Publisert

RahabMatteus evangelium begynner med å gi oss en slektstavle til Jesus Kristus. For mange kan slike slektstavler være et mysterium, og kanskje oppleves de som lite betydningsfulle. Kanskje vet du at akkurat denne slektstavlen viser at Jesus er født inn i Kong Davids slekt, av Judas stamme. Men tavlen viser også flere ting. Blant de mange mannsnavnene finner vi også fire kvinner nevnt. Først av dem er selvfølgelig jomfru Maria. Lenger bak finner vi så Baatseba som kong David stjal fra Uria, Ruth fra landet Moab, og til slutt Rahab, en prostituert kvinne fra byen Jeriko. I dagens program skal vi se nærmere på hvem hun var, hvordan hun havnet i denne slektstavlen og hva vi kan lære av henne. Det betyr at vi først må bruke en del energi på bakgrunnen.

I dag blir det ikke en samtale, som det pleier å være, men jeg skal jobbe direkte ut fra bibelteksten og forsøke sette den i sin rette kontekst.TVPT21 Rahab (Josva 2:1-24)

Tre punkt å ta med seg fra historien

  1. På grunn av det hun hadde hørt erklærer Rahab: «For Herren deres Gud er Gud både i himmelen der oppe og på jorden her nede.» På samme måte er det for oss som er kristne i dag også. Troen kommer gjennom det vi har hørt om Gud og hans store gjerninger. Først og fremst at han gjorde seg liten og ble et menneske som oss. Jesus Kristus døde på korset for vår skyld og seiret døden for vår skyld. Til syvende og sist handler det bare om Ham. Om Jesus Kristus og det han har gjort for oss.
  2. Rahabs gjerninger viser at erklæringen har substans. Den er basert på en sann og levende tro. Gjerningene er gode fordi de kommer av hennes tro.
  3. Rahab ble frelst på grunn av sin tro, sel om hun helt klart var skyldig etter Moseloven, og selv om hun ikke var fra Israel. Frelsen var alltid ment for alle mennesker, og gitt til alle som tar imot den i tro.

Skrifthenvisninger

Hovedteksten er hentet fra Josva 2:1-24 (Hvorav jeg leser vers 1-13 og vers 24). Teksten er for lang til å ta med her, men du kan lese den, f.eks. på bibelen.no

Historien om underet ved Rødehavet (Sivhavet), finnes i 2 Mosebok, kapittel 14. Dette er det jeg også kaller for "egypternes nederlag".

Historien om de første speiderne som reiste til Kaananslandet, sørfra, og ettermælen finnes i 4. Mosebok, kapittel 13-14.

Jakob 2:25

Var det ikke slik med Rahab også, hun som var prostituert? Hun ble kjent rettferdig på grunn av gjerninger, fordi hun tok imot utsendingene og slapp dem ut en annen vei. For som kroppen er død uten ånd, er troen død uten gjerninger

Hebr 11:30-31

Ved tro falt Jerikos murer da folket hadde gått omkring dem i sju dager. I tro ble Rahab, hun som var prostituert, reddet fra å omkomme sammen med de ulydige; for med fred hadde hun tatt imot dem som kom for å speide ut landet.

Matteusevangeliet begynner med å gi en slektstavle for Jesus (vers 1-17). Jesse er et annet navn for Isai.

Salma fikk sønnen Boas med Rahab, Boas fikk sønnen Obed med Rut, Obed fikk Isai, og Isai ble far til kong David.

Josva 6:23-24 forteller om hva som skjedde med Rahab og hennes hus når Jeriko falt

Da gikk de unge spionene og førte ut Rahab og hennes far og mor og brødre og alle som hørte henne til. Alle slektningene hennes førte de ut og lot dem få slå seg ned utenfor Israels leir. Men byen og alt som var i den, brente de opp. Bare sølvet og gullet og gjenstandene av kobber og jern la de i skattkammeret i Herrens hus.


 


Støtt foross.no
Ressurstype

  Lydressurs

Skrifthenvisning

  Josvas bok  2: 1-24

Serie

  Alle ressurser i serien

  Ta vare på troen

  Hva er kristendom?

  Hvem er Gud Fader?

  Hvem er Guds sønn?

  Hvem er Den Hellige Ånd?

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Sakarias Ingolfsson.
  Sakarias er halvt svensk, født og oppvokst på Island, og bor nå med kone og barn i Spydeberg i Indre Østfold. Han har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug og videre studier fra Concordia Theological Seminary, Ft. Wayne. Sakarias har arbeidet flere år som områdearbeider i NLM region nordvest, men tjener i dag som prest i LKN.
   Ressurser av Sakarias Ingolfsson
Slik bruker du Podkast

Ta vare på troen er en podkast. Det betyr at du kan få hver ny episode automatisk tilsendt din lydenhet, f.eks. iPhone eller Android telefon.

Du kan finne podkasten på iTunes store, eller ved å bruke søkefunksjonen i de fleste andre apper som er laget til formålet.

Les mer om de vanligste alternativene.

Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.