Publisert

Boktips: I bønnens landskap Bønn med lave skuldre hvor utforskning og erfaring er målet


Ca leselengde:
2 min

Forfatter Victoria Bø har levert et godt bidrag til en allmenn kristenhet i boken i bønnens landskap. Boken er bygd opp av 35 lettleste kapitler, alle på mellom fire og åtte sider hver. Selv om noen emner griper inn i hverandre rekker hun med andre ord å berøre ganske mange sider ved kristen bønn, men det sier seg selv at det blir en smak av hvert emne, gitt rammene.

Som leser ledes man gjennom landskapet med et undrende og utforskende blikk. Rent estetisk følger boken opp med et enkelt, rent og oversiktlig uttrykk. Luften på sidene og de enkle illustrasjonene gjorde mer for leseopplevelsen enn jeg først tenkte. Intensjonen med boken understrekes også gjennom alt dette – det er snakk om å bremse opp, betrakte og erfare.

Bredde

Selv om ikke kunnskap om de mange sidene ved bønn er hovedformålet er det naturligvis mye lærdom og kunnskap vi får tilgang til. Men alt leveres i lettleste og godt skrevne porsjoner. Bø viser til en bredde av inspirasjonskilder. Her trekkes kjente og noen mindre kjente størrelser inn fra en lang og rik kirkehistorie.

Det er interessant å merke seg at hun helt tydelig har funnet gull hos klassiske, bibelnære kilder og at tommelfingerregelen fort blir «eldst er best» uten at det blir kategorisk. Strømmen av åndelig dybde, kraft og soliditet har svært mye å bringe til en moderne kristenhet!

Det er noe veldig hverdagslig over bokens tilnærming. Mange av kapitlene skrives omtrent som en dialog fra forfatterens helt lokale skriveperspektiv. Huset, skogen utenfor, dyrelivet og kaffekoppen får en like naturlig plass som det åndelige landskapet vi ledes gjennom.

Savn?

Et slikt perspektiv gjør sitt til at skuldrene senkes, men det er nok også langs disse linjene mine savn melder seg til boken. Det er liten tvil om at det er fra Bibelen både lære og erfaring i bønnens landskap hentes. Som leser får jeg aldri noe annet inntrykk. Samtidig er det også slik at et kjapt blikk på for eksempel Paulus` bønner i Bibelen løfter perspektivene betraktelig fra våre umiddelbare omstendigheter. Dette «himmelske blikket» var noe jeg gjerne skulle sett mer av som en grunntone når vi skal ledes inn i bønnens landskap. Bønn handler om fryktelig mye mer enn mine opplevelser og vandring med Gud, selv om det åpenbart har sin plass også.

Boken anbefales like fullt. Den vil fungere som en god innføring i bønnens mangfoldige landskap for en ny eller ung kristen, men her er det godt med perspektiver, erfaringer og tradisjoner som helt klart også vil berike erfarne «bedere».

Boken kan blant annet kjøpes her. 

i bønnens landskap
Forfatter: Victoria Bø
Forlag: Luther forlag
Språk: Norsk
År: 2022
Sidetall: 219


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Boktips

Emne

  Bønn

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Øivind Ruud Kringstad.
  Øivind bor på Senja i Troms, er gift med Elisabeth og har tre gutter. Han arbeider som regionleder i NLM region nord og er redaksjonsmedlem i foross.no.
   Ressurser av Øivind Ruud Kringstad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.