Publisert

Dersom din bror synderI dagens program av Ta vare på troen skal vi se på når Jesus lærer sine disipler om tilgivelse og oppgjør i Matt 18:15-20. Vi skal se på både konteksten og innholdet, og diskutere hvorvidt de ulike løftene som brukes i teksten kan brukes utenfor sin kontekst.

Gjest i dagens program er Konrad Fjell. Han er rektor ved den nyoppstartede Kongshaugen kristne grunnskole, og sekretær for Norsk Luthersk Lekmannsmisjon. Konrad er utdannet teolog ved Det teologiske menighetsfakultetet, og ordinert prest i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn.

Konrad var også gjest i program nummer 14 om Det private skriftemål. Du kan høre den tidligere samtalen her på foross.no.TVPT30 Dersom din bror synder, med Konrad Fjell

Matt 18:15-20

Teksten vi ser på er hentet fra Matteusevangeliet, kapittel 18, vers 15-20. Vi snakker også om konteksten, dvs. versene før og etter. Kapittelet i sin helhet kan du lese på bielselskapets nettside.

Dersom din bror gjør en synd mot deg, så gå til ham og still ham til ansvar på tomannshånd. Hvis han hører på deg, har du vunnet din bror. Men hvis han ikke hører, skal du ta med deg en eller to andre, for etter to eller tre vitners utsagn skal enhver sak være avgjort. Hvis han ikke hører på dem heller, skal du si det til menigheten. Men hvis han ikke engang vil høre på menigheten, skal han være som en hedning eller toller for deg.
Sannelig, jeg sier dere: Alt dere binder på jorden, skal være bundet i himmelen, og alt dere løser på jorden, skal være løst i himmelen.
Også dette sier jeg dere: Dersom to av dere her på jorden blir enige om å be om noe, hva det enn er, skal de få det av min Far i himmelen. For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem.»

Andre bibelhenvisninger

Gal 6:1

Mine søsken, hvis en av dere blir grepet i et feiltrinn, må dere som har Ånden, hjelpe ham til rette. Men gjør det med et ydmykt sinn og pass deg selv, så ikke du også blir fristet.

1 Tim 5:20

Dem som synder, skal du irettesette i alles nærvær til advarsel for de andre

1 Kor 5:11

Det jeg mente med det jeg skrev, var at dere ikke skal omgås en som kalles bror, og som likevel lever i hor eller er grådig, eller som er en avgudsdyrker, spotter, drukkenbolt eller ransmann. Slike skal dere heller ikke spise sammen med.

Fjell viser til Jesu undervisning i Joh 15-16 og Mt 7-8. Vi tar med et lite stykke fra bergprekenen i Matteus 7 her. Vers 7-11

Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, skal det lukkes opp for.
Eller hvem av dere vil gi sønnen sin en stein når han ber om brød, eller gi ham en orm når han ber om en fisk? Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham!

Parallelteksten i Lukas 17

Han sa til disiplene sine: «Det er ikke til å unngå at forførelser kommer, men ve den som de kommer fra! Det ville være bedre for ham å bli kastet i havet med en møllestein om halsen enn at han skulle lokke en av disse små til fall. Ta dere i vare!
Dersom din bror gjør en synd, så tal ham til rette, og hvis han angrer, så tilgi ham. Ja, om han synder mot deg sju ganger på samme dag og sju ganger kommer til deg og sier: ‘Jeg angrer’, så skal du tilgi ham.»

Efeserbrevet 4:32

Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus.

Matt 5:23-26

Om du bærer offergaven din fram til alteret og der kommer til å tenke på at din bror har noe imot deg, så la gaven ligge foran alteret og gå først og bli forlikt med din bror. Så kan du komme og bære fram offergaven din! Skynd deg å komme overens med motparten din mens du ennå er sammen med ham på veien. Ellers vil motparten din overgi deg til dommeren, og dommeren til vakten, og du blir kastet i fengsel. Sannelig, jeg sier deg: Du slipper ikke ut derfra før du har betalt til siste øre.


 

RelatertStøtt foross.no
Ressurstype

  Lydressurs

Skrifthenvisning

  Matteus evangelium  18: 15-20

Serie

  Alle ressurser i serien

  Ta vare på troen

  Hva er kristendom?

  Hvem er Gud Fader?

  Hvem er Guds sønn?

  Hvem er Den Hellige Ånd?

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Sakarias Ingolfsson.
  Sakarias er halvt svensk, født og oppvokst på Island, og bor nå med kone og barn i Spydeberg i Indre Østfold. Han har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug og videre studier fra Concordia Theological Seminary, Ft. Wayne. Sakarias har arbeidet flere år som områdearbeider i NLM region nordvest, men tjener i dag som prest i LKN.
   Ressurser av Sakarias Ingolfsson
Gjest i programmet

forfatter_foto  Konrad Fjell er ordinert prest i Det Evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK), og tjener nå som sekretær for Norsk luthersk lekmannsmisjon og lærer på Fossnes bibelskole.
  Ressurser av Konrad Fjell

Slik bruker du Podkast

Ta vare på troen er en podkast. Det betyr at du kan få hver ny episode automatisk tilsendt din lydenhet, f.eks. iPhone eller Android telefon.

Du kan finne podkasten på iTunes store, eller ved å bruke søkefunksjonen i de fleste andre apper som er laget til formålet.

Les mer om de vanligste alternativene.

Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.