenger det. Det vil gi deg et annet fokus og minne deg om alle gode gaver som Herren har utøst over deg. Spør dine nære og kjære hvordan du kan stille opp for dem, om de har byrder å bære som de vil dele med deg. Spør dem om hvordan de har det og om du skal be for dem. Kanskje du kan gi dem en god klem.

Hvis du vil være unik eller en rebell i dagens samfunn, følg rådene ovenfor. Menn, vær menn, led! Kvinner, oppmuntre og vis omsorg! En slik adferd vil få verden til å sperre opp øynene!


I denne serien publiserer vi utdrag fra boken Hello, my name is single av Adriane Dorr Heins, utgitt av Concordia Publishing House i 2014. Boken kan du lese i sin helhet på engelsk ved å bestille den herfra eller fra Amazon. Adriane er redaktør av magasinet Lutheran Witness og hun blogger om livet som gårdskone.

Teksten er oversatt av Silje Kiil og er resymé fra bokens originalkapittel.


 


Støtt foross.no
Ca leselengde
17 min
Ressurstype

  Livet

Skrifthenvisninger

  1. Mosebok  2: 18

  Filipperbrevet  4: 8

Forfatter

forfatter_fotoSkrevet av: Adriane Dorr Heins.
  Adriane har en mastergrad i religion og bor i Indiana, USA. Hun arbeider som redaktør for magasinet Lutheran Witness.

  Flere ressurser av Adriane Dorr Heins

Vil du støtte foross.no?

   Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.