Publisert

Gjerrig – med god samvittighet?


Ca leselengde:
5 min

Noen sitter på gata, andre står, andre kommer etter deg. Tiggere. Det er vanskelig. De ser deg inn i øynene – inn i sjelen. Ekkelt å se tilbake, bedre å ikke møte blikket deres. Gå litt fortere, se litt på mobilen.

Og så er de liksom overalt, på utsiden av Rema 1000, i gågata og fremfor kjøpesenteret. Tiggerne trår inn i privatlivet ditt, på vanlige hverdager, helt uanmeldt. Du skulle bare ha melk, egg og torskerogn.

Hva er det som skjer der på gata, mellom deg og den fattige? Du blir utfordret. Du må ta stilling til et viktig spørsmål – der og da. Ingen synes det er stas å ikke være god, særlig ikke mot fattige.

Etter hvert som du møter flere og flere tiggere innser du at du må innta et mer prinsipielt standpunkt. Du snakker med venner. Utveksler erfaringer og informasjon. De aller fleste konkluderer med at de ”gjerne ville hjelpe”, men at det er noe med tiggerne som bekymrer: De er kriminelle. De er organiserte. Det er bakmennene som får alle pengene. Det hjelper egentlig ikke å gi.

Fortsatt stikker det litt i samvittigheten når du hever blikket, akkurat høyt nok til å overse den gamle tigger-dama inntil søppelbøtta, og går forbi.

Du følger med i media, og ser hva politikere og synsere mener om problemet. Tiggerforbud? Toaletter og en seng til sigøynere som tigger, betalt av byen? Nei, har vi ikke nok med norske uteligger og fattige?

Den som har et godt hjerte, blir velsignet, fordi han ga den fattige av sitt brød. Ord 22:9

Det er viktig å skille mellom deg som privatperson, og myndigheter i samfunnet. Min opplevelse er at det utvikler seg et slags ”borgervern”, der personlige meninger og holdninger blir fremsatt som noe mer enn det. Vi tar saken i egne hender, private hender. Vi er drevet av mange motiver.

Mange liker ikke fattige folk, i alle fall ikke i all offentlighet. Mange er overbevist om at tiggere er kriminelle og farlige. Mange er sikre på at pengene blir misbrukt, eller ikke kommer de trengende til nytte. De fleste er først og fremst gjerrige. Dessverre.

Politiet håndhever lover som til enhver tid er gjeldende, og passer på at vi alle oppfører oss. Det er ikke min oppgave.

Det er lov i Norge

Tigging i Norge er lovlig, også organisert tigging. Politiet kan slå ned på ”aggressiv tigging”, og publikum bes om å melde i fra om uheldige opplevelser med tiggere.

Jeg gir til tiggere. Penger. Ting. Prat. Menneskeverd, ved å håndhilse og smile. Jeg liker enda bedre å kjøpe noe av dem. Gatemagasin. Mest av alt gir jeg fattige et ord om Jesus, om Guds nåde. Så lenge det ikke er forbudt kommer jeg til å fortsette.

Tiggeren har ikke fortjent det jeg gir han, men det har ikke jeg heller. Hva har du og jeg som ikke vi har fått?

Blinde ser og lamme går omkring, spedalske blir renset og døve hører, døde står opp, og evangeliet forkynnes for fattige. Matt. 11:5

Når døperen Johannes blir i tvil om Jesus er den som skal komme, er fattiges behandling med i svaret. Johannes godtar svaret. De som følger Jesus opplever at uvanlige ting skjer. Gjør du? Lengter du etter mer opplevelser i kristenlivet ditt? Forkynn evangeliet til en fattig!

Rette holdninger

Mennesker som følger Jesus bør hente inn opplysninger om tiggere i sitt nærområde. I Kristiansand er det et godt samarbeide mellom politi, politikere og kristne organisasjoner. Mange fordommer dør i møte med fakta. Utfordringer kommer til syne. Hva er det beste jeg kan gjøre for de fattige i min by? Her vil politiet kunne svare godt. I Kristiansand får tiggere gratis dusj og do. Mange var skeptiske til dette, og sa ”Nå vil byen oversvømmes av tiggere”. Men, det viste seg: Folk strømmer ikke til Kristiansand for å gå på do. Heller ikke fattige.

Mange er redd for å bli lurt. Jeg tenker at det gjør ikke noe om jeg blir lurt for 50 kroner på gata. Jeg har godt av å gi, for min egen del. Vi blir alle lurt for penger, det hele er vel mer et definisjonsspørsmål. Innfridde hår-geleen, slik reklamen påstod? Var bilen din verdt hver en krone? Kurerte Ali-kaffe gruff?

Noe stemmer ikke

Tiggere er beviset på at noe er galt. Å kun gi til de som tigger, vil ikke løse alle problemer. De aller fleste peker på at en del ulikheter i samfunnet må bekjempes, og jevnes ut. Her snakker vi om EU, EØS, USA og stort sett hele verden. Politikk, krig og fred. Hvis du har tenkt å vente til alt dette er på plass, før du eventuelt vurderer å gi til noen som spør etter pengene dine: Du kan la være å budsjettere med givertjeneste resten av livet ditt. Heller oppgrader hytta di.

”De er selv skyld i problemene sine”
Ja, det kan godt være. Det er ofte jeg også.

Men Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere. Rom 5:8

Hvordan viser du din kjærlighet til din neste?80-ar-fra-romania-2

Bildene er av Maria (ca. 80 år) som er tigger. Hun sitter langs vegen i en liten landsby i Romania. Maria mistet det ene benet i en trafikkulykke. Naboene har laget et nytt bein til henne, av en trestokk, noen vedskier og et tomt malingsspann.

Ellers vet jeg veldig lite om henne. Jeg har gitt henne penger – og evangeliet.


Denne teksten ble først publisert i november 2016.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
5 min
Ressurstype

  Livet

Skrifthenvisning

  Salomos ordspråk  22: 9

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Asbjørn Handeland.
  Asbjørn er gift med Brynhild, bor i Eiken og har tre barn. Han har arbeidet som selger for AHI Norge, Fretex og Dagen (KNMS) og vært forkynner og bibelskolelærer i NLM.
   Ressurser av Asbjørn Handeland
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.