Publisert

Barmhjertighet på TV


Ca leselengde:
6 min

Det følgende er en transkripsjon fra et kjent talk-show på TV:

Vert: Dagens gjest er Immanuel Josefsen. I løpet av de siste tre årene har vi sett stadig flere youtube-videoer med denne mannen. Folk fra hele landet har lastet opp sine video-opptak, og mange av dem har spredd seg som ild i tørt gress. En av mine personlige favoritter er en video der vi ser en fillete uteligger som har sovet i sin egen urin og som lukter så vondt at folk tar omveier for å slippe å komme i nærheten av ham. I denne videoen går Josefsen rett bort til ham og gir ham en stor klem. Han lar uteliggeren få sine egne klær, og mens videoen fader ut ser vi Josefson gå videre i uteliggerens gamle filler.

I en annen populær film hadde Josefsen blandet seg inn i en familiekrangel der han forsøkte å beskytte en kvinne fra å bli slått av sin ektemann. Josefsen endte til slutt opp på sykehuset etter at han hadde blitt truffet av slagene som var rettet mot denne kvinnen.

Men dette er bare noen av de mer uskyldige eksemplene på hva Josefsen har drevet med. Mange av aktivitetene hans er langt mer kontroversielle, og det er mange som har hevdet at han er en trussel mot velferdsstaten.

Noen sier han tar på seg oppgaver som tilhører det offentlige, mens andre fremholder at han gjør det altfor enkelt å få hjelp. Hans virksomhet oppmuntrer indirekte folk til ikke å ta ansvar for sine handlinger siden han alltid er der for å hjelpe dem. Josefsen gir inntrykk av at det er mulig å gi til alle, men det er selvsagt ikke bærekraftig i det lange løp.

Men den mest alvorlige anklagen er at han undergraver lov og orden. Han har bistått asylsøkere som har fått søknadene sine avslått og som har blitt utvist fra Norge. Med Josefsens hjelp har disse uønskede elementene greid å skjule seg for myndighetene og klart å bli værende i landet.

Immanuel Josefsen, takk for at du ville delta i programmet vårt i dag. Hva har du å si til alle disse anklagene som har blitt reist mot deg?

Gjest: Mitt livs hensikt er å vise barmhjertighet, og barmhjertigheten kjenner ingen grenser.

Vert: Jeg forstår det, men synes du ikke at du bør tenke på konsekvensene av dine handlinger? Hvordan ville det gå hvis all gjorde som du, og hvis folk visste at de kunne forvente at andre oppførte seg slike som du? Folk ville slutte å arbeide, i trygg forventning om at andre ville ta seg av dem. Kriminelle ville få full frihet, vel vitende om at ofrene deres ville tilgi dem og ikke anmelde dem til politiet.

Tror du ikke at du bør skjelne mellom dem som uforskyldt har havnet i vanskelig situasjon og dem som ikke har noen andre enn seg selv å takke for den ulykken de har havnet i? Med andre ord, bør du ikke skjelne mellom dem som fortjener å få hjelp og dem som ikke fortjener det? Hvis du ikke gjør det, ender du bare opp med å oppmuntre til enda mer uansvarlig oppførsel.

Gjest: Jeg har kommet for å lete etter dem som ikke fortjener hjelp, og få dem på beina igjen.

Vert: Og hva med dem av oss har gjort oss fortjent til det vi har? Bryr du deg ikke om oss? Synes du ikke at de som tar de rette valgene og gjør det som er rett fortjener å belønnes for det?

Gjest: Hvis du ikke gir bort alle pengene dine og blir med meg og lever som en boms, vil du aldri oppleve ekte glede, og hele livet ditt vil være bortkastet.

Vert: Hvorfor skulle jeg ville bytte bort alt jeg har for å bli som du? Jeg kommer fra en enkel arbeider-bakgrunn, men jeg har arbeidet hardt for å komme dit jeg er i dag. Jeg har gjort en glitrende karriere og er blitt rik og berømt. Hvordan kan du drømme om at jeg skulle ønske dra på loffen sammen med deg?

Gjest: De som har høye tanker om seg selv vil få se at de i virkeligheten ikke er noen ting, men de som hører hjemme i det dårlige selskap skal i sannhet kalles store.

Vert: Hjelp meg med å forstå dette. Du sier at jeg i virkeligheten ikke er noen ting. Jeg som har anstrengt meg hele livet for å bli et bedre menneske og for å forbedre samfunnet vårt. I alle disse årene har jeg ikke hatt peiling på hva jeg har holdt på med? Jeg skulle ha vært en taper i stedet?

Gjest: Når du innser at alt du har utrettet ikke er verdt mer enn søppel, vil du bli i stand til å få et helt nytt liv, og det er dét jeg vil gi deg. Jeg vil tilgi deg ondskapen i ditt liv. Jeg vil vise deg barmhjertighet, og lære deg å vise barmhjertighet mot andre.

Vertens avsluttende bemerkning har blitt slettet fra transkripsjonen.

Noen uker etter at han hadde vært på TV, ble Josefsen arrestert og stilt for retten. Han ble funnet skyldig i å ha stjålet identiteten til tusenvis av mennesker. Det var helt tilfeldig at han ble pågrepet. Politiet hadde etterforsket et fremstående medlem av en terroristorganisasjon, og sporene førte dem omsider til Immanuel Josefsen, som til slutt hadde valgt feil mann å stjele identiteten fra.

Ytterligere etterforskning viste at hver eneste person som Josefsen noen sinne hadde møtt hadde fått det samme tilbudet: de kunne bytte identitet med Josefsen. Bare kriminelle hadde akseptert tilbudet.

Immanuel Josefsen ble funnet skyldig av domstolen og dømt til dødsstraff.

Etter hans død har “ofrene” for Josefsens identitets-svindel kommet med følgende uttalelse:

Immanuel Josefsen tok slagene som var ment på oss, han utholdt stanken som var forårsaket av oss, han fant seg i hatet som var rettet mot oss, og måtte til slutt dø fordi han identifiserte seg med oss. Ved hans sår ble vi helbredet.

Vi fortjente å dø for våre lovbrudd, men han tok straffen som med rette skulle vært vår.

Vi ønsker å uttrykke vår dype takknemlighet for at vår identitet nå er hans identitet og hans identitet for evig er vår identitet.

Følgende kilder har bidratt til denne rapporten: Matt 1,23; Mark 1,40-45; Matt 5,39-42; 3 Mos 19,34; Luk 10,29-37; Luk 19,10; Luk 18,18-25; Luk 14,11-14; Fil 3,4-9; Luk 6,36; Mark 15,6-15; 2 Kor 5,21; Luk 5,30-32; Jes 53,4-6; Luk 23,40-43.


 

Relatert



Støtt foross.no
Ca leselengde
6 min
Ressurstype

  Aktuelt

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Sigurd Grindheim.
  Sigurd Grindheim er tidligere professor II i Det nye testamente ved Fjellhaug internasjonale høgskole og nå professor i KRLE ved Høgskulen på Vestlandet. Han bor på Stord sammen med sin kone, Kidist, og sin sønn, Per.
   Ressurser av Sigurd Grindheim
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.