Publisert

Det første bud: Du skal ikke ha andre guder enn megDet første budet lyder slik: Du skal ikke ha andre guder enn meg!. På overflaten mener vi kristne gjerne at vi holder dette budet: Vi kaller ikke noen annen enn vår skaper og frelser for Gud. Men er dette alt som det første bud handler om? I denne episoden skal vi se på det første bud og hva det betyr. I de neste to episodene skal vi se på det andre og tredje bud.

Som gjest i denne episoden har vi med oss Lars Kjetil Emblem, forkynner i Norsk Luthersk Misjonssamband, region nordvest. Lars Kjetil har over lenger tid forkynt og undervist i temaer fra katekismen. På YouTube-kanalen Levende tro: Bibelen i Livet kan du finne videoopptak hvor han underviser om nådemidlene og noen av budene. Her på foross.no finner du også opptak fra et kort kurs han holdt om de ti bud på Fjellheim bibelskole.TVPT39 Det første bud - med Lars Kjetil Emblem

Henvisninger og sitat

Det første bud i 2 Mosebok 20:3-6

Du skal ikke ha andre guder enn meg. Du skal ikke lage deg gudebilder, ingen etterligning av noe som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke la deg lokke til å dyrke dem! For jeg, HERREN din Gud, er en nidkjær Gud som straffer barn i tredje og fjerde ledd for fedrenes synd når de hater meg, men viser trofast kjærlighet i tusen slektsledd mot dem som elsker meg og holder mine bud.

Det samme budet i 5 Mosebok 5:7-10

Du skal ikke ha andre guder enn meg. Du skal ikke lage deg gudebilder av noen skikkelse oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke la deg forlede til å dyrke dem. For jeg, HERREN din Gud, er en nidkjær Gud som straffer barn i tredje og fjerde ledd for fedrenes synd når de hater meg, men viser trofast kjærlighet i tusen slektsledd mot dem som elsker meg og holder mine bud.

Forklaringen i Luthers lille katekisme

Vi skal frykte og elske Gud over alle ting og lite fullt og fast på ham.

Det dobbelte kjærlighetsbud i Matt 22:34-38

Da fariseerne hørte at han hadde stoppet munnen på saddukeerne, kom de sammen. Og en av dem, en lovkyndig, spurte for å sette ham på prøve: 36 «Mester, hvilket bud er det største i loven?» Han svarte: «‘Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand.’ Dette er det største og første budet. Men det andre er like stort: ‘Du skal elske din neste som deg selv.’ På disse to budene hviler hele loven og profetene.»

1 Joh 2:9-10

Den som sier han er i lyset, men hater sin bror, er ennå i mørket. Den som elsker sin bror, blir i lyset og fører ikke noen til fall

Matt 10:37-39

Den som elsker far eller mor mer enn meg, er meg ikke verdig. Den som elsker sønn eller datter mer enn meg, er meg ikke verdig. Og den som ikke tar sitt kors opp og følger etter meg, er meg ikke verdig. Den som finner sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det.

Mika 5:9-14

Den dagen, sier HERREN,
vil jeg utrydde hestene du har,
og ødelegge vognene dine.
Jeg vil utslette byene
i landet ditt
og rive ned alle festningene dine.
Jeg vil utrydde trolldomskunstene
du driver med,
og tegntydere
skal du ikke lenger ha.
Jeg vil utrydde gudebildene
og steinstøttene du har.
Du skal ikke lenger tilbe
noe hendene dine har laget.
Jeg vil rive opp Asjera-stolpene
som er hos deg,
og legge byene dine øde.
Jeg vil ta hevn i vrede og harme
over folkeslag som ikke vil høre.

5 Mosebok 17:16-17

Men kongen må ikke skaffe seg mange hester og ikke sende sitt folk til Egypt igjen for å skaffe flere hester, for HERREN har sagt: «Dere skal aldri dra tilbake den veien igjen.» Kongen skal heller ikke ta seg mange koner slik at han fristes til frafall, og han må ikke samle seg sølv og gull i store mengder.


 


Støtt foross.no
Ressurstype

  Lydressurs

Serie

  Alle ressurser i serien

  Ta vare på troen

  Hva er kristendom?

  Hvem er Gud Fader?

  Hvem er Guds sønn?

  Hvem er Den Hellige Ånd?

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Sakarias Ingolfsson.
  Sakarias er halvt svensk, født og oppvokst på Island, og bor nå med kone og barn i Spydeberg i Indre Østfold. Han har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug og videre studier fra Concordia Theological Seminary, Ft. Wayne. Sakarias har arbeidet flere år som områdearbeider i NLM region nordvest, men tjener i dag som prest i LKN.
   Ressurser av Sakarias Ingolfsson
Gjest i programmet

forfatter_foto  Lars Kjetil er fra Emblem i Ålesund kommune. Han er gift med Elisabet og de har to barn. I sitt arbeid kjører han sesongvis som lastebilsjåfør på sommerhalvåret og er forkynner i Norsk luthersk misjonssamband på vinterhalvåret.
  Ressurser av Lars Kjetil Emblem

Slik bruker du Podkast

Ta vare på troen er en podkast. Det betyr at du kan få hver ny episode automatisk tilsendt din lydenhet, f.eks. iPhone eller Android telefon.

Du kan finne podkasten på iTunes store, eller ved å bruke søkefunksjonen i de fleste andre apper som er laget til formålet.

Les mer om de vanligste alternativene.

Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.