En av målsettingene med foross.no er å inspirere kristne til å lese (mer) god kristen litteratur. Det trenger vi for vår egen personlige del, men også for å formes av en bibelsk tankegang til sunn tjeneste og aktivt samfunnsliv.
Vi håper derfor en kikk i bokhyllen til Jon Georg Fiske vil være til inspirasjon.
Hvilke bøker er du underveis i for tiden?
Johannes’ Openberring av Hans Johan Sagrusten og portrettet av Egil Grandhagen av Hans Aage Gravaas. Bøker som er skrevet av, eller omhandler personer som prøver å forstå seg på samtiden sin. Så er Bibelen daglig fremme.
Husker du når du for alvor begynte å lese og hva som trigget deg til det?
Donald-pocket og deretter Hardy-guttene var det som fikk meg i gang midt på barneskolen. Narnia-bøkene ble en naturlig oppfølger. Har lest jevnlig siden den gang.
Hva er dine favoritter innen skjønnlitteratur?
Jeg leser veldig lite skjønnlitteratur, men Arn-bøkene til Jan Guillou husker jeg engasjerte meg. Av kristen skjønnlitteratur satt jeg pris på de bibelske biografiene av Francine Rivers.
Hvilke bøker har hatt mest å si for din tenkning om kristen tjeneste og virksomhet?
Først og fremst Bibelen. Den har jeg lest gjennom flere ganger, og oppleves relevant igjen og igjen. Så har «De venter» av Asbjørn Aavik gjort inntrykk, sammen med «Steingrunnen» av Bo Giertz. På videregående fikk «Husandaktsboken» av C. O. Rosenius tale jevnlig til meg, og har nok vært med å plassere meg i den tradisjonen jeg står i.
Hvilke biografier har du satt mest pris på å lese?
«Syv menn» av Eric Metaxas er en inspirerende liten bok som tar for seg syv troshelter i nyere tid. «Ånd og hånd» om Hans Nielsen Hauge er inspirerende.
Biografiene om Tormod Vågen av Josef Tungland og Carl Fr. Wisløff av Egil Sjaastad har vært givende for et innblikk i å forstå hvor den bevegelsen jeg er en del av og kommer fra.
Innen profan forretning var Petter Stordalens biografi «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» lett og interessant lesning.
Hvilke bøker vender du tilbake til og leser flere ganger og hvorfor?
Det er vel bare Bibelen jeg leser flere ganger. Jeg sjekker ut «Eksponensiell» av Dave og Jon Ferguson fra tid til annen i forbindelse med en menighetsplanting jeg er med på i Oslo.
Hvilke bøker har hjulpet deg mest som kristen leder?
Som nevnt er «Veivisere» av Malm en god bok innen kristent lederskap, ellers har jeg hatt glede av «Leadershift» av John Maxwell. «Tusen hjem» av Øystein Gjerme har også mye for seg innen praktisk menighetsarbeid.
Om lederskap generelt har jeg jobba meg grundig gjennom fagboka «Leadership» av Peter G. Northouse. En lettlest intro får du i «Fra prat til resultat» av Gunnar Ekmann.
Som kristen leder har jeg prøvd å leve etter det engelske ordspillet: «A leader is a reader». Jeg tror at en kristen leder bør lese mye forskjellig. Du lærer mye om kristent lederskap fra bøker som ikke direkte omhandler ledelse.
Hvilke bøker har du opplevd mest til hjelp i det å forstå vår samtid og se den i lys av en bibelsk tenkning?
Vanskelig å komme utenom C.S. Lewis som tidlig så mye av det vi i dag jobber med komme. «Se det i øynene» og «Djevelen dypper pennen» var øyeåpnere for min del.
«Som om Gud ikke finnes» av Magnus Malm var en annen viktig bok for meg.
Hvilken bok skulle du ønske alle kristne hadde lest og hvorfor?
Alle hadde nok hatt godt av jevnlig å lese fra kilden, Bibelen selv. En variant er å lese en god andaktsbok. «Ett er nødvendig» av Hans Erik Nissen er en god anbefaling fra meg. Hans unike evne til å dra alt inn til Jesus og Golgataverket har vært til rik velsignelse for mitt liv.