Publisert

Juletreets evangelium 12 ulike juletrepynt og betydningen de har


Ca leselengde:
6 min

Når vi lillejulaften tar frem alle de røde dukene, julekrybbene og setter opp juletreet i stua, da sprer julestemningen seg i huset. Jeg elsker de gamle juletradisjonene! Men særlig etter at jeg fikk barn, merker jeg at det blir så mye styr med julepynt og julevask, julegaver, julebakst, og overdådige julemiddager at jeg nesten mister Jesus helt av syne oppi all julefeiringen.

Da er det fint å minne hverandre på at juletradisjonene og julepynten også peker på Jesus, og hvem Jesus er. Har du for eksempel noen gang tenkt på hvorfor vi pynter juletreet med akkurat de tingene vi gjør? For meg er juletrepynten stappfull av symbolikk, som utgjør en hel julepreken i seg selv. Bare hør her:

Stjernen

Stjernen i toppen av treet minner oss om Betlehemsstjernen som ledet de tre vise menn til stallen.

Stjernen viser oss veien til Jesus. Det er også en påminnelse om å være bevisst på hva som peker på Jesus for meg i min hverdag og min julefeiring.

Stjernen min har 7 tagger. 7 er en kombinasjon av tallet 3, som er Guds tall (treenigheten) og tallet 4, som er jordens tall (de fire himmelretninger). Stjernen er derfor også et bilde på at himmelen og jorden møtes. Jesus kom ned fra sin kongetrone i himmelen, og ble født som en hjelpeløs baby blant støv, skitt, kulde, synd og lidelse. Slik ble Gud menneske.

Lys                      

Alle har vel juletrelys på juletreet. Symbolikken var kanskje enda tydeligere i gamle dager, da man brukte levende lys på treet. Men selv med moderne ledlys er budskapet åpenbart: julen handler om at det sanne lys, som lyser for hvert menneske, kom til verden (Joh 1:9).

Jesus er verdens lys. Den som følger ham, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys (Joh 8:12). Et bedre buskap kan vi vel knapt få midt i det norske vintermørket.

Glitter

Glitter får kanskje ikke alltid plass på et stilrent, moderne juletre anno 2017. Men da går vi glipp av et viktig budskap. Glitteret gjengir glansen fra stjernen og lyset som stråler i mot oss og er et bilde på at Guds herlighet kommer ned til jorden, nær oss, gjennom barnet i krybben.

Samtidig minner glitteret oss også om at vi som kristne skal gi et gjenskinn av Guds kjærlighet til mennesker rundt oss. Gud har latt Lyset skinne i våre hjerter, for at Guds herlighet skal stråle frem gjennom oss, som skatten i leirkaret (2.Kor 4:6f).

Engler 

Engler på juletreet minner oss om englekoret som sang for gjeterne på marken, og ikke minst det store budskapet som engelen kunne fortelle: I dag er det er født oss en frelser. Han er Messias, frelserkongen som israelsfolket venter på.

Samtidig minner englene oss på å takke og lovprise Gud for julens mirakel, akkurat slik englene gjorde den første julenatt: «Ære være Gud i det Høyeste!»

Sau       

Det er kanskje ikke så vanlig å ha sauer på juletreet. Men en enkel, hjemmelaget sau minner meg om at Gud ikke sendte englene for å forkynne det glade budskapet til øverstepresten eller de rike og mektige først. Men til gjeterne, som var fattige og uglesett i samfunnet.

Gjeterne, som tilbrakte natta utendørs og prøvde finne varmen rundt bålet. Hvor hadde englene forkynt budskapet i dag? Blant romfolket under Sinsenbroa? Blant flyktningene på Lesvos? Til Yezidijentene som blir misbrukt av IS?

Halmfigur         

Halmfigurer har vært en viktig del av julepynten fra gammelt av. De minner oss om halmen i krybba der Jesusbarnet lå. Når Gud ble menneske, kom han ikke til luksus og ære, men til fattigdom, skitt og lidelse. Han var barnet som ingen ville gi husrom. Forfulgt og jaget på flukt.

Halmfigurene minner meg derfor også på Jesu ord om dommen:

For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg. Matteus 25:35

I følge gammel overtro har halm også en annen betydning. Halm skulle i følge tradisjonen gi beskyttelse mot onde makter og sikre fred i huset.

Hjerte  

Hjerter på juletreet minner oss om Guds kjærlighet til oss. Julens store budskap er at Gud elsker oss så høyt at han sendte sin eneste sønn, for at alle som tror på ham ikke skal gå fortapt, men ha evig liv (Joh 3:16).

Tradisjonelt ble treet pyntet med hjerteformede flettekurver fylt med rosiner og godteri. Disse kurvene er symbol på alle Guds gode gaver til oss. På samme måte som Guds velsignelser kan vise seg i ulike former og på ulike måter, kan kurvene ha forskjellig utseende og ulikt innhold.

Julekuler           

Julekuler minner oss om jordkloden og Guds kjærlighet til den. (Salme 24:1)

Fugl      

Noe av det fineste jeg har på juletreet mitt, er noen nydelige gullfugler. Fuglene er et bilde på Den Hellige Ånd, som viste seg som en due da Jesus ble døpt. Den Hellige Ånd hjelper oss å se hvem Jesus er og tro på ham.

Fugler på juletreet kan også minne oss på at Gud har omsorg for sine barn og vil gi oss det vi trenger (Matteus 6:26).

Fisk      

Fisker var kanskje vanligere på juletreet tidligere enn i dag. Det greske ordet for fisk, ICHTYS, er også en forkortelse for de greske ordene som betyr Jesus Kristus, Guds Sønn, frelser. Dette ble brukt som en trosbekjennelse og et hemmelig tegn blant de første kristne, som ble forfulgt av myndighetene.

Fisken minner oss om at Jesus er Guds Sønn og vår frelser. Men den minner oss også om at det å følge Jesus kan koste og at mange blir forfulgt for å tro på Ham.

Lenker

Jeg ble så glad da barna hadde laget lenker av glanspapir i barnehagen til juletreet vårt. Slike lenger er et symbol på fellesskap og samhold. Kristne av alle folkeslag og nasjoner er brødre og søstre i Kristus. Lenken kan også være et symbol på at Jesus kom for alle folkeslag og nasjoner, og dermed minne oss om misjon.

Min Bestemor pyntet i alle år juletreet sitt med en lenke av flagg fra ulike land. Det tenker jeg forkynner akkurat det samme budskapet om misjon og enhet på tvers av nasjoner og folkeslag.

Gaver under treet

Gavene er kanskje en av de tingene som for alvor tar fokuset bort fra Jesus i jula. Men kanskje gavene under treet også kan være en påminnelse om at Jesus er den virkelige julegaven?

Jeg har kanskje litt annerledes juletrepynt enn mange andre. Men hver enkelt ting forkynner et budskap om hvem Jesus er og hvorfor han kom til jorden.

Til neste år tenker jeg barna begynner å bli store nok til at jeg kan fortelle dem om betydningen av hver enkelt ting mens vi pynter juletreet sammen. På den måten blir juletreet stående i all sin prakt som et vitnesbyrd om Jesus midt i stua gjennom hele julefeiringen.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
6 min
Ressurstype

  Aktuelt

Emner

  Jesu person

  Jul

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Kasy Børve Galgalo.
  Kasy er gift og har to barn. Hun er utdannet kateket fra Fjellhaug og Menighetsfakultetet og har vært misjonær i Kenya og Etiopia. Nå arbeider hun som barne- og familiekonsulent i NLMung.
   Ressurser av Kasy Børve Galgalo
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.