Publisert

Det andre bud: Du skal ikke misbruke Guds navnMange av oss kjenner budet "du skal ikke misbruke Guds navn" som budet om at en ikke skal banne og bruke Guds navn som et ubetydelig kraftuttrykk. Men ligger det ikke mer i det andre bud enn akkurat det? Hva med å bruke Guds navn som et stempel på vrang lære eller falske profetier? Og hvordan bruker vi Guds navn på en rett og god måte? I denne episoden av Ta vare på troen skal vi se på det andre bud og hva det betyr.

Som gjest i denne episoden har vi med oss Lars Kjetil Emblem, forkynner i Norsk Luthersk Misjonssamband, region nordvest. Lars Kjetil har over lenger tid forkynt og undervist i temaer fra katekismen. På YouTube-kanalen Levende tro: Bibelen i Livet kan du finne videoopptak hvor han underviser om nådemidlene og noen av budene. Her på foross.no finner du også opptak fra et kort kurs han holdt om de ti bud på Fjellheim bibelskole.TVPT40 Det andre bud - med Lars Kjetil Emblem

Henvisninger og sitat

Billedforbudet i 2. Mosebok 20:4-5 (sml 5 Mosebok 5:8-9)

Du skal ikke lage deg gudebilder, ingen etterligning av noe som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke la deg lokke til å dyrke dem!

Det tredje bud, om Guds navn, i 2. Mosebok 20:7 (Samme ordlyd i 5 Mosebok 5:11)

Du skal ikke misbruke HERREN din Guds navn, for HERREN frikjenner ikke den som misbruker hans navn.

I 2 Mosebok 25-31 beskrives tabernakelet og Guds bolig. Flere plasser i tempelet finner man ulike bilder. Mest fremtredende er bildene av kjerubene, som bla. pryder paktskistens lokk. Slik beskrives det i 2. Mos 25:18-20

På hver side av soningsstedet skal du lage to kjeruber av hamret gull, en kjerub på den ene siden og en kjerub på den andre siden. Dere skal lage dem slik at de går i ett med soningsstedet i begge ender. Kjerubene skal løfte vingene og bre dem ut slik at de dekker soningsstedet. Kjerubene skal være vendt mot hverandre, med ansiktet mot soningsstedet.

Den sjuarmede lysestaken som sto inne i teltet, skulle prydes med bilder av mandelblomster. 2 Mos 25:31 (les gjerne videre beskrivelser, ut kapittelet).

Du skal lage en lysestake av rent gull. Lysestaken med fot og stamme og skålene med knopper og blomster skal hamres ut av ett stykke

1 4 Mosebok 21:8-9 står det om slangene i ørkenen, og kobberslangen som Moses bygde. Vi gjengir de siste to versene her:

Da sa HERREN til ham: «Lag deg en serafslange og sett den på en stang! Alle som blir bitt, skal se opp på den. Da skal de leve.» Moses laget en kobberslange og satte den opp på stangen. Og når noen ble bitt av en slange og så på kobberslangen, fikk han leve.

På kongetiden hadde kobberormen fått en karakter og funksjon som en avgud. Under kong Hiskias reform ble den derfor ødelagt. 2 Kong 18:3-4

Hiskia gjorde det som var rett i HERRENS øyne, i ett og alt slik hans stamfar David hadde gjort. Han nedla offerhaugene, slo i stykker

1 Mosebok 17:1-2

Da Abram var 99 år gammel, viste HERREN seg for ham og sa til ham:

«Jeg er Gud, Den veldige.
Lev for mitt ansikt,
vær hel i din ferd!
Jeg vil slutte en pakt
mellom meg og deg
og gjøre deg umåtelig stor.»

2 Mosebok 3:13-15

Da sa Moses til Gud: «Sett at jeg går til israelittene og sier til dem: Deres fedres Gud har sendt meg til dere, og de så spør meg: Hva er hans navn? Hva skal jeg da svare dem?» Gud svarte Moses: «Jeg er den jeg er.» Og han sa: «Slik skal du svare israelittene: Jeg er har sendt meg til dere.» Og Gud fortsatte: «Du skal si til israelittene: HERREN, fedrenes Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud og Jakobs Gud, har sendt meg til dere. Dette er mitt navn til evig tid, dette skal jeg kalles fra slekt til slekt

Forklaringen til det andre bud i Martin Luthers lille katekisme

Det er: Vi skal frykte og elske Gud, så vi ikke bruker hans navn til å banne og sverge, men kaller på Gud i all nød, ber, lover og takker.

Salme 50:15


 


Støtt foross.no
Ressurstype

  Lydressurs

Skrifthenvisning

  2. Mosebok  20: 4-7

Serie

  Alle ressurser i serien

  Ta vare på troen

  Hva er kristendom?

  Hvem er Gud Fader?

  Hvem er Guds sønn?

  Hvem er Den Hellige Ånd?

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Sakarias Ingolfsson.
  Sakarias er halvt svensk, født og oppvokst på Island, og bor nå med kone og barn i Spydeberg i Indre Østfold. Han har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug og videre studier fra Concordia Theological Seminary, Ft. Wayne. Sakarias har arbeidet flere år som områdearbeider i NLM region nordvest, men tjener i dag som prest i LKN.
   Ressurser av Sakarias Ingolfsson
Gjest i programmet

forfatter_foto  Lars Kjetil er fra Emblem i Ålesund kommune. Han er gift med Elisabet og de har to barn. I sitt arbeid kjører han sesongvis som lastebilsjåfør på sommerhalvåret og er forkynner i Norsk luthersk misjonssamband på vinterhalvåret.
  Ressurser av Lars Kjetil Emblem

Slik bruker du Podkast

Ta vare på troen er en podkast. Det betyr at du kan få hver ny episode automatisk tilsendt din lydenhet, f.eks. iPhone eller Android telefon.

Du kan finne podkasten på iTunes store, eller ved å bruke søkefunksjonen i de fleste andre apper som er laget til formålet.

Les mer om de vanligste alternativene.

Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.