Publisert

Boktips: Stay Salt Oppfølgeren av Ut av saltbøssa


Ca leselengde:
4 min

For enhver som har hatt bittelitt interesse for evangelisering, vært engasjert i lagsbevegelsen eller også er 35 år eller mer er boken «Ut av saltbøssa» en kjent størrelse, den burde i alle fall være det.

Boken fikk en god omtale her på foross.no i går.

Den internasjonale, evangelikale evangelisten Rebecca Manley Pippert delte og utfordret fra sin egen tjeneste som evangelist i boken. Den er solgt i godt over en million eksemplarer og er for mange blitt en viktig brikke til personlig misjons- og evangeliseringstjeneste.

Siden starten av 2000- tallet har hun og mannen Dick drevet et selvstendig arbeid, beckypippert.org, hvor personlig evangelisering, skriving av bøker og taleoppdrag på konferanser verden over er blitt levebrødet. Hun har også vært i Norge ved flere anledninger.

I Stay Salt tas tråden helt tydelig opp fra klassikeren Ut av saltbøssa. Mye vann har imidlertid rukket å nå havet de 40 årene som er gått mellom disse utgivelsene og åndsklimaet i vesten har endret seg kraftig. Denne bokens undertittel flagger derfor tydelig det Pippert ser som en stor utfordring for dagens kristne: The world has changed, our message must not.

Boken er et lite fyrverkeri av frimodig tiltro til Bibelens Gud og hans ord, et vell av selverfarte hendelser med en herlig ærlighet og en gjennomgående aktuell tilnærming overfor et storsamfunn som preges av «den nye ateismen».

Jeg vil sterkt anbefale boken og momentene jeg sitter igjen med kan oppsummeres i disse fire punktene.

Troen på Guds ord og evangeliet

Rebeccas overgivelse til og tro på Guds ord som effektfullt virkemiddel i kontakt med mennesker som er fremmede for kristen tro er slående. Fristelsen til å korte av på budskapet eller tenke at det er andre elementer i et kristent arbeid som vil virke bedre er nærliggende for alle som vil nå mennesker som er fremmede for evangeliet. Hun etterlater en fornyet tro på og forventning til at Guds ord fortsatt er nok.

Avhengigheten av Den Hellige Ånd

På en tiltalende måte får hun frem tosidigheten i en kristen tjeneste. Vi er kalt til å gå, men alt er samtidig avhengig av Gud. Disse to elementene får ikke slå hverandre ut, men heller drive oss til ivrig tjeneste i bønn og forventning til ham som har sendt oss!

Under overskriften The Western church´s problem skriver hun blant annet følgende:

Likevel er kanskje vår tapte avhengighet av Åndens kraft den mest påfallende mangelen i den moderne vestlige kirken, spesielt i sammenligning med den første kirke og dagens kirke i det globale sør. Den første kirken viste stort mot i sin vitnetjeneste og åndkraften sprengte seg frem, selv mens de opplevde katastrofale konsekvenser når de forkynte evangeliet. Vi, på den andre siden, krymper oss ofte sammen og løfter knapt et øyenbryn. (min oversettelse)

Livsnært og selverfart

Boken bugner av fortellinger fra Rebeccas innholdsrike liv og hun byr virkelig på seg selv. Historiene fenger og det er tillitsvekkende at de kommer fra hennes eget liv og at de ikke bare er av én type. Vi får like mye innsikt i de gangene samtalene virkelig stoppet opp og det aldri ble noe mer enn en pinlig kontakt. Selvironi og ærlighet skaper rom og lave skuldre.

Tar tiden på kornet og peker på Bibelens tilstrekkelighet

Selv om historiene er til stede på nesten samtlige sider i boka er det ingen tvil om at Rebecca er oppdatert tankemessig og deler rikt fra det. Skarpeste apologetiske argumenter og klar samfunnsanalysene dukker stadig inn. En styrke ved boken blir derfor hennes praktiske anvendelse av denne kunnskapen! For rett etter at et fenomen eller argument for kristen tro blir presentert kommer selvfølgelig en aktuell episode fra eget liv.

Blant alle mer eller mindre avanserte tanker om hva som når moderne mennesker er det imidlertid uhyre interessant når Pippert til stadighet føres oss tilbake til de absolutt mest sentrale elementene i kristen tro. Hun har ett kapittel på hver av de fire hoveddelene i Bibelen; skapelse, syndefall, frelse og nyskapelse og viser på vakkert vis hvor sterk appell nettopp Bibelens grunnleggende fortelling har for ethvert menneske, også i våre vestlige utfordringer. Mennesker trenger ikke noe nytt – Gud har allerede svart på våre dypeste spørsmål og Bibelen inneholder alt vi trenger!

Bakdel?

For en ordinær kristen vil det være haugevis av inspirasjon å hente til aktiv vitnetjeneste og frimodig tillit til Bibelen. Samtidig ville jeg blitt overrasket om alle som leste boken blir akkurat like frimodige som Pippert! Hennes vinnende vesen, trygghet i seg selv og i Gud og veldig kjappe tanke kommer godt med når situasjonene helt tydelig krever mye spontanitet og presisjon, samtidig. Derfor er dette også bokens klareste bakdel, slik jeg ser det. Avstanden til mitt eget liv blir fort (for) stor og dermed demotiverende fremfor det motsatte.

Like fullt vil jeg anbefale boken på det varmeste og håper mange leser, blir inspirert og får frimodighet til å «bli værende salt» i en tid hvor forvitring av det kristne vitnesbyrdet skjer oftere enn vi skulle ønske.

Boken kan blant annet kjøpes her. 

Klikk her for en kort teaser for boka. 

Stay Salt
Forfatter: Rebecca Pippert
Forlag: The Good Book Company
Språk: Engelsk
År: 2020
Sidetall: 256


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
4 min
Ressurstype

  Boktips

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Øivind Ruud Kringstad.
  Øivind bor på Senja i Troms, er gift med Elisabeth og har tre gutter. Han arbeider som regionleder i NLM region nord og er redaksjonsmedlem i foross.no.
   Ressurser av Øivind Ruud Kringstad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.