Publisert

Only God can judge me


Ca leselengde:
29 min

Talen ble holdt på UL 2017. Teksten er fra Jesaja 6 og det er Endre Stene som taler.

UL 2017 - JESAJA 6 - Endre Stene from NLM VIDEO on Vimeo.


Her er det Endre sier i talen:

I vår møtte jeg en fyr på Værnes flyplass med denne genseren. Jeg synes det var noe med den: Et bilde av en røykende fyr, og under - teksten: Only God can judge me. Jeg spurte han som hadde den på seg om jeg kunne jeg ta bilde av den? Når jeg kom hjem, fant jeg ut det er rapperen 2pac Shakur som er avbildet. I løpet av sine fem år som rapper ble han visstnok en av historiens mest populære artister. I det året han døde, i 1996 laget han en låt med denne tittelen. 2 pacs tekst er trist og fortvilende, og ikke akkurat så oppbyggelig. Men kan det på tross av hans tekst, og det livet han levde, likevel være et bibelsk budskap i en slik genser?

Du - skapt av Gud

Det er mange som skal vurdere deg. Skolen gir deg karakterer. Foreldre har meninger om deg. Venner gir deg likes – eller ikke – på facebook. Kanskje er du kommet på UL og opplever å bli dømt så strengt at det er tungt å bære: Du er ikke pen nok, sterk nok, flink nok, glad nok. Menneskers dom kan være urettferdig og ubønnhørlig. Og dine egen dom kan kjennes enda hardere.

Da er det en ting jeg vil seg til deg: Det er en som har langt mer grunnlag til å vurdere deg enn alle disse menneskene som mener noe. Nemlig han som har skapt deg. Han som også alle andre skal bedømmes av. Hvis Gud synes du er bra nok, da kan andre bare si hva de vil.

Jeg takker deg for at jeg er så underfullt laget. Salme 139:13

Gud sier: Jeg har skapt deg slik jeg vil ha deg. Du er min skapning, formet så kunstferdig i din mors liv. Du kunne ikke blitt bedre enn det du er.

Only God can judge me. Bare Gud kan dømme meg. Hans vurdering er viktigst.

Men - genseren kan si oss noe mer

Å se Gud

”Til verdens ende”

I går hørte vi om Jona. I dag skal vi høre om en annen som levde samtidig med han. Jesaja er en av de såkalt fire ”store” profeter. Hans store profetbok har noen av de tydeligste profetiene om Jesu komme 700 år senere. Også han ble kalt av Gud til å gå. I Jes 6 høre vi om det. Her møter vi HAN som kaller, både Jona, Jesaja, meg – og deg. Hvem og hvordan er han?

I det året da kong Ussia døde,
jeg - Herren
sitte på en høy og opphøyd trone,
og kanten på kappen hans fylte templet. 
Serafer sto overfor ham.
Hver av dem hadde seks vinger.
Med to dekket de ansiktet,
med to dekket de føttene,
og med to fløy de. 

De ropte til hverandre
”Hellig, hellig, hellig er Herren, hærskarenes Gud!
Hele jorden er full av hans herlighet.”
Røsten som ropte fikk boltene i dørtersklene til å riste, og huset ble fylt av røyk.
Jesaja 6:1-4

Jeg så Herren”  – sier Jesaja. Det hele begynner med å ”se” Gud. Jesaja fikk et ”syn”. Ikke en drøm eller hallusinasjon. Heller ikke et fysisk møte slik som dere ser meg nå. Likevel var det virkelig. Han ”så” Gud slik at han ikke var i tvil om at han hadde møtt ham.

Har du sett Gud? Ja, ikke at du har hatt et syn. Men: har du møtt Ham, slik at du vet: Gud er ingen teori! Han er virkelig! Og slik at du vet: du er hans? Har du sett Gud med dine egne øyne? Du kan ikke være et utsendt vitne for han, uten å ha sett ham. Ja, du kan faktisk ikke være en sann kristen uten å ha møtt ham - personlig.

Hvordan skjer det? Gud har valgt å vise seg, åpenbare seg, for oss gjennom ord. Gjennom levende Ord i Bibelen som den Hellige Ånd bruker for å vise deg Ham. Du har sikkert sett dette bildet av Michelangelo, hvor Gud berører Adam så han blir levende. Guds kan også røre ved deg – gjennom sitt Ord - så du får del i livet – det evige. Det var den egentlige hensikten med UL.

Gud er på tronen!

Jesaja er i et stort tempel. Han ser at det er fylt av stoff. Jeg vet ikke, men han går kanskje ut, og der ser han at dette jo bare er kanten av en kongskappe. Han følger kappen med øynene, og oppdager at den gigantisk. Og han ser at kappa ligger på ens skulder - som sitter på en høy og opphøyd trone

Han visste det før – at Gud er Gud. Men ser han det virkelig med egne øyne: Det er en Gud! Det er en Herre: Den evige Skaperen!

Skaperen sitter der bare. Han er ikke urolig eller travelt opptatt med gjøremål. Han ligger ikke å slumre. Nei, Gud åpenbarer seg i Bibelen som sittende på en trone. Den som som sitter på tronen, har makt og kontroll og er fullstendig tilstede.

Hvem er som Herren vår Gud, han som troner så høyt? Salme 113:5

Her er ikke en av mange troner. Men her er selve tronenHer er høyeste Det er ingen annen makt eller autoritet ved siden av eller over ham.

Du Herre er høy til evig tid. Salme 92:9

Denne sannheten er enten overveldende og fantastisk! – hvis Gud er for meg. Eller: den er helt forferdelig – hvis han er i mot meg. For her er autoriteten i ditt liv. Enten du vil eller ikke. Gud er Gud anyway! Du kommer ikke utenom han!

Ingen ankemulighet

Jeg synes nynorsk er fantastisk flott. Jeg fikk 5 i standpunkt karakter på sidemål. Men på eksamen – fikk jeg 2! Men jeg kunne sende inn en klage – appellere til noen og si: Dette er urettferdig og feil! Jeg fortjener ikke en 2 – er. Jeg synes nå jeg burde fått fire i alle fall. (Til og med norsklæreren min var enig.) (Ja, det hjalp for øvrig ikke å klage. Fortsatt lyser denne irriterende 2-eren mot meg på vitnemålet mitt….)

Men jeg hadde en mulighet til å anke. Hvis du er i en rettsskap, og taper i tingretten, kan du anke til lagmannsrett. Deretter til høyesterett.

Men det finnes ingen mulighet til å klage eller anke Guds vurdering. Hans dom kan ikke overprøves. For det er ingen som står over han. Det er han som har laget eksamensoppgaven. Han er sensor. Og han er ankeinnstans. Få ting – om så noe som helst – er mer ydmykende for deg og meg. For ingenting gjør oss mer hjelpeløs: Her møter vi en som vi ikke kan protestere overfor. Her møter vi alle vår overmann.

Se Gud er opphøyd i sin velde
Hvem er en læremester som han?
Hvem peker ut den vei han skal følge?
Hvem kan si at han gjør urett?
Se Gud er opphøyd,
og vi forstår ham ikke. Job 36:22-23, 26

Du kan klage, protestere, trygle og hyle: Når Gud har sagt sitt, så er det slik. For: Only God can judge me

Gud er hellig

Jesaja står der ved fliken av kappen hans. Han står og ser opp. Da får han øye på at det er noe serafer – noen salgs engleskapninger - rundt han. Og de roper, den ene til den andre:

Hellig, hellig, hellig er Herren hærskarenes Gud.
Hele jorden er full av hans herlighet

Når de roper, skjer det noe: De voldsomt store dørene til tempelet er festet med bolter. Og disse boltene, dørfestene, begynner nå å riste. Huset skjelver…. Og tempelet fylles med røyk...på grunn av serafenes rop….?

Hva er det de roper?

Hellig, hellig, hellig.

Hellig er å være skilt ut fra noe. Bibelen viser oss at bortimot alt kan skilles ut fra sitt vanlige bruk, til en bestemt tjeneste for Gud. Slik kan ting, et sted, et land, ei tid, - ja også en person – innvies og bli hellig, når det gis til Gud.

Men hva når dette sies om Gud!? At han er hellig. Han jo ikke skilles ut fra seg selv, for å bli hellig…? Nei - det må bety at Gud er hellig i seg selv. For: Han er Gud. Han har ikke noen over seg å gi noe til. Derimot: Slik han er i seg selv, er han grunnleggende skilt fra - og annerledes enn, og opphøyd over - alt og alle – også deg og meg.

At Gud er hellig beskriver ikke bare ei side, eller egenskap, ved Gud. Men slik som ei solstråle har alle farger har i seg, slik samler ordet ”hellig” alt ved ham og beskriver alt det som Gud er.

Og hele jorden er full av hans herlighet!

Hvorfor har Gud skapt denne høyst originale fisken, på bare 10 cm, med en lampe hengende foran hodet, som den slår på når den skal lokke til seg mindre fisk? Hvorfor spandere Gud sin kreativitet på en fisk som lever på flere tusen meters dyp – der ingen mennesker kunne ha glede av den? Fordi Gud ville la sin hellighet komme til syne her på jorden i en ubegrenset overflod, variasjon og prakt.

Gå ut på et helt mørkt sted en stjerneklar kveld. Over deg vil du se mange, mange hvite små prikker. Det er egentlig «soler». Vet du hvor stor vår sol er? 1,3 millioner ganger større enn jordkloden. Disse små prikkene, er hver enkelt like stor. Ja, de fleste er faktisk mye mye større. Når de for deg ser så små ut, forstår du at de er i en enorm enorm enorm avstand til det sandkornet du står. Og vet du hvor mange slike enormt gigantiske stjerner det finnes? 200 000? 200 millioner? Forskere tror mellom 20 – 70 trilliarder stjerner. Hva nå det er for et tall.

”Se, himlene og himlenes himler rommer deg ikke!” 2. Krøn 6:18

Alt som er til - forkynner hans herlighet.

Å se Gud

Jesaja kommer helt nær Gud.

Er du kommet på UL for å komme nær Gud? Det var i så fall en god grunn til å komme hit. Et bedre ønske kunne du ikke ha.

Men vet du hva du ønsker deg da? Vet du konsekvensen av å komme nær han? Tenker du at nærhet til Gud først og fremst handler om god stemning, deilige følelser, og sterke opplevelser? At et møte med han gir deg en deilig boost?

Hva skjer med Jesaja når han ser Gud? Det vil si: Han ser jo ikke Guds ansikt. For Gud er hellig og opphøyd, at ingen menneske kan se hans ansikt og leve. For

Han bor i et lys dit ingen kan komme, han som ikke noe menneske har sett og heller ikke kan se. 1. Tim 6:16

Å virkelig se Skaperens ansikt med mine egne øyne: Jeg kan ikke forestille meg større lykke enn det. Tenk å få komme ham nær, at jeg ser hans blikk på meg. Og jeg ser at i hans ansikt er det bare vennlighet, bekreftelse, kjærlighet. Da trenger jeg ikke mer.

Å se Gud, ansikt til ansikt. Jeg tror dette egentlig er hvert enkelt menneskes dypeste lengsel, enten det kjenner det slik eller ikke. For det er det vi er skapt for: å leve i trygghet, fortrolighet og fred i hans nærhet.

Ve meg!

Jesaja kommer nær Skaperen. Da forstår han noe. Ikke bare med hodet sitt. Men med hele seg, slår det ned noe i han, som er helt forferdelig.

Da sa jeg:
Ve meg!
Det er ute med meg
For jeg er en mann med urene lepper, og
jeg bor i et folk med urene lepper. Og
mine øyne har sett kongen, Herren, over hærskarene.” 

Ve meg! Ordet ”ve” uttrykker at en fullstendig katastrofe har rammet meg! Og grunnen er: ”Det er ute med meg - jeg er fortapt.”

Katastrofefilmer blir stadig mer populært. Jo større katastrofe, jo bedre. For eksempel filmen 2012, som er en underholdningsfilm om verdens undergang. Jeg undrer meg: Hvordan kan man la seg underholde over katastrofen? Som om den uansett ikke er virkelig? At den ikke kommer..?

For Jesaja var dette ingen underholdning. Jeg ser for meg at han riv seg i håret. Og at hele kroppen hans kollapser i et stort og intens angstrop! Jeg har ikke sjanse i møte med den hellige!

Hva var det som skjedde med han? Var det ikke lykken å komme nær Gud? Nei sier han. Jeg er fortapt! Dødsens!

Ingen sa jo det til han. Men når han kommer nær Gud, så forstår han bare så klart hvor annerledes Gud er. Da skjønner han med hele seg: Jeg passer ikke sammen med han. For: Skaperen er fullstendig feilfri. Han er helt ren.

Og når han møte en så fullstendig renhet, forstår han selv hvem han er. Hans umiddelbare opplevelse, er at han er uren. Han hadde hatt urene lepper før. Men han så det ikke, før han kom inn i Guds nærhet.

Lyset i støvet

Hvor mange her i salen har hoppa i høy på en låve? Ikke mange…. Det var helst sånt de gjorde før min tid – til og med. Selv om jeg har rundet 40, er jeg jo ikke gammel… Men de som hoppet i høy som barn, kan fortelle at de elsket det! Men: så var det gjerne ei sprekk i ytterveggen. Der kom sollyset inn. Og sollyset dannet ei strime av lys på alt det støvet som har blitt virvlet opp! Og de bøyde seg med den største selvfølgelighet under lysstrimen. For de ville jo ikke puste inn alt det ekle støvet! Men rommet jo var fullt av støv! De det bare ikke, fordi lyset ikke falt på det.

I Guds lys forstår Jesaja: Mine lepper er uren.

Ja, men Jesaja: Kan du ikke bare slutte å bruke munnen din til det urene – så blir du vel ren? Nei. Jesaja forstår: Mine lepper er urene, fordi hjertet mitt er urent. Det som kommer ut av munnen, er en konsekvens av det som bor i hjertet. Og hjertet klarer ikke Jesaja å forandre.

Hva skjer når ditt liv kommer i lyset? Er det noe i ditt liv som ikke tåler lyset? Vet du at det som du skjuler og vil holde i mørket, er av Den Onde.

Får Gud lov til å se tankene når du fylles med misunnelse over at en annen er penere enn deg, flinkere enn deg, mer populær enn deg, og får flere likes enn deg? Kan Gud lytte til samtalen med din venn når du snakker om den personen du ikke liker? Kan du ha Gud sittende ved siden av deg når du er foran pc når alle andre hjemme har lagt seg, eller du ligger med smarttelefon i senga? Kan du ha Gud med deg på shopping? Det du bruker pengene dine på – samsvarer det med et hellig liv, der det du har fått ikke misbrukes til egoistisk forbruk på deg selv? Kan du stå for Gud med måten du om dagene bruker tiden din på? Vil du gladelig invitere Gud inn i alle dine tanker og følelser, i møte med de mennesker du møter her på UL? Søker du alltid å gjøre det som er bra for din neste – det vil si den du til enhver tid møte på? Eller er du selv viktigere enn din neste?

Er Gud først i ditt liv? Er det hans vilje og hans ønske du søke å oppfylle med alt det du gjør og er? Gud setter jo deg først. Setter du ham først?

Dere skal være hellige, for jeg er hellig 1. Pet 1:16

Den som skal være nær han, må være som han. I hans nærhet er det umulig med annet enn fullstendig renhet, godhet og kjærlighet, Derfor. En naturlig konsekvens av Guds hellighet, er at alt som ikke er hellig, fortæres i hans nærhet.

Jeg i møte med Den Hellige

Har du sett en sånn mygg- og insektsfanger. I midten av denne er det en beholder som skille ut et stoff som myggen tiltrekkes av. Foran denne beholderen, er det elektriske tråder med strøm i. Myggen trekkes mot lukta. Men da passerer den de elektriske trådene. Og i et kort øyeblikk – sps – så brennes myggen opp.

Forstår du? Ikke noe urent, ikke den såkalt ”minste” synd, kan være i Guds nærhet.

Jesaja innser: I møte med Guds fullstendig rene hellighet, er jeg motsattOg over her er den ingen ankemulighet.

Det er som om du får vitnemålet. Karakterene er ikke slik at du står hårfint. Dette er ingen 2er på en nynorskeksamen. Ikke er det 1 heller. For det er ikke bare mangelfullt. Det er null minus. Fullstendig stryk. På absolutt alle fag!

For den som holder hele loven, men snubler i ett bud, han er blitt skyldig i dem alle.

I møte med han, faller jeg fullstendig gjennom. Det er ingen ting igjen.

Only God can judge me.  Det kan være en trøst mot andres ubarmhjertige og urettferdige dom. Men: Det finnes samtidig ingen sannhet som er så katastrofal for deg og meg, enn: Det er Gud alene som har retten til å dømme oss.

Og ikke bare han retten. Han er også den eneste som har grunnlaget til å gjøre det. For han er alltid til stede over alt, til enhver tid.

Om jeg går eller ligger, ser du det, du kjenner alle mine veier. Før jeg har et ord på tungen Herre, kjenner du det fullt ut. Salme 139:3

Og ikke bare det. Han kjenner også ditt innerste, og vet hva som bor der:

Herre, du som kjenner alles hjerter Apg 1:24

Mennesker ser til det ytre. Gud ser helt inn.

Gud kalles: Den som ser 1. Mos 16:13

Før eller senere vil du måtte møte han slik han er i sin hellighet. Katastrofen for deg er om du først møte han slik når livet er slutt. Men lykken for deg om du møte han slik før. Og før, jo heller. Slik at du får høre noe mer.

Et alter

Da fløy en av serafene bort til meg.
I hånden hadde han en glo som han hadde tatt med en tang fra alteret.
Med den rørte han ved munnen og og sa:
”Se, denne har rørt ved dine lepper,
din misgjerning er tatt bort, og din synd er sonet.” 

Har du sett ”Løven, heksa og klesskapet”? Filmen om Narnia, som er skapt av Løven. Men Narnia er i ferd med å bli ødelagt av Heksa hvit. Så fortelles det at Edmund blir et bytte for Heksa. For han lar seg lokke og lure bare for å få noe usle geletopper. Og nå sitter han fanget, fullstendig hjelpeløs. Det er ute med han.

Men den viktigste scenen i filmen er nettopp der skaperen løven ofrer seg selv, for å sette Edmund fri. Han gir livet sitt på et et steinalter.

Bibelen forteller også om et alter. Et stort høyalter, som samler alle menneskers synd. Det ble ikke bygd av stein. Men av tre. Her ofres ikke en løve, ingen dyr. Men Guds egen sønn. ----

Jesus har dødsangst

Når Jesus var på jorden, var han i enhver situasjon alltid den trygge og rolige. Men, skjærtorsdagsnatt går Jesus med disiplene sine inn i Getsemanehagen. Da sier han til dem:

Min sjel er tynget til døden av sorg. Mark 14:34

På godt trøndersk tror jeg det blir: ”Æ e dødsreidd»Også sliter han seg fra disiplene sine, og går et stykke inn i skogene - alene. Men hele han er fylt av slik angst at føttene ikke makter å bære ham. Han bare faller sammen på kne og trykker ansiktet mot jorden.

Angst – et sterkt uttrykk. Jesus kom i dødsangst. Og han begynner å svette - blod.

Det er fysisk mulig, at et menneske kan bli så massivt fylt av angst, at det svetter blod. Hele Jesu kropp og sjel er så til de grader fylt av en ubeskrivelig angst, at det fra pannen hans presses fram blod! Ikke bare at så vidt bloddråpe pipler fram fra pannen. Men blod begynner å renner ned langs hans forpinte ansikt og faller på bakken.

svetten falt som bloddråper ned på jorden..» Luk 22:44

Den evige Guds sønn er i brennende angst!

Hvorfor slik angst? Det var ikke de fysiske lidelsene. For de var ikke verre enn mange andre opplevde – og opplever i vår tid. Men vi får et bittelite forvarsel på Jesu angst når Jesaja roper ut:

Ve meg! Jeg er fortapt!

Knust - for deg

47 kapitel lenger fram gir Jesaja selv svaret:

Det var Herrens vilje å knuse ham. Jes 53:10

Smak på ordet knuse. Hvorfor knuser Gud sin sønn. Fordi Skaperen i sin evige kjærlighet ikke kunne leve med at du skulle bli forlatt i all evighet av han. For Gud har ett inderlig ønske for deg: å ha deg nær hos seg, favne deg, elske deg, bære deg, her i livet - og inn i evigheten.

For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jer 29:11

Men din urenhet og synd, ødelegger deg når du kommer i hans nærhet. Du er som myggen som svis av i et øyeblikk.

Gud måtte gjøre noe for å kunne ta deg til seg. Han må rense deg først. Og da var det ingen annen utvei, enn å sende sin sønn. Og be han leve det hellige livet du skulle ha levd. Si de kjærlige ordene du ikke sier, og tenke de rene tankene du ikke tenker. Han lever fullkomment – på dine vegne.

Så tar han din urenhet på seg. Det du skammer deg over. Det du skjuler. Han sier: Dette er mitt. Dette har jeg gjort. Dette vil jeg bære ansvaret for. Også knuses sønnen i møte med Guds hellighet. Gud sier: Heller min sønn, enn du!

Derfor var Jesus i angst. Han visste hvor knusende det er å møte Guds hellighet med synd. Her i Getsemane ser du hva synd egentlig er. Når Jesus kjemper slik på grunn av din synd, hvordan kan du da ta lett på de urene tanker, de harde ord?

Han hadde alltid levd for Guds ansikt, og vært i hans nærhet. Men på korset roper han: «Min Gud min Gud hvorfor har du forlatt meg». Han visste, at det å bli forlatt av Skaperen, det er det ytterste mørke.

Stedfortrederen

Men Jesus var på veg til alteret for å bli en stedfortreder for deg.

Vet du hva det er?

Det er ikke ofte jeg ser en hel fotballkamp. På 20 år har jeg sett to. Jeg så faktisk den gangen Norge slo Brasil i 98. Da jublet vi: Vi slo Brasil! Men ingen av oss hadde jo gjort annet enn å sitte foran TVen og se på. Derimot var det 11 stykker som spilte som våre vikarer. I stedet for oss. Men vi vant! Forstår du?

Jesus kommer for å gjøre noe i stedet for deg. Som din store vikar. Din stedfortreder. Og alt det Jesus gjør, gjør han som om det var du som gjorde det.

Og Gud er jo en treenig Gud, som er tre, og samtidig en. Det betyr, at år sønnen dør, er det samtidig Gud som gir seg selv - for deg. Gud er altså lovgiver, aktor, dommer – og så tar han til og med den siktedes plass! Gud innehar alle roller.

På dette grunnlaget inviterer han nå til et realt oppgjør:

Kom og la oss gjøre opp vår sak (med hverandre), sier Herren
Om syndene deres er som purpur, skal de bli hvite som snø. Jes 1:18

La det ikke vær avstand mellom oss. La oss gjør opp med hverandre. Kom.

Men dette er ikke normalt oppgjør, der partene legger fram sine versjoner, snakker seg gjennom og til slutt ble enig. Her er det Gud som fullt ut legger premissene: "Om syndene er som purpur".Purpur er en intenst skarp rød farge. En maler fortalt meg: Hvis jeg bruker den fargen på lerretet, så forsvinner den ikke. Samme hvor mange andre farger jeg legger oppå. Purpurfargen skinner intenst gjennom når den først er kommet på lerretet.

Om dine synder er som purpur. Om de er slik, at du ikke blir kvitt dem – ja, for slik er dem jo! Om du har prøvd å overvinne syndene, men de biter seg fast! Om syndene er intens – skal jeg gjøre deg hvit.

Oppgjøret

Hva må til: At du kom til han – inn til hans lys. Ikke skjule, men legger alt åpent fram for han. Og at du som Jesaja lar deg berøre av han med budskapet om at Jesus Kristus er din store vikar, som har tatt din synd på seg.

Og nå kaller Herren deg - ikke til å forsøke å gjøre han fornøyd med deg.

  • Ved å beseire synd
  • Ved å rense deg seg selv
  • Ved å overgi deg mer enn før.
  • Ved å få en åndelig opplevelse
  • Ved å gi seg over til hans tjeneste

Som Sverre sa i går: Gud spør ikke etter dine glansnummer, men etter dine synder. Gud kaller deg til høre at Jesus har levd og dødd i stedet for deg for at du skal få sekser i alle fag! Til å tro at det han sier er sant. At det ikke er løgn.

For du klarer ikke å gjøre han mer fornøyd med deg, enn det du kan være – i Jesus Kristus. Utenfor han, er alt tapt. Men i han, er alt vunnet.

Fortsatt kan du kjenne synd i hjertet. På svakhet. Mislykkethet som kristen. Fortsatt kan du høre en stemme som sier: Du er ikke bra nok for Gud. Det må en forandring til først – før du kan gå Gud helt nær.

Ja, det er sant. Men her hjelper ikke med litt småendringer på deg. Du må bli helt ny! Og det blir du bare ved troen på Jesus. For da eier du jo hans renhet og hans hellighet.

Grunnlaget for ditt forhold til den evige Gud, er altså ikke noe som skjer med deg. Men det er noe som har skjedd en gang i historien – nemlig Jesu Kristi død og oppstandelse i ca. år 36 i Jerusalem.

På grunn av dette, kan du nå gå helt helt nær, og være trygg! Du selv kan kjenne deg sort. Men i Guds øye er du yndig. I Jesus Kristus. For når syndene i Guds øyne er tatt bort, da er du akkurat slik han vil ha deg. Det er nå han kan si disse ord om deg:

Herren din Gud er hos deg, en helt som frelser.
Han fryder og gleder seg over deg
og viser deg på ny sin kjærlighet. Sef 3:16

Bare Gud kan frikjenne meg

"Only Gud can judge me." Jeg vet ikke hva han tenkte – han jeg møtte på Værnes. Jeg vet ikke om han er noen kristen eller om han står inne for 2pacs tekst. Men når jeg nå vet at jeg har en Gud som i dommen frikjenner meg for Jesu skyld, så kan jeg med frimodighet ta på meg en slik genser jeg også (…….)

Med det kan jeg minne meg selv på, og fortelle til andre: Det er bare Gud som kan dømme. Men du verden, hvor fantastisk stort å ha en overdommer, som sier til meg:

Ingen av dem som tar sin tilflukt til ham dømmes skyldig. Salme 34:23

----------------

Når Gud spør om en tjeneste

Teksten om Jesaja som møter Gud er ikke ferdig. Når Jesaja har fått renset sin synd, så skjer det noe oppsiktsvekkende: Gud tar selv ordet.

Da hørte jeg Herrens røst. ”Han sa: Hvem skal jeg sende og hvem vil gå for oss?”

Den hellige, veldige Skaper på tronen, spør om en tjeneste. Hvem kan jeg sende? Hvem vil gå?

Og for under et minutt siden, hadde Jesaja ropt ut: Det er ute med meg! Jeg er fortapt. Men nå svarer han på Guds spørsmål:

Jeg sa: «Jeg! Send meg!

Det er som om jeg ser for meg ei jente som akkurat har begynt i 1. klasse. Læreren spør: Hvem kan tørke tavla. Og nesten før spørsmålet er stilt ferdig, så har hun hånda i været, og med store oppspilte øyne er hun i full forventning om det er hun som skal få lov til gjøre en tjeneste for læreren.

Jesaja er blitt fullstendig forandret. Han som før var fylt av angst, er nå helt trygg i Guds nærhet, fordi syndene er tilgitt. Nå er han fylt opp av glede og takknemlighet mot Far. Og nå vet han ikke hva kan gjør for Gud som er så kjærlig mot han.Og når spørsmålet fra Gud kommer – så er han bare såå klar! Jeg kan gå! Send meg!

I går hørte vi om en profet som ikke akkurat var så villig. Her er det motsatte. Ser du hvor avgjørende det for tjenesten for Gud, at den begynner med syndenes tilgivelse. At den fortsetter med syndenes tilgivelse. Ser du hvor avgjørende det er at du lever i lyset og kommer til Jesus med alt, slik at du kan bli renset, glad, takknemlig og villig? Ser du hvordan alt – også i kallet og tjenesten – dreier seg om Jesus. Om å leve i og av det han har gjort - og er - for deg?

Budskapets virkning

Nå får ikke Jesaja noe lett budskap å gå med. Han opplever faktisk det motsatte av det Jona opplevde.Det folket han forkynner til – Israels folk – avviste kallet til omvendelse og tilgivelse. Likevel: Guds Ord var ikke uten virkning. Men han så ikke noen virkning av dette i sin tid. Men gjennom sin forkynnelse ble han viktig i forberedelsen på han som skulle komme som hele verdens frelser. For Gud ville danne seg et folk av alle folkeslag.

Det er ikke alltid vi heller ser konsekvensen når vi deler budskapet om Jesus. Likevel skal vi frimodig spre det ut, for det er en voldsom kraft i Guds Ord:

For lik regn og snø
som faller fra himmelen
og ikke vender tilbake dit
før de har vannet jorden,
gjort den fruktbar og fått den til å spire,
gitt såkorn til den som skal så,
og brød til den som skal spise,
slik er mitt ord
som går ut av min munn:
Det vender ikke tomt tilbake til meg,
men gjør det jeg vil
og fullfører det jeg sender det til. Jes 55:10-11


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
29 min
Ressurstype

  Bibelutleggelse

Skrifthenvisning

  Profeten Jesaja  6: 1-8

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Endre Stene.
  Endre Stene er gift med Edel, har fire gutter og bor i Namsos. Han er lærer på Fjellheim Bibelskole og redaktør i foross.no.
   Ressurser av Endre Stene
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.