Publisert

Gud reparerer med gull Takk Gud for hans tålmodighet med oss. Og at vi kan gi noe av dette til våre medmennesker!


Ca leselengde:
11 min

Vi har alle en fortid som har vært med på å forme deg og meg til den vi er i dag. Valgene vi tar hver dag vil være med på å sette retning for fremtiden. Et spørsmål du kan stille deg er: "Hva velger du å så inn i andres liv og hva lar du andre så inn i ditt liv?"

Leirkrukka

Se for deg at du er laget av leire, du er en fin og hel krukke. I løpet av livet kan en oppleve ulike hendelser som er med på å lage sprekker i krukken. Det kan være alt fra tøff barndom, sorg over å miste noen, kjærlighetssorg, vennskap som har gått i grus, eller det kan være så uskyldig som et stikkende ord som har brent seg fast. Krukken din som en gang var hel, har nå fått sprekker eller har blitt knust.

Når karet han holdt på å lage av leiren, ble ødelagt i pottemakerens hånd, laget han det om til et annet kar, slik han syntes det var riktig. Slik som leiren er i pottemakerens hånd, slik er dere i min hånd. Jer 18:4-6

Jenta

Jeg skal fortelle en historie om ei lita jente som en gang sa til sin mor: «Tenk mor, at det er noen barn som dør før de får begynt på livet. Jeg er glad jeg lever, for jeg elsker livet». Jenta var full av liv, glede og latter. Frimodigheten var stor. Jesus, dyr og mennesker var hennes venner.

Men da jenta begynte på skolen gikk det ikke mange år før hun som før var full av glede og begeistring over livet, gradvis begynte å visne. Usikkerhet og et ønske om å være usynlig snek seg inn. Å bli sett førte bare til å bli hengt ut og ledd av. Hva hadde skjedd? Små usannheter og stikkende ord hadde blitt sådd inn i livet hennes. Det å ikke føle seg god nok og det å føle at hun ikke hadde noe å komme med, det begynte å slå rot.

Jenta var nå i tenårene og søken etter bekreftelse, forvirring over rett og galt, skole som ikke ga mestring, kjærlighetssorg og vennesvik ble som å gå i en mørk skog, uten lommelykt. Jenta står ved broen og har lyst til å avslutte livet, for livet har disse senere årene bydd på for mange motbakker. Plutselig sier en stemme inni henne: "Jeg vet du har det enormt tøft de siste årene, men tenk på de som faktisk bryr seg om deg. Og vet du, det er så mange som du skal få bety så mye for senere i livet, og jeg har mye for akkurat deg og ditt liv."

«Livet med Jesus er en dans på roser, men av og til faller vi ned på tornene og stikker oss. Også hjelper Jesus oss opp på rosen igjen.»

Går du gjennom vann, er jeg med deg, gjennom elver, skal de ikke flomme over deg. Går du gjennom ild, skal du ikke svi deg, og flammen skal ikke brenne deg. Jes 43:2

For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke tanker til ulykke. Jeg vil gi deg fremtid og håp. Jer 29:11

I årene som følgte møtte hun flere motbakker, men også mange velsignelser og gleder. Det stemmen hadde sagt, ga henne tro og håp. Hun merket at det var mye bedre å gå sammen med Jesus når krukken fikk flere sprekker enn å gå alene. Gud fikk henne til å se seg selv og livet i et nytt lys, gjennom hans sønn Jesus. Det var han som skulle sette hennes verdi, ikke verden.

Hun valgte å se de små gledene og velsignelser hun fikk hver dag av Gud gjennom mennesker hun møtte. Hun valgte å se fremover på fremtiden som Gud hadde får henne, og ikke tilbake på sår og nederlag som fortiden hadde gitt henne. Hun valgte å se muligheter fremfor begrensninger, og merket fort at det er ikke hun som skal begrense Gud! For alt er mulig får han som har skapt alt. Togføreren har kontrollen på veien, det vil komme oppoverbakker og nedoverbakker, men så lenge hun holder seg på toget så vet hun hvor endestasjonen er, og det ga henne fred og håp på livets vei.

Vi vet at motgang i livet gir oss tålmodighet. Tålmodighet gir oss utholdenhet, og den trener oss til å ha et aktivt håp. Det gjør oss faste i troen, slik at vi er faste i håpet om det evige liv. Dette håpet vil aldri gå over i skuffelse, for Gud er trofast, og han har gitt oss Den hellige ånd som fyller våre hjerter med kjærlighet. Rom 5:3-5

Vær modige og sterke. Vær ikke redd, og la dere ikke skremme av dem. For Herren din Gud går med deg. Han slipper deg ikke og svikter deg ikke. 5. Mos. 31:6

Denne livshistorien er en av mange livshistorier som finnes, og jeg tror det er flere som kan kjenne seg igjen noe. Fordi vi opplever alle motgang en eller flere ganger i løpet av livet, men heldigvis mest solskinnsdager. Jeg tror vi trenger litt motgang i livet, ikke fordi jeg ønsker at noen skal ha det vondt, absolutt ikke. Men det gir oss en viktig livserfaring, gjør oss sterkere og vi får et helt annet forhold til Gud, enn det vi kanskje hadde hatt om vi bare møtte på solskinnsdager.

En utfordring: Når sola skinner i ditt liv, vær bevist på hvordan du møter de menneskene du går forbi når livet ditt går oppover. For når du er på vei ned igjen, da passerer du samme menneskene.

Om krukka din har fått sprekker, hva kan du da gjøre?

I Japan har de en kunstform der de reparerer keramikkrukker som har blitt knust med gull.

«Hvis  er skål av keramikk faller i gulvet og knuser, vil kunstneren sette bitene samme igjen med gull for å skape noe som er enda sterkere og vakrere enn den opprinnelige gjenstanden». Japanerne må vurdere nøye om keramikken som er knust er verdt kostnadene for å fikse den.

Gud er vår "japanske kunstner"

Gud er vår "Japanske kunstner", og han sier at vi er verdt kostnadene for å bli fikset. Gud sendte faktisk sin egen sønn Jesus til verden, døde, satte oss fri og åpnet veien til himmelen. Så mye er meg og deg verdt får Gud.

For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin eneste sønn, den enbårne, for at alle som tror på han ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Joh 3:16

Det å få sprekker kan gjøre fryktelig vondt, og du blir ikke hel ved første bønn, det kan ta tid. Men hvis du ikke gjør noe med fortiden, vil fortiden gjøre noe med deg. La Jesus få ta fortiden din, noe som han allerede har gjort. Legg bort stoltheten, vi klarer ikke alt alene her i denne verden. Gud ønsker gjerne å bruke andre kristne til en hjelp og en velsignelse for deg.

Det skjer store ting når Gud får bruke andre mennesker som sitt redskap. Så reparerer Gud sprekkene i krukken din med gull. Vi blir ikke som den gamle krukken igjen, men hel på en ny måte, der han har gjort oss sterkere enn den gamle. Når han har gjort oss hele igjen, ønsker han å bruke meg og deg med våre gamle sår, smerter og nederlag til en velsignelse og hjelp inn i andre sine liv.

Han helbreder dem som har et nedbrutt hjerte, og forbinder deres smertefulle sår. Sal 147:3

Guds seier

Denne jenta som jeg har fortalte om, det var og er meg. Sprekkene i krukken min har Gud reparert med gull, og gjør det stadig. Dette er ikke en seier i meg selv, men Guds seier i meg. Min trofaste Gud som så meg, ga meg ikke opp. Han sendte mennesker som så meg og begynte å så gull inn i livet mitt. Skatter fra hans ord gir ikke bare meg fremtid og håp, men dette fantastiske budskapet gjelder deg også. Skal vi spleise på et Halelluja!

Men vi har denne skatten i leirkar, får at den rike kraften skal være av Gud, og ikke fra oss selv. 2. Kor 4:7

Dele ut gull

Se for deg at jeg holder to poser med gullmynter i hver hånd. Begge posene er noe vi alle har. Den ene posen med gull er til oppbyggelse, velsignelse og glede, gode ord i gull fra andre til oss. I den andre posen med gull, ligger det gull som ikke har verdi for oss, det skal forvaltes av oss. Ord i gull vi gir til andre, gullet i denne posen er ikke vits å spare på. Vi må dele det ut! Den får kun verdi for oss når noen andre blir glade og minnet på hvor verdifulle de er.

Mine erfaringer gjennom livet så langt har lært meg og inspirert meg til å gi videre det gullet Gud gjennom Bibelens skatter og mennesker har gitt og gir meg. Min livssetning eller motto har de siste årene hvert: «Hvis jeg ser noe bra, positivt eller inspirerende i noen, så sier jeg det.» Ikke fordi jeg forventer noe igjen, men fordi jeg har lært og erfart at ord kan være med og gi et hjerte mer varme og mer liv. Det kan være nok til å snu et liv fra død til liv.

Frimodigheten min blir stor til å dele ut når jeg vet at det er gull fra Gud som han ønsker at jeg gir andre mennesker! Mor Teresa sier så enkelt og fint "Vi kan ikke gjøre store ting, men små ting med stor kjærlighet".

Er det bare de snille som trenger gull?

I Bibelens skatter finner vi mange historier der Jesus er et forbilde på å se mennesker, hjelper og gir ord som gir lys og liv.

Jeg elsker å fortelle barna i barnehagen Jesus-historier, og da er Sakkeus en slager. Sakkeus var en uærlig mann. Vi kan alle kjenne oss igjen i, at vi ikke liker når mennesker er uærlige og lyver. Og disse menneskene er kanskje ikke de som står først i køen å besøke. Men Jesus så Sakkeus, og hadde mer en gjerne lyst å besøke akkurat han. Noe skjedde med Sakkeus under det besøket, og dette inspirerer meg: Jesus sådde gull inn i livet til Sakkeus gjennom sine gode ord og gjerninger mot han. Sakkeus hadde ikke lyst å være uærlig lenger! En stor forandring skjedd: bare fordi Jesus valgte å så gull.

En liten oppsummering

Gud ønsker å reparere dine sprekker fra fortiden med gull. Han gir deg fremtid og håp. Han ønsker å bruke akkurat deg med dine gamle sår og smerter til en velsignelse og hjelp inn i andres liv. Gud vil vi skal gå på skattejakt i andres liv, lete etter alt det gode han har lagt inn i hvert enkelt menneske, heie og oppmuntre hverandre.

Jeg tror at det beste treningsprogrammet for hjertet er å bøye seg ned og løfte andre mennesker opp. Gi hverandre masse gull fra Gud slik at vi ser hans verdi om oss og ikke verdens verdi om oss.

Gud sier til deg i Jes 43:4:

Du er dyrebar i mine øyne, verdsatt og elsket av meg

Herren din Gud er hos deg, en helt som frelser. Han fryder seg over deg og viser deg på ny sin kjærlighet. Han jubler over deg med fryd. Sef. 3:17

"Alt hva gitt hjerte eier av glede og varme ord. Dryss det langs livets veier. Da gror det i dine spor. "

I Casting Crowns sang "Who I am/Hvem er jeg" synger de: "Det er ikke på grunn av hvem vi er, men på grunn av det Jesus har gjort. Det er ikke på grunn av det vi har gjort, men på grunn av den Jesus er". 

Din og min utfordring: Vil du være med å så gull inn i andres liv?


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
11 min
Ressurstype

  Andakt

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Kari Synnøve Øygard.
  Kari Synnøve kommer fra Vikeså og har tidligere arbeidet som barne- og tenåringsarbeider i NLMung region sørvest. Nå jobber hun i Osa gårdsbarnehage på Ganddal.
   Ressurser av Kari Synnøve Øygard
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.