Publisert

«Korsfestet» (Andre trosartikkel 4/9) Korset er et grusomt dødsredskap – og en Guds kraft til frelse


Ca leselengde:
2 min

I antikken var ikke korset et vakkert smykke eller et ornament på et kirkebygg. Det var et grusomt redskap for å utføre dødsstraff.

Den korsfestede ble holdt oppe av bare nagler gjennom hendene. For å kunne puste måtte han løfte seg opp, ellers ville han bli kvalt. Som regel varte pinen i timer, og også dager, før den dødsdømte til slutt døde.

Å bli korsfestet var også den mest skamfulle måten å dø på. Romerne korsfestet aldri romerske borgere. For jødene var det enda verre. For loven i GT sa tydelig:

For den som blir hengt opp [på et tre] er forbannet av Gud. 5 Mos 21:23 

Derfor trodde jødene at de hadde vunnet da Jesus ble korsfestet. Korsfestelsen ble et bevis for dem på at Jesus hadde spottet Gud. Han var virkelig både ond og gal, mente de!

Men jødene så ikke at det pågikk en annen rettergang på korset. Nå led Jesus under Guds vrede. Han ble virkelig både fordømt og forbannet av Gud.

Dette var ikke på grunn av hans egne gjerninger. Verdens synd naglet Jesus til korset. For å betale den uendelige syndeskylden, måtte Jesus smake den verste av alle lidelser: Han ble forlatt av Gud. I største redsel ropte han ut:

Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg? Matt 27:46 

Hvorfor måtte Jesus oppleve all denne lidelsen? Hvorfor måtte han bli forlatt av Gud?

Svaret ligger i Guds grenseløse kjærlighet til meg! I kjærlighet var Sønnen villig til å ta min straff og bli dømt for alle mine lovbrudd. Han bar Guds vrede i stedet for meg. Der, på korset, ble hele synderegisteret mitt naglet fast og strøket bort. Nå finnes det ikke lenger et register over mine synder. Det ble opphevet ved Jesu blod.

Korset er derfor et stort seierssymbol. For på korset vant Jesus over djevelen og alle onde makter i denne verden.

Djevelen har nå mistet grepet om oss. Han kan ikke anklage oss for vår synd lenger. For i stedet for et langt register med synder, står nå Jesu perfekte liv på vår konto.

Korset forteller oss hvor dypt Gud elsker oss. Det forteller hvor mye Jesus måtte lide for å frelse oss. Og det forteller oss at Jesus ble forlatt av Gud, slik at vi aldri behøver å bli forlatt av Gud!

For de som er på utsiden, er korset uforståelig. Men for oss som tror er det Guds kraft.


Andakten er en forkortet og bearbeidet versjon av en andakt som opprinnelig er skrevet for ei andaktsbok/troslærebok for kristne i Mongolia.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Andakt

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Gunn Andersson.
  Gunn Andersson bor i Sandefjord. Hun er gift med Bertil Andersson, og sammen har de tre barn. Familien Andersson har bodd 11 år i Mongolia som utsendinger for NLM. Nå arbeider Gunn i en deltidsstilling som lærer ved DELKs grunnskole i Sandefjord. I tillegg har hun en liten stilling i NLM der hun arbeider med kristen litteratur til Mongolia.
   Ressurser av Gunn Andersson
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.