Publisert

5 ting du ikke visste om Martin Luther Mer enn reformator?


Ca leselengde:
3 min

I sammenheng med 500års-jubileumet til reformasjonen, blir det publisert mange nye biografier om Martin Luther. En av disse har undertittelen: Mannen som gjenoppdaget Guds ord, og endret verden. Setningen beskriver godt hvilken type person han var. Her kommer fem ting som kanskje ikke er så kjent om Martin Luther.

Se Per Sigves foredrag med samme tittel og innhold her. 

1 Låtskriver

Martin Luther spilte lut og skrev en rekke sanger. Han elsket å synge sammen med familien og venner. Med Martin Luther fikk vi salmesangen inn i protestantisk gudstjenesteliv. Han tenkte faktisk at musikk var veldig viktig for det kristne livet.

En av de mest kjente sangene han skrev var Vår Gud han er så fast en borg, som er basert på Salme 46. Salmen ble så populær på 1500- tallet at prinsene sang denne salmen mens de skrev under på Confessio Augustana. Derfor fikk den også kallenavnet Reformasjonens kampsang. Store komponister som Bach, Wagner og Mendelssohn har brukt denne salmen i deres verk.

2 Språkgeni/Sosiolingvist

Når Luther oversetter det greske NT til tysk gjør han mange valg som viser oss hvor bevisst og dyktig han var når det kom til språk. For å finne ut hva han skal oversette sarx (kjøtt) med, bruker han én dag sammen med slakterne i bygda for å finne det beste tyske ordet.

Luther hadde ikke bare god kunnskap om ordenes betydning, men forstod hvordan mennesker bruker språk. Dette påvirket han til å oversette Bibelen på en slik måte at den var tilgjengelig og forståelig for vanlige tyskere.

3 Skrev mer enn andre

Martin Luther skrev ekstremt mye. Ikke bare oversatte han Bibelen, han skrev brev, liturgi, polemisk og teologisk litteratur. Hans samlede verker er på 22 276 sider!

Det finnes mennesker som har skrevet mer sider i løpet av sitt liv, men få har klart å ha overveldende god kvalitet på et så stort forfatterskap.

4 Innovasjon

At en teolog eller prest er innovativ er ikke nødvendigvis positivt. Man ønsker ikke at de som jobber med Guds ord skal være innovative når det kommer til lære, snarere tvert i mot, læren overrekt fra apostlene.

Men når det kommer til hvordan vi kommuniserer dette kan teologer og prester gjerne være innovative. Dette var Martin Luther. For det første tenkte han at vanlige personer burde ha tilgang til Guds ord på sitt eget språk, men han tenkte også på skrifttype, at ting skulle vært relativt kort og på hvordan formatet var.

Alle disse tingene samvirket til at han ble en av sin samtids mest leste forfattere.

5 Augustinermunk

Martin Luther skulle etter farens ønske egentlig bli jurist, men etter en dramatisk hendelse, lovet Martin St. Anna at han skulle vie livet sitt til Gud. Derfor ble han munk i Augustiner-klosteret i Erfurt.

Augustin (Biskop i Hippo på 400- tallet) var den viktigste innflytelse for munkeordenen. Derfor er Augustin også første kilde Luther går til for å forsikre seg om at hans nye forståelse av evangeliet ikke er noe han selv har funnet på, men noe som kristne har sett i Bibelen tidligere. Luther får etter dette frimodighet til å forkynne de gode nyhetene om rettferdiggjørelse. Han kjenner den rettferdig som tror på Jesus (Rom 3:26).

Når jeg ser på disse 5 punktene om Luthers liv tenker jeg: så flaks at han var augustinermunk, heldigvis skrev han veldig mye stoff, flaks at han brukte musikk slik han gjorde. Kanskje var det ikke flaks, men at Gud brukte en synder, med visse evner som Luther som nøkkelperson til evangeliebevegelsen som vi kaller reformasjonen.

Se Per Sigves foredrag med samme tittel og innhold her. 


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Aktuelt

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Per Sigve Særheim.
  Per Sigve har master i teologi fra Menighetsfakultetet og arbeider nå som linjelærer på Veritaslinjen på Bibelskolen i Grimstad. Han liker musikk og veksler mellom å være DJ og spille trekkspill.
   Ressurser av Per Sigve Særheim
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.