Publisert

Crazy busy av Kevin DeYoung Spot on om travelhet, uten å bruke klisjéer


Ca leselengde:
3 min

Ord som passer på denne boken: befriende, forlokkende, ærlig og advarende. Kevin DeYoung har altså skrevet en kort og tilgjengelig liten bok om travelhet. Mest fordi han trengte det selv. Og det merkes.

For hvem kan ikke kjenne seg igjen i travelhetens klamme snare. Uavhengig av livssituasjon er dette en svært aktuell bok som adresserer ulike underliggende perspektiver på hvorfor vi er så travle uten å bruke klisjéer og uten å oppleves belærende.

Boken er delt inn i ti relativt korte kapitler (ja, dette er oversatt til norsk og bedre oversettelser kunne helt sikkert vært laget, men likevel):

  1. Hallo, mitt navn er travel.
  2. Her, der og borte: Tre farer å unngå.
  3. De dødelige S- ene- Diagnose 1: Du er besatt med ulike former for stolthet.
  4. Forpliktelsenes terror- Diagnose 2: Du prøver å gjøre ting Gud ikke har bedt deg om.
  5. Misjonseklingen- Diagnose 3: Du kan ikke tjene andre uten å prioritere.
  6. Det grusomme barnehysteriet- Diagnose 4: Du må slutte å bli hysterisk av dine barn.
  7. Dyp kaller på dyp- Diagnose 5: Du lar skjermene kvele sjelen din.
  8. Rytme og blues- Diagnose 6: Du bør hvile deg før du ødelegger deg.
  9. Å omfavne byrdene med travelheten- Diagnose 7: Du lider mer fordi du forventer å ikke lide i det hele tatt.
  10. Det ene du må gjøre.
Ikke quick fix. Men Bibel- fix!

Selve grunnproblemet er jo kjent fra et utall selvhjelpsbøker. Her er det imidlertid god åndelig visdom og Bibelens veiledning vi møter. For Gud er jo Gud i alle livets områder og gir veiledning inn i ganske så menneskelige sider ved livet også.

Noe av det jeg selv satte størst pris på var å ikke bli foret (igjen) med nye quick fix- er på livets mange utfordringer. Med store amerikanske bokstaver finnes det jo et vell av litteratur der en kapitteloverskrift lett kunne vært "3 tips til å takle en travel ettermiddag" eller noe annet møll som egentlig bare funker når overskuddet bobler og alle oppfører seg eksemplarisk omkring en. Nei, dette er rett og slett ikke å finne. Og det er deilig.

Det Kevin DeYoung imidlertid gjør er å, på en ydmyk måte, peke på de dypere problemene ved vår travelhet. Det handler nemlig ofte, og egentlig ikke overraskende, om synd. Spesielt ble kapitlet om stolthet og det han skriver om mangelen på prioritering avslørende for meg. Hva er det egentlig som driver meg og som er årsaken til at jeg ikke selv justerer egne forventninger og aktivitetsnivå?

Les kapitteloversikten en gang til (ovenfor) og se om noen av områdene han peker på også kan være noe du kan kjenne på i eget liv.

Overkommelig lengde

Det er jo digg at boken ikke er så lang. Og akkurat det gjør forfatteren et poeng av. Det typiske er jo at den leses av mennesker som ikke egentlig har tid til å lese den. Eller som i alle fall tror de ikke har tid til å lese den. Uansett er de 118 sidene med innhold overkommelige og inndelingen i kapitler er fornuftig.

Jeg skulle gjerne sett at den også var tilgjengelig på norsk. Det er en kjensgjerning at mange som ville ha nytte av boken nok ikke velger den fordi den er på engelsk. Lengden vil kanskje gjøre at noen prioriterer det likevel? Jeg håper det. For meg opplevdes boken nemlig uhyre aktuell og jeg vil sterkt anbefale den.

Denne skal jeg lese igjen.


I god amerikansk stil er det selvfølgelig en egen nettside knyttet til boken! Her finnes også flere kortere videoer med forfatteren og studieguide til boken. Nyttig!

Boken kan kjøpes her. 


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Boktips

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Øivind Kringstad.
  Øivind bor på Senja i Troms, er gift med Elisabeth og har tre gutter. Han arbeider som regionleder i NLM region nord og er redaksjonsmedlem i foross.no.
   Ressurser av Øivind Kringstad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.