Publisert

Boktips: Starck’s Prayer Book Handbok for gode og onde dager


Ca leselengde:
3 min

Starck’s Prayer Book
Forfatter: Johann Friedrich Starck
Forlag: Concordia Publishing House
Språk: Engelsk
År: 1727/2009
Antall sider: 409
Tilgjengelig som e-bok: Ja

Mange av oss har et nært og kjært forhold til andaktsbøker. Det er et enkelt og forutsigbart format med bibelvers og korte, oppbyggelige utleggelser. Du finner andaktsbøker med spesifikk vinkling, med én andakt for hver dag i en måned eller et år, til en konkret målgruppe, for særskilte dager i kirkeåret og så videre.

Starck’s Prayer Book er en andaktsbok som, etter hva jeg kjenner til, mangler sidestykke. Den skiller seg ut fordi den er delt opp i temaer og livssituasjoner og fungerer mer som et oppslagsverk enn hva en tradisjonell andaktsbok gjør.

Det er så mye som 294 år siden boken ble gitt ut på tysk for første gang. Versjonen du kan få kjøpt nå ble oppdatert i 2009 av den energiske og evangeliefokuserte Pastor Will Weedon (Lutheran Church – Missouri Synod. Hør gjerne hans andaktspodkast her.). Innholdsmessig så vel som språkmessig er boken oppdatert fra 1700-tallet for å være relevant for oss i det 21. århundre.

Forfatteren Johann Friedrich Starck (ikke til forveksling med konspirasjonsteoretikeren Johann August von Starck) var en tysk, luthersk prest som levde fra 1680 til 1756. Han var en av de mest leste forfatterne i sin samtid og bokens opprinnelige tittel passer godt: En handbok for gode og onde dager (Tägliches Handbuch in guten wie in bösen Tagen).

Starck’s Prayer Book inneholder korte tekster som rekker ut en hånd fra himmelen uansett hvilken fase av livet du er i. Som tittelen tilsier, inneholder boken ikke bare andakter, men er framfor alt en bønnebok.

Her er det rom for hele følelsesregisteret og alle slags situasjoner som leseren måtte befinne seg i. Langt mer enn at Gud trenger våre bønner, trenger vi et pusterør oppover. Mange kristne i dag er flinke til å formulere egne bønner, men jeg opplever denne boken som et maleskrin der man kan ta i bruk alle fargene i bønnelivet, som takksigelse, bekjennelse, tilbedelse, lengsel i usikkerhet og rop om hjelp når man er i nød.

Boken er delt opp i fem hoveddeler med til sammen syv undersegmenter:

 1. For bruk ved god helse
  • Morgen-, middags- og kveldsandakter
  • For høytidene
  • For åndelige og legemlige velsignelser
 2. For dem som er i prøvelser
 3. For dem som er syke
 4. For dem som er døende, samt dem som pleier dem
 5. Bønner for særskilte anledninger

Noen eksempler på overskrifter for de ulike delene er:

 • Troende kristne gleder seg over at de er gjenfødt
 • Troende kristne går inn i den hellige fastetiden og mediterer over Jesu Kristi lidelse
 • Troende kristne ber om ydmykhet
 • Prøvede mennesker ber Gud om å ta bort prøvelsene
 • Syke mennesker ber når de tar medisinen sin
 • Døende mediterer over Guds løfter
 • Bønn for en som er syk og er i et fremmed land

Om du trenger å legge fram for Gud dine syndige, onde og blasfemiske tanker, har denne boken ordene du trenger. Om du lengter etter å se mer av Guds allmakt eller er rammet av uvær, har denne boken gullkorn til deg. Om du vil takke for god helse eller trenger ord for å be over en døende, har du kommet til riktig sted.

Alle andakter inneholder et bibelvers, en kort utleggelse, en bønn og salmevers. Hvis du er uvant med å lese engelske salmetekster, kan det være litt tungpløyd mark i begynnelsen, men om du setter ned hastigheten, gjerne leser høyt for deg selv og fanger opp hva det er de sier, er de breddfulle av trøst, og jeg vil påstå de har sin velfortjente plass i en slik bok, understøttet av et par små vers fra J.S. Welhavens «Diktets Aand»:

Hvad ei med Ord kan nævnes
i det rigeste Sprog,
det Uudsigelige,
skal Digtet røbe dog.

Den boede i Sjælen
før Strophens Liv blev til,
og Sprogets Malm er blevet
flydende ved dens Ild.

Starck’s Prayer Book kan kjøpes fra forlaget her, eller på Amazon.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Boktips

Emne

  Bønn

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Silje Kiil.
  Silje kommer fra Lyngseidet, men bor nå i Oslo hvor hun arbeider i Siemens og er redaksjonsmedlem i foross.no. Hun har tidligere bodd både i Sverige, England og Danmark.
   Ressurser av Silje Kiil
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.