I Norge er vi flinke på både fest og påske, men faste kan oppleves som noe merkelig og fremmed for oss. Likevel er fasten en tid med lange og gode tradisjoner som vi absolutt kan ha godt av å gjenoppdage.
Årets fastetid har fått et alvorlig og mørkt preg over seg. Parallelt med at vi har gått inn i fastetiden har Europa havnet i en krigssituasjon vi ikke har sett maken til på over 75 år. Nettopp derfor kan det kanskje være ekstra viktig og riktig å markere fastetiden i år. For mens Putin turer frem som han vil for å ta, ta, ta, handler fastetiden om å gi avkall på egne goder for å gi, gi gi, med den hensikt å fokusere på den største gaven av dem alle. Hvis det er en tid der verden trenger kristen oppofrelse i kjærlighet, må det være nettopp nå.
Hvordan faster man? Det finnes ingen fasitsvar, men her er ti tips til faste for både nybegynnere og viderekomne:
1
Spis mindre kjøtt. Dette er en klassisk fastetradisjon som har blitt praktisert i Europa i mange hundre år (for bergensere har dette også en historisk relevans, da Hansa-handelen i Bergen i stor grad solgte klippfisk til Europa i forbindelse med fasten). I vår tid har dette også nytteverdi for andre. FNs klimapanel har nylig vist oss at det haster med tiltak for å redusere klimaendringene. Redusert kjøttinntak er et effektivt og enkelt grep de fleste av oss kan ta. Utforsk gode vegetarmuligheter og sjømat i fastetiden – kanskje du oppdager nye og spennende retter!
2
Velg bort noe du unner deg litt oftere enn du kanskje har godt av. Godtestopp er et fint alternativ. Ikke kutt kaffen hvis det gjør deg gretten (ingen regel sier at man behøver å være sur i fasten), men finn noe som passer for deg.
3
Gi mer til veldedige formål. En gammel kristen tradisjon sier at i fastetiden skal man gi til alle som ber om det. Nettopp derfor holder Kirkens Nødhjelp har sin innsamlingsaksjon i fastetiden. I årets fastetid behøver vi ikke se langt for å finne dem som trenger vår hjelp.
4
Vær raus med tiden. Hvis du dropper sosiale medier i fastetiden, så sørg for å være mer til stede i den virkelige verden. Se dine medmennesker i øynene, og lytt til dem som trenger det.
5
Be. I Ukraina ber befolkningen salme 31 hver dag klokken 15 norsk tid. Videoklipp hvor de leser salmen fra bomberom og tilfluktsrom gjør et uutslettelig inntrykk. Be gjerne salme 31 høyt sammen med dem.
6
Siden vi er inne på Salmenes bok, kan man lese litt i Bibelen i fastetiden. Det er ei god bok. Helt sant!
7
På søndager faster man ikke. Søndag er fortsatt festdag. Spis godt, gå til kirke og vær glad.
8
Være glad kan man forresten være hele tida. Man behøver ikke surmule bare fordi man faster (Matt 6:16-18).
9
Syng. Enten det er i dur, moll, femtoneskala eller diverse kirketonearter (vi nordmenn er flinke på julesanger, men det finnes svært mange gode faste- og påskesalmer også).
10
Gled deg til påsken, den store festen som markerer aksepunktet for hele vår tro og tilværelse, der vi feirer den største offergaven av dem alle.