Publisert

Selvfornektelse


Ca leselengde:
2 min

Da sa Jesus til sine disipler: Om noen vil komme etter meg, da må han fornekte seg selv, ta sitt kors opp og følge meg. Matt 16:24

Jeg hørte om ei jente et sted i Østen. Dåpsgudstjenesten var planlagt. Venner kom fra universitetsbyen over fjellene til hjembyen for å være sammen med henne på dåpsdagen. De brakte gaver med seg. Glade dåpsgaver. Nå satt de og ventet. Men hun kom ikke. Hun satt innelåst hjemme. Mor ville ikke slippe henne avgårde. Og en mor har makt i et Østens hjem. Avgjørelsen om å bli døpt førte jenta inn i en konflikt. Vi fatter knapt smerten i denne konflikten. Også mor hadde det vondt i sin lojalitet til religiøse tradisjoner.

Jeg tenkte: Har vi rett til å drive misjon og utsette mennesker for slike konflikter?

Vi kunne ha spurt de unge studentene fra universitetsbyen. Også de har det vondt der sitter med dåpsgavene sine. Noen av dem kjenner situasjonen av personlig erfaring. Hva svarer de? Kanskje sier de at saken nok ordner seg til slutt. Og kanskje gjengir de stille Jesu ord:

…den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det. Matt 16:25

En ung forkynner sa i en fortrolig samtale: Mor og far forstår meg ikke. Jeg kunne ha hatt en helt annen stilling med helt andre arbeidstider og en helt annen økonomi. Men jeg kom ikke utenom kallet. Jesus sa: Følg meg! For meg innebar dette et liv som forkynner.

Ute på misjonsfeltene finnes det utsendinger som i fortrolige stunder kan si noe lignende. Mennesker med store ressurser. Med muligheter for en god karriere. Men Jesu vei med deres liv ble annerledes. Ingen ønsker å tale med store bokstaver om dette. Dessuten er det slett ikke alle av oss i heltidstjeneste som synes vi måtte forlate så mye. Men for mange ble det likevel et avgjørende brudd med andre planer, andre ønsker, andre muligheter. Noe måtte forsakes.

Misjonshistorien er full av eksempler på at et ja til Jesus, hadde sin pris. Noen kom virkelig i nærkamp med Jesu ord … fornekte seg selv, ta sitt kors opp og følge meg. Men så erfarte de også noe stort: At Jesus velsigner sine på lydighetens vei. Han svikter ikke. Løftet i misjonsbefalingen sto ved lag:

Jeg er med dere alle dager … Matt 28:20


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Andakt

Skrifthenvisning

  Matteus evangelium  16: 24

Serie

  Med ham til Golgata 2

  Spottekrusifikset

  Selvfornektelse (vises nå)

  Du smiler nå, Maria

  Hanen galer

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Egil Sjaastad.
  Egil Sjaastad er dosent ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole (FiH). Han har vært redaktør av Fast Grunn og skrevet en rekke bøker. Egil er gift med Jorunn og bor i Ytre Enebakk.
   Ressurser av Egil Sjaastad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.