Publisert

Boktips: Ekteskapet En vakker og vis bok om ekteskap og familieliv


Ca leselengde:
2 min

Misjon Sarepta, en liten misjonsorganisasjon med arbeid i Norge og særlig Spania, har nylig opprettet et forlag hvor de ønsker å gi ut kristen litteratur som kan styrke og utfylle arbeidet deres. Hvis den første publikasjonen som utgis setter standarden, har vi mye godt i vente fra Sarepta Medier framover.

Maj-Lis Palo kommer fra nord-Sverige og hører hjemme i den læstadianske bevegelsen. Gjennom mange år har hun og mannen undervist om ekteskap og familieliv, og summen av undervisningen og den opparbeidede visdommen er samlet i denne lille boken. Stoffet er tidligere publisert som korte artikler i det svenske bladet «Kyrka och folk».

Ekteskapet er en flott bok, det gjelder både innhold, layout og innbinding. De aller fleste av bokens 18 kapitler er på 3-4 sider. Ekteskap og samliv behandles i hele bredden fra den første forelskelsen og like til det å eldes sammen. Langs veien skriver Palo om grunnlaget for ekteskapet, samlivet, seksualiteten, forholdet til familie og venner, enslig stand, livet som foreldre gjennom både småbarns- og tenåringsfasen.

Kapitlene er korte og poengterte. Svært få poeng utbroderes i detalj, men de legges fram på en måte som inviterer leseren til å tenke videre og anvende det inn i eget liv. Palo skriver svært praktisk og realistisk. Vi lever i den tiden vi lever i, og må forholde oss til det. Det er ingen hjelp i å dvele med alt som var så mye bedre før. Det tilfører boken en realisme som jeg likte svært godt.

Det er også verdt å nevne at hun kommer inn på temaet «underordning», som i skrivende stund debatteres med en viss heftighet i den kristne dagspressen. Dette løser hun på en fin måte, synes jeg. Poenget hun løfter fram er at tekstene om underordning først og fremst må forstås i lys av Ef 5,21: «Underordne dere under hverandre i Kristi frykt.» Dette utlegger hun med setninger som bærer i seg et dyp vi trenger å tenke grundig gjennom: «Konen skal ha Kristus til forbilde i Hans frivillige underordning under Faderen. Mannen skal ha Kristus til forbilde i selvoppofrende og tjenende kjærlighet, inn i døden om så kreves». Her finnes det ingen rett til å «utøve en «herre-i-huset-mentalitet, som konen uvilkårlig måtte adlyde», fortsetter Palo. I en slik kontekst er kjærlighet å forstå som gjensidig selvoppgivelse og uselviskhet. Det er noe ganske annet enn den maktkamp-mentaliteten som altfor ofte skinner gjennom når temaet ellers diskuteres.

Det som er bokas store styrke, er den praktiske visdommen som hele tiden kombineres med en dyp respekt for Guds ord og Guds gode ordninger. Dette er en bok jeg vil komme tilbake til. Her er det mange ansatser til dyp tenkning rundt mange viktige tema. Dette er en bok jeg gjerne vil anbefale, og den er relevant for ektepar i alle aldre og livsfaser.

Boka kan blant annet kjøpes her.

Ekteskapet
Forfatter: Maj-Lis Palo
Forlag: Sarepta Medier
Språk: Norsk
År: 2022
Sidetall: 128


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Boktips

Emne

  Ekteskap

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Knut Kåre Kirkholm.
  Knut Kåre Kirkholm er gift med Marianne, har tre jenter og bor i Oslo. Han jobber som høgskolelektor på Fjellhaug internasjonale Høgskole, lærer på Bibelskolen Fjellhaug og redaktør av magasinet Fast Grunn.
   Ressurser av Knut Kåre Kirkholm
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.