Farvel, Buddha
Forfatter: Tenzin Lahkpa med Eugene Bach
Forlag: Veritas
Språk: norsk
År: 2020
Fremmedkulturell innvandring og islamistisk terror har på ulikt vis, og særlig etter 11.9.2001, minnet oss om at Muhammeds lære er høyst aktuell, også i et gjennomsekularisert Vesten. Lunde Forlag – morforlaget til Veritas – har fortjenstfullt gitt oss gode bøker om islam, for at vi skal kunne vise forståelse og kjærlighet til nye landsmenn. Se særlig Nabeel Qureshis Søkte Allah fant Jesus og nå sist Bare én Gud, Allah eller Jesus?. (Anmelderen er gift med Lunde Forlags redaksjonsleder.)
Der islam har kommet inn med røyk, lys og politisk støy, har Orientens åndsstrømmer lydløst, smilende glidd inn i Norge. Siden 80-tallet har new age, transcendental meditasjon, bahai og hinduisme funnet stort fotfeste både i Europa og i den anglo-amerikanske kultursfæren. Buddha-statuer er nå standard element i bolig-styling på eiendomsmarkedet, og Dalai Lamas smil har samme pop-ikonstatus som en Che Guevara eller Barack Obama. Men vet vi egentlig hva som ligger bak Buddhas tilbaketrukne og Dalai Lamas fremoverlente smil?
Tenzin Lahkpa (pseudonym) vokser opp som yngstemann i en troende buddhistisk familie i en fattig fjellandsby i Tibet. Midt i tenårene oppdager han det som på avstand kanskje ser eksotisk og sjarmerende ut, men som i realiteten er grusomt; foreldrene «gir» sønnen sin, Tenzin, til buddhist-klosteret. Alle hans bånd med familien brytes, et eget familieliv er helt utelukket og et livslangt liv med studier, beinhard justis og fattigdom venter.
Boken er Tenzins liv fortalt til Eugene Bach (også et pseudonym) gjennom flere krevende språkhindre. Det aller siste språkhindret forseres forøvrig elegant med en friksjonsløs oversettelse til norsk ved Gerd Midtdal.
Og hvilken personlig reise fra den dypeste buddhisme, via Dalai Lamas politisk-religiøse senter i India og tilbake til Kina og til Kristus får vi ikke være med på! Farvel, Buddha er en svært lesverdig, men fremfor alt lærerik, skildring om en både bokstavelig og åndelig vandring bort fra Buddha og inn i Kristi favn. Vandringen mellom klostrene i Tibet og over fjellene til Nepal hadde vært en film verdig.
Særlig to sider ved tibetansk buddhisme overrasker en norsk leser. For det første ser vi at frykt og vold er essensielle sider ved munkelivet, til tross for ytre smil. Enda mer oppsikt vekker det at buddhismens toleranse for tusenvis av ulike guder, ja, endog islam, kun har ett unntak: Nevn aldri navnet Jesus! Alt kan debatteres, bortsett fra Jesus. Alle Tenzins munkevenner vender seg umiddelbart mot ham når han forteller at han har møtt Jesus, og de «smilende» munkene er i ferd med å drepe Tanzin, før han reddes unna.
Som et vitnesbyrd om hvilken lang vei en indoktrinert tibetansk munk måtte gå før han kom hjem, er boken en juvel. Men for Gud er alt mulig! Tenzin leder i dag en husmenighet, men må forbli anonym.
Boka kan blant annet kjøpes her.