Publisert

Vår Far i himmelen…I dag skal vi snakke om Herrens bønn, hva den er, i hvilken kontekst Jesus gir den til sine disipler, hvordan den er brukt gjennom historien, og hvordan vi kan bruke den i dag. Skal Herrens bønn læres utenat eller skal den brukes som en mal?

Vi har også denne gang en gjest ifra Sverige. Jacob Appell er prest i stiftelsen Missionsprovinsen og lærer på församlingsfakulteten i Göteborg.

Da dette er program nummer 20 tar jeg litt tid i innledingen til å se meg litt til bake, for så å vende blikket fremover og snakke litt om veien videre. Jeg nevner flere mulige temaer for fremtidige episoder, deriblant flere temaforslag som jeg har fått inn fra lyttere. Hvis du vil være med å forme programmet videre, gi gjerne en tilbakemelding på facebook.com/tvptroen eller telefon/SMS (97619658).TVPT20 Herrens bønn med Jacob Appell

Herrens bønn

Slik er Herrens bønn i dagens mest vanlige form (bokmål)

Vår Far i himmelen!
La navnet ditt helliges.
La riket ditt komme.
La viljen din skje på jorden slik som i himmelen.
Gi oss idag vårt daglige brød,
og tilgi oss vår skyld,
slik også vi tilgir våre skyldnere
Og la oss ikke komme i fristelse,
men frels oss fra det onde.
For riket er ditt, makten og æren i all evighet.
Amen

Kontekst i evangeliene

Herrens bønn finner vi to plasser i evangeliene. Først som en del av bergprekenen i Matteusevangeliet, og så som et svar på disiplenes spørsmål i Lukas 11.

Matt 6:5-9a

Når dere ber, skal dere ikke gjøre som hyklerne. De liker å stå i synagogene og på gatehjørnene og be for å vise seg for folk. Sannelig, jeg sier dere: De har alt fått sin lønn. Men når du ber, skal du gå inn i rommet ditt og lukke døren og be til din Far som er i det skjulte. Og din Far, som ser i det skjulte, skal lønne deg. Når dere ber, skal dere ikke ramse opp ord slik hedningene gjør; de tror de blir bønnhørt ved å bruke mange ord.Vær ikke lik dem! For dere har en Far som vet hva dere trenger, før dere ber ham om det. Slik skal dere da be:
Vår Far i himmelen...

Lukas 11:1-2

En gang var han et sted og ba. Da han var ferdig, sa en av disiplene til ham: «Herre, lær oss å be, slik Johannes lærte sine disipler.» Han svarte: «Når dere ber, skal dere si:
Far...

Luthers lille katekisme

Katekismen har lengre forklarende avsnitt om Herrens bønn en f.eks. om de ti bud. Mange av dem begynner med å si at mye av det vi ber om skjer enten vi ber om det eller ikke. Bønnen blir derfor på mange måter forstått pedagogisk. Her er forklaringen til de første ordene i bønnen:

Gud innbyr oss her kjærlig til å tro at han er vår rette far og vi hans rette barn, så vi trygt og med full tillit kan be til ham, slik som gode barn ber sine kjære foreldre om noe.

Les resten av forklaringene i Martin Luthers lille katekisme, her på foross.no

Andre bibelhenvisninger

Appell bruker bildet på fast føde og melk. Dette er et bile et par plasser i det nye testamente for å beskrive ulik dybde i forståelsen av innholdet i den kristne tro. Akkurat som et barn vokser fra morsmelken og spiser fast føde skal en kristen søke større dybde i sin forståelse av troens sannheter. En kristen person trenger mer enn den aller mest grunnleggende kunnskapen. Her er et eksempel fra Hebreerbrevet 5:11-15

Om dette har vi mye å si, men det er vanskelig å forklare siden dere er blitt så likegyldige til å høre. Etter så lang tid burde dere selv være lærere, men dere trenger noen som på nytt kan lære dere det første og grunnleggende i Guds ord. Dere er blitt slike som trenger melk, ikke fast føde. For den som lever av melk, er et spedbarn og forstår seg ikke på budskapet om rettferdighet. Men fast føde er for de fullvoksne, de som ved å bruke sansene har øvd dem opp til å skjelne mellom godt og ondt.

Rom 8:31

Han som ikke sparte sin egen Sønn, men ga ham for oss alle, kan han gjøre noe annet enn å gi oss alt sammen med ham

Matt 7:11

Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham!


 

RelatertStøtt foross.no
Ressurstype

  Lydressurs

Emne

  Bønn

Serie

  Alle ressurser i serien

  Ta vare på troen

  Hva er kristendom?

  Hvem er Gud Fader?

  Hvem er Guds sønn?

  Hvem er Den Hellige Ånd?

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Sakarias Ingolfsson.
  Sakarias er halvt svensk, født og oppvokst på Island, og bor nå med kone og barn i Spydeberg i Indre Østfold. Han har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug og videre studier fra Concordia Theological Seminary, Ft. Wayne. Sakarias har arbeidet flere år som områdearbeider i NLM region nordvest, men tjener i dag som prest i LKN.
   Ressurser av Sakarias Ingolfsson
Gjest i programmet

forfatter_foto  Jakob Appell kommer fra Sverige og jobber med sin PhD i teologi på det lutherske presteseminaret i Fort Wayne, Indiana. Han har tidligere jobbet som prest for Missionsprovinsen og lærer på Församlingsfakulteten i Göteborg. Jakob er gift med Ingrid og de har fire barn.
  Ressurser av Jakob Appell

Slik bruker du Podkast

Ta vare på troen er en podkast. Det betyr at du kan få hver ny episode automatisk tilsendt din lydenhet, f.eks. iPhone eller Android telefon.

Du kan finne podkasten på iTunes store, eller ved å bruke søkefunksjonen i de fleste andre apper som er laget til formålet.

Les mer om de vanligste alternativene.

Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.