Publisert

Hva vil det si å være luthersk?Hva vil det si å være lutheraner eller å ha et luthersk kristendomssyn? Hvilken rolle har personen Martin Luther i denne sammenheng? Hvilket syn har lutheranere på troen, nåden og skriften? Dette er spørsmål som vi skal ta opp i denne episoden av samtaleprogrammet Ta vare på troen.

Dagens gjest er Alf Danbolt, pastor i Messiaskirken i Oslo, og rektor ved Ad-fontes luthersk pastorutdanning.TVPT33 Hva vil det si å være luthersk? med Alf Danbolt

Konkordieboken på norsk

Danbolt viser til to norske utgaver av konkordieboken:

  • Den første utgaven er tematisk ordnet av Olav Valen-Sendstad, og kalles "Dogmatikken for lekmenn: konkordieboken". Du kan bla i boken på nationalbibliotekets hjemmeside.
  • Den andre utgaven er satt opp på den klassiske måten og ordnet kronologisk, og etter de individuelle skriftene. Boken er utgitt av Lunde, og redigert av Jens Olav Mæland. Også denne utgaven finner du på nationalbibliotekets hjemmeside.

Henvisninger og sitat

Sitat fra konkordieboken om dåpen. Sitatet er fra Luthers Store katekisme, kapittel om dåpen.

Dertil har Gud alvorlig og strengt påbudt at vi må la oss døpe, ellers blir vi ikke salige. Så må en ikke tenke at dette er en likegyldig sak, omtrent som å ta på seg en ny rød kjole. Det er i høyeste grad nødvendig at en akter dåpen som noe ypperlig, herlig og høyt. Dette strir og kjemper vi mest for, ettersom verden nå er full av sekter som roper at dåpen er en utvortes sak, og en utvortes sak gagner ikke noe, sier de.

Den 13. oktober 2016 talte pave Francis til omlag 1000 lutherske tilreisende i Roma. Anledningen var forberedelse for markeringen av 500 år fra reformasjonens begynnelse, og pavens planlagte reise til Sverige, hvor han møtte representanter fra Lutheran World federation. I sin tale bad paven lutheranere om å legge til sides sine teologiske forskjeller for å samarbeide med den katolske kirke om sosiale verdensproblemer, ink. fattigdom, sykdom, sult, flyktinger og klimakrise. Mens paven uten tvil hadde en god hensikt, gir bibelen oss ikke noen myndighet til dette.
Kilde: Fox News


 

RelatertStøtt foross.no
Ressurstype

  Lydressurs

Serie

  Alle ressurser i serien

  Ta vare på troen

  Hva er kristendom?

  Hvem er Gud Fader?

  Hvem er Guds sønn?

  Hvem er Den Hellige Ånd?

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Sakarias Ingolfsson.
  Sakarias er halvt svensk, født og oppvokst på Island, og bor nå med kone og barn i Spydeberg i Indre Østfold. Han har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug og videre studier fra Concordia Theological Seminary, Ft. Wayne. Sakarias har arbeidet flere år som områdearbeider i NLM region nordvest, men tjener i dag som prest i LKN.
   Ressurser av Sakarias Ingolfsson
Gjest i programmet

forfatter_foto  Alf er utdannet cand.theol. og arbeider nå som pastor i Messiaskirken Oslo (fra 2006) som er en del av kirkesamfunnet Den Lutherske Kirke i Norge. Han er også rektor på AdFontes pastorutdanning (fra 2007) og har tidligere vært generalsekretær i Norsk Søndagsskoleforbund.
  Ressurser av Alf Danbolt

Slik bruker du Podkast

Ta vare på troen er en podkast. Det betyr at du kan få hver ny episode automatisk tilsendt din lydenhet, f.eks. iPhone eller Android telefon.

Du kan finne podkasten på iTunes store, eller ved å bruke søkefunksjonen i de fleste andre apper som er laget til formålet.

Les mer om de vanligste alternativene.

Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.