Publisert

Er Gud relevant i 2019? Gir det fortsatt mening å tro på Gud? Er Gud relevant i et sekulært samfunn?


Ca leselengde:
3 min

Making Sense of God: An Invitation to the Sceptical

Tenker du at Gud ikke har noe relevans i 2019? Lurer du på hvordan du kan forklare at Gud er relevant i et sekulært samfunn? Da er dette boken for deg. Den amerikanske pastoren og forfatteren Timothy Keller har skrevet en ny apologetisk bok, hvor han argumenter overbevisende hvordan Gud og kristendommen er fornuftig å tro på. Han har tidligere skrevet bestselgeren The Reason for God (oversatt til norsk med tittelen: Gud?). Selv om Making Sense of God kommer 8 år senere, beskriver han den som en forløper til førstnevnte.

Sammenligner kristendommen og sekularismen

Boken åpner med et forord der Keller kommer med en interessant refleksjon om at alle mennesker har en tro, og at vi ikke baserer alt vi tror på fakta. Boken er delt inn i tre deler, med til sammen 12 kapitler.

I den første delen (Hvorfor trenger noen religion?) forklarer han at vi trenger en stor tro for å tvile på kristendommen.

I den andre og desidert lengste delen (Religion er mer enn du tror) forklarer han problemene man får uten kristendommen. Han tar utgangspunkt i menneskelige behov som ingen av oss kan leve uten: mening, tilfredsstillelse, frihet, identitet, håp, moral og rettferdighet. Han analyserer både et sekulært og et kristent svar på disse behovene.

I den tredje og siste delen (Kristendommen gir mening) forklarer han skjønnheten man ser i troen, og viser at det er fornuftig å tro på Gud generelt og på kristendommen spesielt.

Dyktig på dobbelt lytting

Keller er en av de dyktigste som finnes på dobbelt lytting. Han har innsikt både i hva Bibelen sier og hva samfunnet sier. Han er også flink til å analysere hva som er de underliggende tankegangene i det mennesker sier og gjør. Jeg likte spesielt godt kapittel 5, som argumenter mot det som i vår kultur blir tatt for å være “selvsagt”: “Hvorfor kan jeg ikke bare være fri til å gjøre slik jeg vil, så lenge jeg ikke skader noen?” Her påpeker han blant annet at man får problemer med å vite hva som skader mennesker hvis man ikke kan definere hva som er et godt liv.

Presenterer evangeliet på nye måter

Når Keller forklarer hvordan Gud gir mening, klarer han å presentere evangeliet på nye og innsiktsfulle måter. Det hjelper leseren til å forstå hvor stor relevans Gud har for livet. Boken har etter min mening ikke noen store svakheter, men det hadde vært interessant om Keller også tok andre verdensbilder og religioner med i drøftingen når han sammenligner kristendommen og sekularismen.

Boken inneholder mye tekst og mange tanker som det kan ta litt tid å sette seg inn i. Jeg anbefaler å bruke god tid, og også kikke på fotnotene mens man leser. Keller har nemlig 70 sider med fotnoter hvor han gir supplerende informasjon.

Anbefaling

Jeg anbefaler denne boken på det sterkeste. Det er en av de beste bøkene jeg har lest når det kommer til å forsvare det kristne livssynet, og den skiller seg ut fra andre apologetiske bøker. Det er fordi han bruker store deler av boken til å forklare hvorfor kristen tro, emosjonelt og kulturelt sett, gir mest mening, og det åpner også døren til å forstå hvorfor kristendommen også er fornuftig.

Boken kan kjøpes på Adlibris.


 


Støtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Boktips

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Martin Augestad.
  Martin bor i Oslo hvor han studerer teologi på Fjellhaug internasjonale høgskole og kristen sjelesorg på VID. Han har gått bibelskole på Bildøy er aktiv i Misjonssalen Oslo og ungdomsarbeid.
   Ressurser av Martin Augestad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.