Publisert

Jødisk julefeiring Veier til Betlehem


Ca leselengde:
5 min

I foross.nos advents- og juleserie "Veier til Betlehem" tar vi i dag en liten avstikker, for å la Sahar Sadlowsky Gold fortelle om å feire jul som messiansk jøde. 

Teksten kan du også høre innlest på Foross-podden.

Jesus ble født i Israel av en jødisk mor og det jødiske folk. Hans eget folk anerkjenner imidlertid dessverre ikke hans fødsel som noen viktig hendelse, og langt mindre feirer de den. Så hva kan vi si om julefeiring i Israel? I motsetning til flere århundrer lange tradisjoner og feiringer i europeiske land er det få som hever et øyenbryn over julen i Israel. De fleste er ikke kristne og har heller ingen kristen kulturarv. Jo mer man tenker på dette, jo mer innser man at nettopp dette kanskje er det som gjør det så spesielt og autentisk! 

Hvis man tenker etter, er det aller største med å feire jul i Israel at du lettere kan forstå hvordan den første julen var. Det er jo på mange måter en spesiell kveld i Europa; gatene er folketomme, det er få biler på veiene, butikkene er stengt, det er raust med julepynt å se og på mange steder har du et lunt og idyllisk vinterlandskap. Du finner ingenting av dette i Israel og du fant heller ikke noe av dette den aller første julen for over 2000 år siden, da ingen andre visste at det var jul enn en håndfull mennesker. 

En annen ting som skiller seg ut om du feirer jul i Israel, er at du vil feire jul blant de folkene som først hørte det glade budskap, og desto mer: de trenger fremdeles å høre det! Det er en sann glede og særdeles meningsfullt for meg å feire Herrens fødsel i Israel. Jeg setter spesielt pris på det fordi størsteparten av den messianske bevegelsen her i landet ikke markerer julen. Faktisk så forakter de høytiden og anerkjenner ikke dens opphav. Det er så trasig. Finnes det noen bedre grunn til å feire jul enn at Gud selv ble født og ikledde seg menneskelig skikkelse for oss mennesker og for vår frelses skyld?! 

På den annen side er det en del sekulære israelere som synes julen er forlokkende. Ikke på grunn av Messias’ fødsel, men på grunn av atmosfæren de blir introdusert for i filmer og slikt, som jeg nevnte ovenfor, en atmosfære du ikke finner i Israel på denne tiden av året. De synes julen er eksotisk og oppsøker også arrangementer i kirkene gjennom høytiden, noe som er en enorm mulighet for oss til å forkynne julens glade budskap til mange ikke-troende israelere. De fyller kirkene til det ikke finnes et eneste ledig sete. 

La oss avslutningsvis komme litt inn på hva det er julen handler om. Juleevangeliet er en veldig viktig historie og er en sann grunn til glede – for meg som en israelsk jøde og for alle mennesker! Det finnes en kjent anti-jødisk strofe der det hevdes at Paulus «rammet den indre jøden i oss alle» i Romerbrevet, som om det som feiler oss alle er at det er «litt jøde» i ethvert menneske. Men for Paulus er det faktisk motsatt. Det som er galt med Israel, er at Israel også er i Adam! Gud skapte den første Adam til å være et utspring som alle mennesker stammer fra gjennom hele verdenshistorien, og vi mennesker korrumperte livets kilde. I juleevangeliet hører vi derimot om den andre Adam, som Gud sendte til oss. Messias, født i Betlehem, for å vaske oss ren fra vår korrupte natur og for at han skulle bli livets nye kilde for alle mennesker. 

Vi som tror og er døpte får ta del i denne livskilden. Vi ble så forenet med det lille guttebarnet som ble født i Betlehem gjennom dåpens store gave at Martin Luther en gang sa at vi skulle se på oss selv som på Jomfru Marias fang, som korsfestet og som oppstått igjen. 

I disse dager gleder vi oss over Israels Gud, en frelsende Gud som ga sin egen sønn for at vi skulle ha evig liv. Han – som himmel og jord ikke kan romme – ble lagt i en krybbe for oss. Han ble et menneske for mennesker og hver søndag kommer han til oss i brødet og vinen i nattverden og skjenker oss gavene han vant for oss: tilgivelse for syndene våre, liv og frelse. 

Måtte mitt jødiske folk her i Israel, de som bryr seg så lite om den dyrebare gave som ble gitt oss den første julen, ved Guds nåde vende hjertene sine i tro til ham som de i dag ikke gir akt på, ham som de har gjennomstunget. 

Må Herren åpne deres øyne så de kan få se den skjulte Kristi herlighet i hans ringe fødsel, fordi det var for dem han først kom, for å oppsøke dem og frelse dem. Må Gud bruke sin kirke i Israel, og da særlig den lutherske kirken, til å bringe det klare og rene evangeliet til det folket som først førte det videre til alle land og riker. 

Gud er allerede virksom blant oss. Han bringer folk til seg, ja til og med en fattig synder som jeg, og ved sin uendelig store nåde fører han stadig flere israelere inn i sin hjord. 

Gledelig jul! 


Teksten er oversatt fra engelsk av Silje Kiil.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
5 min
Ressurstype

  Livet

Emne

  Jul

Serie

  Hans Christians vei

  Gunnlaugs vei

  Sahars vei

  Jødisk julefeiring Veier til Betlehem (vises nå)

  Øivinds vei

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Sahar Sadlovsky Gold.
  Sahar Sadlowsky Gold kommer fra Israel, er gift med Maria og har to døtre. Han studerer teologi og skal prestevies i Misjonsprovinsen for tjeneste i Israel.
   Ressurser av Sahar Sadlovsky Gold
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.