Publisert

«… Guds enbårne Sønn,… født av jomfru Maria…» (Andre trosartikkel 2/9) Paradokset som gir oss en trygg grunn for troen


Ca leselengde:
2 min

Se, en jomfru skal bli med barn, hun skal føde en sønn og gi ham navnet Immanuel. Jes 7,14

Vent nå litt. Disse uttrykkene fra trosbekjennelsen kan da ikke stemme? For en jomfru blir ikke med barn! Og for 2000 år siden, uten mulighet for prøverørsbefruktning, var i hvert fall dette helt umulig. Men det er dét sitatet fra Jesaja sier.

Og Lukas forteller mer utførlig om saken i det første kapittelet i sitt evangelium: Engelen Gabriel ble sendt til Maria, ei ung tenåringsjente. Hun skulle gifte seg med Josef etter hvert. Men så langt hadde de ikke vært sammen som mann og kone. Maria var jomfru. Derfor blir engelens budskap om at Maria skal få et barn så underlig.

Maria tar imot beskjeden med forbauselse. Hun visste også at dette er umulig, rent menneskelig sett.

Jomfrufødselen er vanskelig å svelge for mange. Hadde det ikke vært for engelens presisering: «Den Hellige Ånd skal komme over deg, …» ville vi hatt et stort forklaringsproblem.

Likevel, det er livsviktig å holde fast ved jomfrufødselen. Kirkelederne fra oldtiden visste det. Derfor sier trosbekjennelsen:

Vi tror på Jesus Kristus, Guds enbårne sønn, vår Herre, som ble unnfanget ved den Hellige Ånd, født av jomfru Maria…

Disse ordene danner grunnlaget for en rekke sannheter:

  • Jesus var Guds sønn fra evighet av.
  • Gud ble menneske gjennom Jesus (= inkarnasjonen).
  • Jesus var én person med to naturer. Han var 100 % guddommelig og 100 % menneskelig.
  • Jesus ble unnfanget ved den Hellige Ånd. Derfor ble han ikke født med en syndig natur, og han gjorde heller aldri synd.

Hvis dette ikke var sant, ville troens grunn smuldre opp. For hvis Jesus hadde vært unnfanget på vanlig vis, ville han bare ha vært et menneske, og ikke Guds Sønn. Han ville også hatt en medfødt syndig natur. Da kunne han ikke ha blitt vår frelser fra all synd. Han kunne heller ikke ha vunnet over djevel og død.

Maria visste ikke alt dette. Hun kunne ikke ramse opp slike sannheter. Men hun trodde på engelen. Selv om det var vanskelig, var hun villig til å ta på seg oppgaven med å bære fram Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn, vår Herre!

Vi skal også få tro på engelens Ord om underet ved Jesu unnfangelse. Det danner grunnlaget for hele troen vår. Takk Gud, for at Maria var villig!


Andakten er en forkortet og bearbeidet versjon av en andakt som opprinnelig er skrevet for ei andaktsbok/troslærebok for kristne i Mongolia.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Andakt

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Gunn Andersson.
  Gunn Andersson bor i Sandefjord. Hun er gift med Bertil Andersson, og sammen har de tre barn. Familien Andersson har bodd 11 år i Mongolia som utsendinger for NLM. Nå arbeider Gunn i en deltidsstilling som lærer ved DELKs grunnskole i Sandefjord. I tillegg har hun en liten stilling i NLM der hun arbeider med kristen litteratur til Mongolia.
   Ressurser av Gunn Andersson
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.