Publisert

Boktips: Vandring gjennom fasten Spørsmål som lander i at Jesus Kristus bar all synd, uro og forvirring!


Ca leselengde:
2 min

Vandring gjennom fasten

Forfatter: Per Lønning
Forlag: Verbum Forlag
År: 1976

"Vandring gjennom fasten" ble først utgitt i 1976 av Biskop Per Lønning (1928-2016) og deretter trykket opp på nytt i år 2000. Mitt eksemplar har en liten notis skrevet med tynn blyant i øverste hjørne på første side: «fra Per til Inge».

Boken er skrevet av en av etterkrigstidens skarpeste, ikke bare teolog, men også mann her til lands. Lønning var ikke bare skrivebordsteolog, men også levende engasjert i kirkelivet. Hans intellektuelle side skinner delvis gjennom da man noen ganger må vri på setninger både én og to ganger for å fatte hans poeng.

Likevel går det for det meste fint å henge med på de som regel tre sider lange andaktene som innledes av en selvoversatt bibeltekst og avsluttes med et salmevers og en bønn.

At han har oversatt bibeltekstene selv gjør at du ikke vil finne igjen den nøyaktige ordlyden noen annen plass. Det kan være frustrerende at det verken er bibelhenvisninger eller kjent ordlyd, men dette kan på den andre side lede fokuset vekk fra det tekniske og inn til selve stunden med Jesus.

Andaktene dveler ofte på begrunnelsen bak hvorfor personene i pasjonsdramaet agerte som de gjorde. Dette gjøres ofte ved at «vi» eller jeg kan observere for eksempel kong Herodes som fåfengt forsøker å presse noe spennende utav Jesus og tilslutt gir opp. Plutselig spørres det: «Hører jeg hans røst?». Godt skodd i eksistensialistfilosofien kan Lønning stille oss de kvasseste spørsmål.

Et raskt søk avslører at boken har dobbelt så mange spørreord som andaktsboken «Med ham til Golgata», hvilket i seg selv gir tydelig indikasjon på skrivestilen. Spørsmålene landes som regel enten i selve teksten eller i salmeverset og bønnen til slutt.

Vi lander ofte i mannen Jesus Kristus som bar all synd, uro og forvirring. Disse lastene avslører boken at både karakterene i pasjonen og vi selv har. Ved klassisk lov og evangelium slås både personene i teksten og leseren til pulver, og støvet får samles hos Kristus. På selve hans legeme.

Bokens klimaks kommer til slutt når lengre prekener holdt av Lønning selv geleider oss gjennom selve påskeuken.

Jeg vil avslutte med den bønnen som slo meg hardest da jeg brukte denne boken forleden faste. Den hører til en andakt skrevet over «Ecce Homo» til en alminnelig tirsdag, 5. uke av fastetiden:

Herre Jesus med det sårede legeme, hjelp oss å se deg.
Herre Jesus med den brennende tornekrone, hjelp oss å se deg
Herre Jesus med den lidende kjærlighet, hjelp oss å se deg

Herre Jesus: I vår synd og vår avmakt, se oss
Herre Jesus: I vår anger og vår sønderknusthet, se oss
Herre Jesus: I vår siste time og på den ytterste dommedag, se oss

Se oss som dine. Og la oss få seg deg som vår. Amen


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Boktips

Emne

  Faste

Forfatter
Skrevet av: Håkon Kringstad.
  Håkon bor i Oslo og studerer teologi ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole.
   Ressurser av Håkon Kringstad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.