Publisert

Sommerbokanbefalinger (5/5) Vi anbefaler bøker du (nesten) garantert allerede har i bokhylla


Ca leselengde:
2 min

Sommertid er lesetid. Og om det ikke er det for deg, kan det kanskje bli det?

Foross-redaksjonens medlemmer anbefaler noen bøker hver. Denne gangen er det Ingvald André Kårbø som anbefaler. Og det beste av alt; i disse tider med reiserestriksjoner og karantenetider skal du ikke se bort i fra at du ikke trenger å forlate huset for å få tak i bøkene - de finnes mest sannsynlig allerede i bokhylla di!

God lesning!

Johannes-evangeliet

Som en avslutning på denne serien om «sommerbokanbefalinger» går jeg til en som er forfatter av flere skrifter i Bibelen, apostelen Johannes.

I første anbefaling fra Silje ble vi tatt med til 1. Mosebok, og til «begynnelsen». Også apostelen Johannes starter samme sted, og bringer fra første setning Kristus på banen som det evige Ordet.

Fiskeren som ble "ørnen"

Johannes hadde praktisk bakgrunn - som fiskersønn, og en som vokste opp med hardt fysisk arbeid på Genersaretsjøen. Han ble senere regnet inn under kategorien av «ulærde menn av folket» Apg 4,13

Johannes var godt kjent med de tre andre evangeliene som var skrevet, og ble, som eneste gjenlevende apostel, hyrde for menighetene i vest-Tyrkia der byen Efesus var senteret.

Han ventet svært lenge, men Den Hellige Ånd gav apostelen til slutt frimodighet til å skrive ned historien om Jesus. Han er som forfatter fortsatt fiskeren, og den som språklig sett har den enkleste gresken i NT.

Gjennom dette enkle "Johannes-språket", er det likevel de største dybder og de lengste linjer i Jesus liv og gjerning åpenbares. Det var dette som senere gav ham tilnavnet «Ørnen». Den som fløy høyest og den som så lengst av absolutt alle.

Johannes var også den eneste av apostlene som døde en naturlig død, alle de andre led martyrdøden. Han ble over 100 år gammel, og er begravd i Efesus.

Hvorfor er evangeliet skrevet?

Vi møter dette på slutten av evangeliet, der Johannes forteller hvorfor han skrivet dette:

Men disse er skrevet for at dere skal tro at Jesus er Messias, Guds Sønn, og for at dere ved troen skal ha liv i hans navn» Joh 20,31

Hovedsak i beretningen er at Jesus er Guds Sønn, samtidig som han får navnet «Menneskesønnen». Joh 6,27

"JEG ER"

Les gjennom det som kalles det 7 «JEG ER» utsagnene, og tenk over Gudsnavnet som Moses får høre ved tornebusken i Sinai 2 Mos 3,13-16:

  • «Livets brød» Joh 6,35
  • «Verdens lys» Joh 8,12
  • «Døren til sauene» Joh 10,7
  • «Den gode hyrde» Joh 10,11
  • «Oppstandelsen og livet» Joh 11,25
  • «Veien, Sannheten og Livet» Joh 14,6
  • «Det sanne vintreet» Joh 15,5

Ved å følge Johannes og hans skrifter løftes blikket vårt, og vi møter Jesus som Evig Gud og Menneske.

Det er også Johannes som får avslutter Bibelen for oss. Der vandrer vi sammen med han inn i fremtiden og evigheten, og møter der Jesus som Guds evige offerlam, Herre og Frelser.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Boktips

Serie

  Sommerbokanbefalinger (1/5)

  Sommerbokanbefalinger (2/5)

  Sommerbokanbefalinger (3/5)

  Sommerbokanbefalinger (4/5)

  Sommerbokanbefalinger (5/5) Vi anbefaler bøker du (nesten) garantert allerede har i bokhylla (vises nå)

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Jan Helge Aarseth.
  Jan Helge Aarseth er gift med Elisa, har fire barn og bor på Vigrestad. Han har vært misjonær i Tanzania og lærer på Fjelltun Bibelskole. Nå arbeider han som pastor i IKF Stavanger (Internasjonalt Kristent Fellsskap).
   Ressurser av Jan Helge Aarseth
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.