Den kristne kirken har helt fra begynnelsen bekjent sin tro ved å sammenfatte det som står i skriften i mindre, faste formuleringer. Noen slike formuleringer er blitt skrevet ned som bekjennelsesskrift, og blitt en del av kirkens arv. I dagens episode snakker vi med Kenneth Ellefsen, høgskolelektor på Fjellhaug Internasjonale Høgskole om bekjennelsesskriftene.
Kenneth Ellefsen er høgskolelektor på Fjellhaug internasjonale høgskole i Oslo, og stipendiat for doktorgrad i dogmatikk. Han blir med oss i dette programmet for å snakke om bekjennelsesskriftene.
TVPT09 Bekjennelsesskriftene
Notater til programmet
- Begrepet kanondannelse, som Ellefsen bruker tidlig i samtalen, sikter til prosessen hvor innholdet i skriften ble bekreftet.
- Ellefsen viser også til et bekjennelsesskrift som heter Kirkens Grunn. Den kan leses på nettsidene til kirkehistorisk arkiv ved Norsk lærerakademi. Begrepet kan sikte enten til samlingen av det gamle testamentes skrifter, eller som i dette tilfellet: Til samlingen av det nye testamentes skrifter.
- Som eksempel på et luthersk kirkesamfunn med nyformulert bekjennelse, viser Ellefsen til Batak-kirken i Indonesia. Bekjennelsen ble lagt frem i 1951, da kirken ble en del av The Lutheran World Fedreation. Bekjennelsesskriftet kan lastes ned på hjemmesiden til tidsskriftet Concordia Theological Monthly, hvor den sto på trykk i 1959.