Publisert

Sukk med Gud i fastetiden Hvordan Gud sukker med, over og for oss


Ca leselengde:
9 min

Pleier du å sukke? Noen ganger møter jeg folk som sier at de skal sende opp et sukk til Gud for meg. Andre ganger trekker vi et lettelsens sukk. Min kone oppdaget en natt at jeg sukket i søvne.

Sukker du, uten at du er klar over det? Er du en slags «sukkianer?» Da har jeg noe godt å si deg: Sukking trenger nemlig ikke å være så dumt. Det kan være mye mer befriende enn du er klar over. Av og til sier vel et sukk mer enn mange ord.

Sukk = definert som dypt og hørbart åndedrag. Det burde være velkjent for oss – vi mennesker sukker. Kanskje fastetiden frem mot påske kan bli en god sukketid?

Har du oppdaget at Bibelen sier mer om sukk og sukking enn du er klar over?

  • Mine sukk er blitt mitt daglige brød – Job 3:24
  • Årene går med sukk – Sal 31:11
  • Mitt sukk er ikke skjult for deg – Sal 38:10
  • Mine sukk er mange, sier Jeremia i Klag 1:22
  • Dere dekker Herrens alter med tårer, gråt og sukk, sier Mal 2:13
  • Israelittene sukket og klaget under trelldommen i Egypt
  • Jeg tenker på Gud og sukker, sier David i Sal 77:4

Men det er noe som er enda mer merkelig – visste du at Gud også sukker?

Har du hørt Gud sukke noen gang? En stor oppdagelse i mitt liv. Guds sukk. La oss se på Guds 3 sukk.

Første sukk: Gud sukker MED oss

Siden drog han igjen bort fra landet omkring Tyrus, og tok veien gjennom Sidon og Dekapolis-landet og kom til Galilea-sjøen. Her førte de til ham en mann som var døv og hadde vondt for å tale, og de bad ham legge hendene på ham. Jesus tok ham med seg bort fra mengden. Han stakk fingrene i ørene hans, tok spytt og rørte ved tungen hans, løftet blikket mot himmelen, sukket og sa til ham: "Effata!" - det betyr: "Lukk deg opp!" Da ble ørene hans åpnet, og tungen ble løst, så han talte rent. Jesus løftet blikket mot himmelen, sukket og sa…Effata, det betyr, lukk deg opp! Mark 7:31-35 

Før den døvstumme fikk sagt et ord eller hørt en lyd, gjorde Jesus noe helt uventet. Han sukket. Det ville jeg aldri ha trodd om Guds Sønn. At han sukker. Gud er jo den som befaler. En som med myndig røst roper døde ut av graven. Den som skapte universet ved et ord. Nå sukker han. Gud sukker.

Da Jesus så den døve i øynene, var det å sukke det eneste rette å gjøre? Hva forteller sukket hans?

For meg sier sukket; ”Slik skulle det aldri ha vært!” Ørene dine ble ikke skapt for å være døve, tungen din ble ikke skapt for å gå i stå. Det var ikke slik verden skulle være. Det fikk Mesteren til å sukke. Han sukket over de ødeleggelser syndefallet har gjort i verden og i våre liv.

Hører du -   I Jesu sukk og smerte ligger samtidig vårt håp. Hvis han ikke hadde sukket, ville vi ha befunnet oss i en sørgelig tilstand. Hvis han hadde frasagt seg ansvaret for oss og sagt at vi fikk ta regningen selv, hvilket håp ville vi ha hatt?

Men han overlot oss ikke til oss selv. Hans hellige sukk forsikrer oss om at Gud fremdeles lider med sitt folk. Han sukker av lengsel etter den dagen da verden skal bli slik den var tenkt, og alle sukk vil stilne.

Hører du at dette sukket er en spesiell hilsen til deg som har det vondt eller vanskelig i livet akkurat nå? Hører du Guds sukk? Han vet så inderlig vel hva syndefallet har ødelagt, hvordan hans skaperverk har kommet ut av lage pga djevelens listige angrep og våre fall.

Han sukker med deg. Han sukker med sine skapninger. Han forstår deg bedre enn du aner. Han lider med sine skapninger. Med deg som har det vanskelig på jobben, i hjemmet ditt, i familien, i ekteskapet. Noe som har kommet ut av sporet.  Kan du høre Gud sukke med deg?

Andre sukk: Gud sukker OVER oss

Da kom fariseerne og gav seg til å diskutere med ham. For å sette ham på prøve bad de ham om et tegn fra himmelen. Da sukket han dypt og sa: "Hvorfor krever denne slekt et tegn? Sannelig, jeg sier dere: Denne slekt skal ikke få noe tegn." Mark 8:11-12

Jesus hadde mettet 4000. Så møtte han fariseerne som ville sette ham på prøve. De ba om tegn. Da sukket han dypt. Han gjorde tegn rett for øynene på dem hele tiden. Men de så dem ikke. Hvorfor ville de ikke ta dem på alvor.

Hvorfor sukket han? Jeg kan tenke meg noen grunner:

1 De hadde ikke vært til stede

Guds andre sukk – var det smerten over at de nettopp hadde gått glipp av et slikt tegn som de hadde bedt om? Hvorfor var de så sjelden i nærheten når han helbredet syke, stilnet stormen, mettet sultne, oppvakte døde eller renset spedalske? Hvorfor holdt de seg ikke oftere nær ham?

Gud møter oss på så mange måter, men er vi tilstede der han har lovet å møte oss? Er noe av Guds sukk: "Jeg vil feire gudstjeneste med dere her hver eneste søndag, på den dagen som er viet meg – men hvor er du? Jeg har ikke sett deg på lenge sammen med folket mitt? Hvorfor vil du ikke reservere denne dagen for meg? Holde den hellig slik jeg har befalt dere?"

Hører du Guds sukk over dine prioriteringer?  (Hebr 10:25)

2 Han gjorde under og tegn rett for øynene på dem, men de så dem ikke

De får høre vitnesbyrd fra blinde, fra døve, lamme som var blitt helbredet, døde vekket opp. Jesus ga dem mange flere tegn og under enn de var klar over. Men de godtok ikke tegnene de fikk.

Noen ganger hører jeg folk si – hvis Jesus hadde vist seg for meg, eller hvis jeg levde den gangen, så kunne jeg ha trodd på ham.  HM – tenker jeg. Er du så sikker på et det var så mye lettere for dem å tro på ham enn oss?

3 De trodde ikke på det han sa

Det spørs om ikke vi gjør det samme. Vi har vanskeligere for å ta ham på ordet enn vi er klar over. Har Jesus grunn til å sukke over deg og meg?

Hvis han sier: Med evig kjærlighet har jeg elsket deg, hvorfor tror du at ingen er glad i deg?

Når han sier: Dersom du bekjenner dine synder, så tilgir og renser jeg deg, hvorfor tror du ikke da at du virkelig er tilgitt, renset og ren?

Når han sier: Kom til meg alle dere som strever og har tungt å bære, hvorfor gjør dere det ikke?

Når han sier: Søk først mitt rike, hvorfor lar du da Guds rike komme langt nede på prioriteringsliten? –

Når han har sagt: Kast alle bekymringer på meg, hvorfor beholder du dem for deg selv?

Når han sier: Dere skal få kraft når den hellige Ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner, hvorfor tar du ikke imot hans Ånd og lar ham lede deg som sitt vitne?

Jesus gråt over Jerusalem som ikke så sitt eget beste. Som ikke skjønte hvor privilegerte de var som fikk oppleve Jesus. På nært hold.

Jeg tror ikke vi skal til oss dette som bare som et domsord, men et ord som uttrykker Guds lengsel etter at vi skal begynne å se hva han allerede har gjort for oss og hvor mange spor han har etterlatt seg både i skaperverket, gjennom historien  og i sitt ord.

Det samme sukket kan du høre fra Aslan i Narniaserien, når han sier til barna rundt ham: Det undrer meg hvorfor menneskene i deres verden er så redd for min godhet.

Tredje sukk: Gud sukker FOR oss

Vi vet at alt som er skapt, stønner og lider som i fødselsveer helt til denne dag. Og ikke bare det, men også vi som har fått Ånden, den første frukt av den kommende høst, vi sukker med oss selv og lengter etter den dag da vårt legeme blir fridd ut, og vi blir Guds barn helt og fullt. … På samme måte kommer også Ånden oss til hjelp i vår svakhet. For vi vet ikke hva vi skal be om for å be rett, men Ånden selv går i forbønn for oss med sukk som ikke kan uttrykkes i ord. Og Gud som gransker hjertene, vet hva Ånden vil; for det Ånden ber om for de hellige, er etter Guds vilje. Rom 8:22-23; 26-27

Ikke Guds sukk med oss eller over oss, men han sukker for oss, eller i og gjennom oss.

Så befriende og gjenkjennelig. Når vi ikke vet hva vi skal be om (for å be rett) kommer Ånden oss til hjelp i vår svakhet.

Utgangspunktet for dette sukket er at Gud kjenner våre svakheter. På mange områder, ikke minst på det åndelige. Vi liker gjerne å tro at vi mestrer kristenlivet bedre enn vi i virkeligheten gjør.

En av våre største svakheter knyttes til bønn. Kanskje derfor det ble etablert et bønnesenter på Levanger og mange retreatsentre rundt om i landet? Enten fordi vi lar være å be, fordi våre bønner bare kretser rundt oss selv, selvsentrerte,  eller fordi vi ikke vet hvordan vi skal be i ulike situasjoner. Har du opplevd det noen gang? Opplevd egen svakhet og hjelpeløshet mht bønn?

Da sier Guds ord. Takk og pris. Du har en hjelper. Som forstår deg. Som vil be for deg, i deg og gjennom deg.

La oss ta det til oss.

Gud sukker  med deg – når livet er vondt og vanskelig.

Gud sukker som en far over sine barn– når du ikke tar til deg det han har gitt deg og gjort for deg og sier til deg.

Gud sukker for deg og i deg – når du i din svakhet ikke vet hvordan du skal få frem det du har på hjertet.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
9 min
Ressurstype

  Hva Tror Vi

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Bjørn Jellestad.
  Bjørn Jellestad er pastor i Credo Frikirke Trondheim. Han var tidligere pastor i Trondheim Frikirke og lagssekretær for Laget i Finnmark. Han har dessuten utgitt to bøker. Han er gift og har 3 voksne døtre.
   Ressurser av Bjørn Jellestad
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.