Publisert

Om teknologi, avhengighet og omvendelse Burde du kjøpt deg dum- telefon?


Ca leselengde:
4 min

Påstand: Det har blitt normalisert at store deler av befolkningen i Norge er avhengig av mobilen sin, også blant kristne.

Da jeg var ung fikk jeg ofte høre at jeg ikke måtte se så mye på tv fordi øynene mine kunne bli firkantet. De voksne kommenterte ofte at ungdommene brukte for mye tid på mobil, tv og pc. I dag ser det ut som om «vi alle» bruker for mye tid på mobil, tv eller pc.

Du har sikkert hørt det før, at det ikke er bra at vi bruker mobilen for mye, at det har negative effekter på søvn, konsentrasjon og sosiale relasjoner osv. Men likevel virker det ikke som om kunnskapen om det fører til noen stor endring i nordmenn og norske kristnes bruk av mobil, sosiale medier og teknologi.

Jeg vil med denne artikkelen argumentere for at for mye mobilbruk eller bruk av andre tilsvarende teknologier, som tv, pc, iPad, er et problem som krever mer enn at en innrømmer at en er litt avhengig. Særlig for oss kristne er det viktig at vi tar dette på alvor.

En viktig grunn for at mobilbruk er problematisk er at mye av innholdet ikke har en naturlig slutt. Sosiale medier og spill er bunnløse, som vil si at en ikke kommer til et punkt der facebook eller instagram sier: "Nå har du sjekket alt. Det er ingenting mer å vise". Nei, de er laget for at brukerne skal bruke flest mulig timer på å bli underholdt.

Dette har en avhengighetsskapende effekt, slik at en kommer tilbake til mobilen for å bli underholdt, ikke nødvendigvis fordi en skal gjøre noe. Mobilen blir ofte «the easy way», der det er lettere å ta opp mobilen i ledige stunder istedenfor å gjøre noe en burde gjøre, og ofte vil gjøre.

For meg viste denne mobilavhengigheten seg med at jeg brukte veldig mye tid på mobilen. Nesten hver gang jeg satte meg ned, enten på buss, ved frokostbordet, i sofaen eller på skolen tok jeg opp telefonen. Jeg sjekket nettaviser, facebook og snapchat mange flere ganger enn det skjedde noe nytt, og så episode på episode på netflix i mange av mine ledige ettermiddager. Det var blitt en avhengighet å være underholdt. Det å stadig søke etter å bli underholdt er et samfunnstrekk som blir nøye beskrevet i boken "Amusing Ourselves to Death" av Neil Postman ….

Konsekvensene av dette ble at jeg fylte meg med ting som ikke gav meg noe i lengden. Også mitt gudsforhold ble påvirket. Jeg brukte mindre tid på Gud i bibel og bønn, og hadde veldig sjeldent stille stunder der jeg lyttet til Gud. Hverdagen var blitt en plass uten rom til dypere tanker og bønner.

Lik en ødelagt by med nedrevet mur er den som ikke kan styre sitt sinn. Ordspråkene 25:28

Innrett dere ikke etter den nåværende verden, men la dere forvandle ved at sinnet fornyes, så dere kan dømme om hva som er Guds vilje: det gode, det som er til glede for Gud, det fullkomne. Rom 12:2

Mobilbruk er ikke synd. Men mobilbruk kan føre deg vekk fra Gud. Mobilbruk og bruk av annen teknologi kan ta så stor plass i livene våre at vi prioriterer bort ting som er godt for oss og ting som vi ønsker å gjøre, når vi får tenkt oss om. Bibelversene ovenfor viser hvordan vi må ta vare på sinnet vårt. Gud ønsker å ha førsteplassen i livet vårt, også i våre sinn.

Når Jesus, i Markus 10, møtte mannen som var veldig glad i penger fikk mannen beskjeden: gå å selg alt du eier og gi til de fattige. Mannen var veldig glad i penger. Pengene var blitt en barriere for mannen i å arve evig liv. Når Jesus møter mennesker som har ting i livet som hindrer dem i å overgi seg til Gud oppfordrer han til omvendelse.

Ta et øyeblikk og tenk gjennom hvor mye plass mobil, pc, tv, iPad etc. har i livet ditt. Hvordan preger det gudsrelasjonen din og forholdet ditt til andre mennesker.

Kanskje trenger du som meg å stramme opp noen regler i eget liv vedrørende teknologi for å verne om sinnet og gi Gud den plassen som han skal ha? Det er nemlig ikke nok å kun erkjenne at det er et problem uten at den erkjennelsen fører til handling. Sinnet vårt er for viktig til det.

Så la oss ta de grep som må til, enten ved å kjøpe seg dum- telefon, lage mobilhotell, få ektefelle eller andre til å låse inn telefon/pc til visse tider, ha mobilfrie soner i huset, kjøpe seg alarmklokke slik at en slipper å ha mobil på soverommet og flere lure grep. Mulighetene er mange – det er opp til deg å gjøre det som trengs.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
4 min
Ressurstype

  Livet

Skrifthenvisning

  Salomos ordspråk  25: 28

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Lars Martin Flekstad Vik.
  Lars Martin er fra Øygarden og Øystese, men bor nå i Nord- Norge. Han er utdannet sosionom og arbeider nå som ungleder i NLM region nord.
   Ressurser av Lars Martin Flekstad Vik
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.