Publisert

Sjelesorg for den anfektede JohannesDen gamle Johannes i Börsebo ligger for døden. Han har vært kristen i mange år, men nå svikter frelsesvissheten. Han er smertefult bevisst på sine mange synder.

Så ofte har han tenkt onde tanker om sine medmennesker. Så ofte har han hevet seg selv over, og foraktet andre mennesker. Når hans mor ble sjuk, tenkte han messt på arven han nå skulle få. Alt dette, selv om han alltid visste bedre. Selv om han visste hva det er som Gud krever av ham. Hvordan kan et slikt menneske bli frelst? Tenker han.

Han klager sin nød, bekjenner sine synder og gråter, men intet hjelper. Hjertet er fortsatt svart av synd. Familien til Johannes er svært bekymret, så de sender bud etter presten. Hvordan vil det gå?

Dette er en av de første scenene i boken Steingrunnen av den svenske biskopen Bo Giertz, og det blir dette som vi skal snakke om på Ta vare på troen i dag. Hvem er Johannes i Börsebo, hvorfor er han så redd, og hva er det som kommer ham til unnsetning.

Som gjest i dagens program har jeg med meg Bengt Birgerson.
Han er tidligere prest i Den Svenska Kyrkan, både i Göteborg og Småland. I Göteborg ble han kjent med, og personlig venn av biskop Bo Giertz. I den tiden ble han også kjent med Maria, som skule bli hans kone. De har 10 barn, og to av dem er gift her i Norge.
Birgerson har i 20 år jobbet med kristen utdannelse ved Församlingsfakulteten i Göteborg, inntil han nylig ble pensjonert. Og i 2005 ble han utnevnt til hedersdoktor ved Concordia Theological Seminary i Fort Wayne, Indiana.TVPT19 Sjelesorg for den anfektede Johannes, med Bengt Birgerson

Notater fra samtalen

 • Utgangspunktet for samtalen vår er et avsnitt fra den første historien i boken Steingrunnen. Vi møter tre personer i dette avsnittet:
  • Pastor Henrik Savonius er en ung prest. Han har en god akademisk utdannelse, men mangler både erfaring og innsikt i rollen som prest. Mest av alt mangler han forståelse av den troen han skal forkynne.
  • Den gamle Johannes i Børsebo ligger for døden. Han har vært kristen i mange år, og kjenner bibelen svært godt. Likevel er han livredd for å dø. Han er redd for at Gud ikke vil ta vennlig imot ham, men sende kaste ham i helvetets ild. Johannes klarer ikke å se forbi sine mange synder.
  • Katarina Filips er en dame fra nabobygden. Hun kommer med profetisk innsisikt i Johannes sin situasjon, og viser ham at han må stole på Jesus Kristus.
 • Med helliggjørelsen eller helsgelsen (på svensk) siktes det til den prosessen når Den Hellige Ånd gjør et menneske hellig.
 • Med anfektelse sikter vi til tvil angående egen frelse.
 • Omvendelse: Johannes i Børsebo tenker på omvendelse som det å bli et bedre menneske: Å vende seg fra et syndig liv, og begynne på et nytt og bedre liv. Men dette er ikke riktig. Omvendelse har i to sider: Anger og Tro. Anger har Johannes så mye av at det ikke finnes måte på. Tro, derimot, er det han mangler. Nettopp derfor bommer Savonius skikkelig når han påstår at Johannes er det beste menneske han noen gang har truffet. Det er mulig, men det er ikke relevant for Johannes sitt problem. Det han mangler på er ikke bedring, men tro. Derfor trenger han å høre om Jesus.
 • Det latinske begrepet Simul justus et peccator sikter til det rettferdiggjorte menneskets tilstand. På en og samme gang er det rettferdiggjorte mennesket rettferdig (justus) og en synder (peccator). Dette er en kortfattet måte å forstå 7. kapittel i Romerbrevet. Vi siterer noen vers fra slutten av kapittelet:

  Mitt indre menneske sier med glede ja til Guds lov, men jeg merker en annen lov i lemmene. Den kjemper mot loven i mitt sinn og tar meg til fange under syndens lov, som er i lemmene. Jeg ulykkelige menneske! Hvem skal fri meg fra denne dødens kropp? Gud være takk ved Jesus Kristus, vår Herre! Slik er altså jeg: Jeg tjener Guds lov med mitt sinn, men syndens lov med mitt kjøtt og blod.

Referanser

 • Filmen StengrundenLydklippene er hentet fra filmatiseringen av den første fortellingen i Stengrunden. Filmen kan bestillers på en stengrunden.org.
 • Selve boken Steingrunnen er vanskelig å få tak i på norsk. Den finnes ikke lenger i bokhandelen, men det er ofte mulig å få tak i den på en gjenbruksbutikk. Du kan imidlertid få tak i nytt eksemplar både på svensk (Församlingsförlaget, 2009) og egnelsk (Concordia publishing house, 2005).
 • I sin omtale av Bo Giertz, nevner Birgerson boken «Ateisten som ble biskop». Denne ble utgitt på norsk av Luther forlag i 1994. ISBN 9788253142944

Bibelsistat

Lukas 5:32

Jeg er ikke kommet for å kalle rettferdige, men syndere til omvendelse

Joh 1:29b

Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd!

Rom 7:18

For jeg vet at i meg, det vil si i mitt kjøtt og blod, bor det ikke noe godt. Viljen har jeg, men å fullføre det gode makter jeg ikke.

Rom 3:23-24

alle har syndet og mangler Guds herlighet. Men ufortjent og av hans nåde blir de kjent rettferdige, frikjøpt i Kristus Jesus.

Lukas 22:32

Men jeg ba for deg at din tro ikke måtte svikte. Og når du en gang vender om, da styrk dine brødre!


 

RelatertStøtt foross.no
Ressurstype

  Lydressurs

Serie

  Alle ressurser i serien

  Ta vare på troen

  Hva er kristendom?

  Hvem er Gud Fader?

  Hvem er Guds sønn?

  Hvem er Den Hellige Ånd?

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Sakarias Ingolfsson.
  Sakarias er halvt svensk, født og oppvokst på Island, og bor nå med kone og barn i Spydeberg i Indre Østfold. Han har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug og videre studier fra Concordia Theological Seminary, Ft. Wayne. Sakarias har arbeidet flere år som områdearbeider i NLM region nordvest, men tjener i dag som prest i LKN.
   Ressurser av Sakarias Ingolfsson
Gjest i programmet

forfatter_foto  Birgerson er tidligere prest i Den Svenska Kyrkan, både i Göteborg og Småland. I 20 år har han jobbet med kristen utdannelse ved Församlingsfakulteten i Göteborg, inntil han nylig ble pensjonert. Og i 2005 ble han utnevnt til hedersdoktor ved Concordia Theological Seminary i Fort Wayne, Indiana. Birgerson er gift med Maria, og sammen har de 10 barn.
  Ressurser av Bengt Birgersson

Slik bruker du Podkast

Ta vare på troen er en podkast. Det betyr at du kan få hver ny episode automatisk tilsendt din lydenhet, f.eks. iPhone eller Android telefon.

Du kan finne podkasten på iTunes store, eller ved å bruke søkefunksjonen i de fleste andre apper som er laget til formålet.

Les mer om de vanligste alternativene.

Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.