Dette er sykepleieren som ble dronning på kjøpet. I tillegg fikk hun verdens mest leste bok om kjærlighet skrevet om seg. Du finner den i Bibelen; Salomos Høysang. Den står der som en beskrivelse av kjærligheten mellom Frelseren og den frelste, slik Bibelen så ofte bruker bildet om bruden og brudgommen for å beskrive dette. Se bare Jesu lignelser om kongesønnens bryllup! Og forfatteren, den store kong Salomo, beskrev Kristi kjærlighet ut fra sin egen kjærlighetshistorie med sykepleieren Abisjag fra Sjunem.
Hun var fra Sjunem, en liten plass litt sørvest for Galileasjøen. Hun ble beskrevet som ung og meget vakker (1 Kong 1:3-4) da hun ble hentet inn til Kong Davids slott for å tiltre i en jobb med en litt spesiell arbeidsinstruks. Hun skulle være sykepleier for den gamle kong David som var syk og sengeliggende.
En side av hans sykdom var at han ikke klarte å holde på varmen, selv under store dyner. Da trengte man en konstant og jevn varmekilde. Derfor søkte kongens menn etter en ung pike som kunne ligge i sengen med han og bruke sin kroppsvarme til å varme opp luften under dynene.
Det er mulig at hun fikk status som kongens følgekone, altså en kvinnelig tjener, men det presiseres at de ikke hadde seksuell omgang med hverandre. Teksten antyder at hele hennes tjeneste som sykepleier gikk sømmelig for seg.
På slottet var det også noen unge menn. En av dem var Davids sønn Adonja, som prøvde å kuppe til seg kongsmakten mens faren ennå lå syk i sengen. Da dette ikke lyktes, og den yngre davidsønnen Salomo ble konge istedet, prøvde Adonja et siste kuppforsøk. Han søkte etter å få gifte seg med Abisjag. Dette ble oppfattet av kong Salomo som et så alvorlig kuppforsøk, at Adonja ble henrettet (1 Kong 2:13-25). Dette antyder at Abisjag har vært formelt gift med kong David og at det å gifte seg med henne ville være det samme som å ha rett til tronen.
Mer forteller ikke Første kongebok om Abisjag. Men i Salomos Høysang, som beskriver kjærligheten mellom en brud og en brudgom, der nevner Salomo seg selv som brudgommen (Høys 8:11), og bruden gir han navnet «Sjulammit» (Høys 6:13). Dette navnet betyr: «en kvinne fra Sjunem».
En funfact er at det er her vi har det gamle ordtaket fra om «å få hele sulamitten», som betyr å få alt sammen.
Abisjag var som sagt fra Sjunem, og Salomo kjente henne godt, der hun pleide for hans far på hans siste dager. Det er mulig, kanskje til og med veldig sannsynlig, at den unge Salomo ble forelsket i den unge og vakre Abisjag, og at Salomos Høysang forteller deres kjærlighetshistorie. Hvis det er tilfelle, da ble den fattige, landsens sykepleieren plutselig dronning i kongeriket.
Salomos Høysang står i vår Bibel som en beskrivelse av hvordan den Himmelske brudgom, Jesus, elsker sin brud; de frelste mennesker. Gjennom hele Bibelen brukes dette bildet om dette, og Høysangen er den sterkeste beskrivelsen av dette gudsforholdet. Boken er sprekkfull av paralleller, bilder, stedangivelser og sammenligninger som viser at det er Jesu kjærlighet kong Salomo har hatt til hensikt å beskrive.
Det er en dyp tragedie at så mange tolker denne boka til å handle om sex. De kan ikke ha lest den særlig godt.
Abisjag blir for oss et bilde på den frelse skare i Himmelen. Et bilde på en menneskehet som er fortapt fordi Adam og Eva for vill. En menneskehet som til enhver tid farer vill. En menneskehet som trenger at en Frelser elsker dem, leter etter dem og vinner dem. Dette er Abisjag et bilde på. Vet du hva navnet hennes betyr?: «Min far farer vill».
Handlingen i Salomos høysang er talende. Kjærligheten og dragningen mellom bruden og brudgommen er voldsom. Men et lite bakteppe er det; Han er konge. Hun, derimot, er solbrent, arbeiderklasse, hennes brødre er sinte på henne på grunn av hennes dårlige arbeid i deres vingård og hennes egen vingård har hun ikke passet (1:5-6). Vingården er et gjentagende tema. Hun vil at hennes vingård skal bære frukt for kongen, men får det ikke til selv og ber kongen om hjelp (2:15). Dere som kjenner deres Bibel vet at vingården er et bilde på det liv vi skal leve til ære for Jesus (Joh 15:1-11). Dette er en lengsel som springer ut av å kjenne Jesu kjærlighet til oss.
Abisjag opplevde det mange levende kristne opplever; de sovner åndelig sett. Abisjag sovnet og mistet sin brudgom av syne (Høys 3:1-11), slik mange mister Jesus av syne. Hun lette etter Han, og Han lot seg finne. Gjensynsgleden fra brudgommens side er en vakker beskrivelse av nåden.
En ting er å sovne. En annen ting er å bevisst ta avstand. Det gjorde også Abisjag senere (Høys 5:1-6), slik mange Guds barn har avvist Jesus og Guds Ord. Brudgommen gikk da bort, for Han tvinger ingen. Men før Han gikk, viste Han henne sine hender. Det rørte hennes hjerte og tente hennes kjærlighet på ny.
Dette er en sterk og vakker beskrivelse av hvordan Jesus tenner vår kjærlighet på ny ved å vise oss sine naglemerkede hender; beviset på at synden er sonet. Dermed ble det en ny leting og et nytt møte der de fikk snakke ut. Beskrivelsen i kapittel seks der brudgommen erklærer sin store kjærlige nåde og der bruden danser av glede, er hjertegripende.
Det er masse mer å fortelle fra Salomos Høysang enn det vi kan nevne her, men sett deg ned, les den selv og grunn på Guds kjærlighet til deg!
Abisjag er den unge, landsens piken, overlatt i et frafall av sin familie og seg selv, men som ble kalt inn til å tjene kongen, gifte seg med sønnen, fikk verdens mest fantastiske kjærlighetshistorie skrevet om seg i en egen bok i Bibelen – og ble forbildet på alle frelste som elsker Jesus.
Jenta fra Sjunem fikk hele sulamitten. Av nåde.