Jeg visste ikke helt hva som skulle møte meg.
er noe som jeg har brukt forholdsvis lite tid på å lese tidligere. Derfor var det med en viss spenning jeg begynte på «Ut i åpent land». Etter å nå ha lest hele boken kan jeg best oppsummere det med at dette har vært en uventet opplevelse som jeg ikke ville vært foruten!Forfatteren av denne boken er Magnus Tunehag, en svensk prest tilknyttet
. I tillegg til prestetjenesten arbeider han på IKEA, samt at han har bakgrunn som pastor innen frikirkeligheten. Denne bakgrunnen og hverdagen er med å gi et rammeverk for hvordan Tunehag kobler ørkenfedrenes visdomsord med hverdagens utfordringer.Ut i åpent land har ett stykke for hver dag fra askeonsdag og frem til onsdag i påskeuken. Hver enkelt tekst begynner med ett sitat fra ørkenfedrene, før Tunehag deler sin refleksjon. Deretter avsluttes teksten med en bønn. Gjennom disse bønnene blir boken noe mer enn bare en interessant leseopplevelse, ved at jeg også gjennom boken blir dratt inn i bønnen.
Hverdagslig
Det første som var uventet med å lese denne boken var hvor hverdagslig språket og tematikken var. Jeg hadde nok i større grad forventet en mer poetisk språkføring, som gikk mer i retning av det kontemplative og inderlige. Denne enkle språkføringen gjør at budskapet er relaterbart. Eksemplene han bruker, både fra eget liv og samfunnet generelt for å koble vår hverdag sammen med sitatene, er eksempler jeg ved mange anledninger nikket anerkjennende til. Og akkurat dette, at jeg underveis i en bok kjenner at budskapet finner gjenklang i mitt eget liv, det er en stor styrke i denne boken.
Fokus på synd
Et annet kjennetegn ved denne boken er at den har et tydelig fokus på menneskets iboende synd og vår manglende rettferdighet. Den tonen blir slått allerede i den første teksten:
Kanskje er dette en av fastens rikeste erkjennelser. Når vi forsøker, forsaker og fighter så merker vi en dypere vilje - eller mer presist: en motvilje - og vi oppdager dessuten til vår forskrekkelse at heller ikke evnen strekker til. Vi verken kan eller vil.
- Tunehag 2025, s.24-25
Å lese denne boken er dermed et avslørende prosjekt. På samme måte som ørkenfedrene ble stilt ansikt til ansikt med seg selv i ørkenen, blir også vi speilet gjennom denne boken. Vår synd blir tydelig, og behovet for påsken blir gjennom en slik fastebok tydelig.
Hvilken fasteboktradisjon?
Og det fører meg videre til det andre som jeg opplevde som uventet med å lese denne boken. Jeg har mine røtter i bedehustradisjonen, der fastelitteratur er en boksjanger som har har satt sine tydelige spor. Fredrik Wisløffs Med ham til Golgata, Andreas Fibigers Guds lam, Lars Eritslands For vår skyld, Hans Erik Nissens Det er fullbrakt og Johannes Kleppas Til Jerusalem har ett fellestrekk: De er i hovedsak fokusert på Jesu lidelse og død for våre synder. Fra ulike synsvinkler blir det dvelt ved det faktum at Jesus gav sitt liv som en løsepenge. Det som var uventet var at dette perspektivet hadde svært lite plass i Tunehaugs bok. Gjentatte ganger tenkte jeg da jeg leste: nå må vi vel snart komme til Golgata? Men det var tydelig at dette var en annen type fastebok enn det jeg var vant med. Fokuset i Ut i åpent land handlet i større grad om å forberede seg til å motta påskens budskap enn å dvele ved påskens budskap.
Blodfattig faste
Hva skal fastetiden være? Og hvilken innretning skal fastelitteraturen ha? Svarene på disse spørsmålene er ikke uten videre gitt. Mer enn å være en bibelsk forordnet skikk er kirkeåret et verktøy for at vi, på samme måte som Guds folk gjennom historien, kan bli knyttet tettere til livsfellesskapet med Kristus. De ulike tidene er der for at vi gjennom både faste og fest, skal få lære mer om hvem vi er og hvem Jesus er. For min del, har Tunehags bok gitt viktige påminnelser om hvem jeg er, som jeg kommer til å ta med meg videre inn i fastetiden. Jeg vil påstå at vi i dag i for liten grad våger å bli konfrontert med sannheten om oss selv. Denne boken kan være til hjelp for akkurat det. Men, om dette blir alt, da blir det ingenting. En blodfattig fastebok blir derfor en bok som jeg kjenner har mangler. Les derfor gjerne denne boken som en del av et variert kosthold, der du også tar deg tid til å studere de bibeltekstene som handler om Jesu lidelse, død og oppstandelse.
Informasjon om boken:
Tittel: Ut i åpent land - med ørkenfedrene i fastetiden
Forfatter: Magnus Tunehag
Utgiver: Verbum Forlag
Språk: Bokmål
Antall sider: 198