Utforsk
    foross.no logo
    foross.no logo
    • Kirkeåret
    • Kontakt oss
    • Gi
logo

Han som ikke visste av synd, har han gjort til synd for oss, for at vi i ham skulle få Guds rettferdighet. (2 Kor 5,21)

Vipps: 70979

Kontonummer: 1503 82 08168

Organisasjonsnummer: 917 742 065

Epost: post@foross.no

Foross på Facebook Foross på Instagram

Nettstedet er utviklet av Marius Sørenes. Logo og grafisk profil er utformet av Creo-x AS.

Fra fest til faste

Faste
Jesu lidelse
avatar
Peter Johansen

3m lesetid

•

02.03.2025

Fra fest til faste
@ Bilde av Jill på Flickr

Oppsummering

  • Fastelavn kommer fra middelnedertysk og betyr ‘aftenen før fasten’. Det markerer starten på de 40 dagene før påsken, som er en tid for faste og refleksjon over Jesu vandring mot påsken.
  • Fastelavnssøndag er den siste søndagen før fasten begynner, ofte forbundet med karneval og feiring før fasteperioden starter. Fastelavnsboller og -ris er tradisjonelle elementer av denne feiringen.
  • Fastetiden fortsetter med blåmandag og feitetirsdag, som er preget av forberedelser til fasten. Fasten starter offisielt på askeonsdag, hvor mange markerer starten med en spesiell gudstjeneste.
  • Fastelavn kan sees som en fest hvor vi gleder oss over hva Jesus var villig til å gi avkall på. Det er en tid for refleksjon og takknemlighet, men også en påminnelse om å ikke la festen overta for fasten.

Denne oppsumeringen er generert av KI og godkjent av redaksjonen

De fleste har et forhold til fastelavn, selv om det ofte begrenser seg til boller og fargerike bjørkeris. Men det er jo en del av kirkeåret, så hva handler det egentlig om?

Fastetiden er de 40 dagene før påsken, hvor vi følger Jesu vandring mot påsken i Jerusalem og korset som venter. Vi tar utgangspunkt i påskedag, og teller oss 40 dager bakover. Men så skal søndagene trekkes fra, for de er festdager som alltid har oppstandelsen som grunnlag. Så da ender vi opp på en onsdag. Da begynner fasten. Og forut for fasten kommer fastelavn. Fastelavn er fra tysk, og betyr kvelden før fasten – men gjennom historien har det preget de tre dagene forut for fastetiden.

Fastelavnssøndag er den siste søndagen før fasten begynner, og er ofte forbundet med karneval. Det er av latin og betyr «fjerne kjøttet», ettersom faste tradisjonelt har med mat å gjøre – etter Jesu 40 dagers faste i ørkenen. Så før man begynner har man anledning til å spise seg opp på ekstra god mat. Der kommer fastelavnsbollene inn i bildet, selv om de er av en mye senere dato. Fastelavnsris er egentlig en hedensk fruktbarhetstradisjon, men i en kristnet utgave kan det dreie seg om Jesu lidelses vei – du får selv avgjøre om det er meningsfylt!

Så følger blåmandag, i dag har det gjerne betydningen «dagen derpå» – ettersom fastelavn er en festdag. Men i katolsk tradisjon dekket man alteret med et blått klede denne dagen, og prestene begynte sin fastetid, to dager før alle andre.

Feitetirsdag er ganske selvforklarende, dette er siste sjanse for å spise energirik mat før det blir mere skrint på matbordet.

Og så kommer starten av fasten med askeonsdag, hvor man mange steder feirer gudstjeneste og markerer konkret starten på fastetiden med å tegne kors av aske i pannen.

Nå er det slik at fasten for mange har mistet sitt innhold. Det er ikke populært med forsakelse i våre dager, vi vil helst ikke gi avkall på noe som helst. Festen holder vi gjerne på derimot, men min påstand er at uten fasten gir ikke fastelavn eller fest noen mening.

Kanskje kan vi heller se slik på det: fastelavn er en fest hvor vi gleder oss over hva Jesus var villig til å gi avkall på, for vår skyld. For når han kom til vår jord gav han avkall på sitt eget, den herlighet han hadde fra evighet, og tok på seg en tjeners skikkelse. (Fil 2:7)

Vi, derimot, er som disiplene i Getsemane – da han skulle gå inn i sin siste prøvelse måtte han til sist gjøre det helt alene. De som var med ham, var ikke engang i stand til å holde seg våkne. Men han gjorde det, av kjærlighet til oss. Han alene bar korset. Han alene åpnet veien til Gud, og gav oss retten til å bli Guds barn.

Derfor kan fastelavn få bære preg av å være en takkefest, hvor vi gleder oss over alt det gode Gud har velsignet oss med. Det venter en himmelsk bankett, hvor alle våre festmåltider her på jorden kommer til å blekne i sammenligning.

Men jeg tror også vi gjør klokt i å ikke la festen overta for fasten. Bruk de førti dagene som følger til å vandre lidelsens vei sammen med Jesus. Ta ditt kors opp, som en sann disippel. Da vil du også erfare en større nærhet til det Jesus har gjort for deg, selv når du kommer til kort.

Selv når vi står foran vanskeligheter og motgang kan vi glede oss, for Jesus har gått foran. Vi kan få nyte fruktene av det han har gjort, og følge i hans fotspor. Kanskje det også kan fylle fastelavn med mening?


På foross.no har vi et rikholdig arkiv med tusenvis av ressurser. Denne artikkelen ble første gang publisert i februar 2022

Likte du artikkelen?

Relaterte innlegg

annonse