Publisert

Bruk bibelkort i adventstiden! En konkret måte å bruke Bibelen på. For både store og små.


Ca leselengde:
4 min

Vi legger ut denne saken fra 2018 på nytt. Kanskje er dette noe for deg og din familie i adventstiden?


Vi vil nedenfor presentere en konkret måte å la Guds ord prege adventstiden på.

Det er Øivind Benestad som har komponert utvalget av bibelvers og Jørgen Storvoll har satt det hele sammen på en visuell tiltalende måte og i tillegg gjort det enda mer tilgjengelig for de yngste med illustrasjoner.

Kolosserne 3:16 gir oss en tydelig formaning:

La Kristi ord bo rikelig blant dere, så dere lærer og formaner hverandre i all visdom med salmer og lovsanger og åndelige viser og synger med takknemlighet i deres hjerter for Gud. Kol 3:16

Vel, dette er en måte å gjøre nettopp det på.

Les tips om hvordan kortene kan brukes nederst i saken.

Klikke her for å laste ned bibelkortene i pdf-format.

Adventsbibelkort

Jørgen Storvoll er selv småbarnsfar og har blant annet vært med å oversette infographics på foross.no. Han bruker selv bibelkortene.

Hvilken hensikt vil det ha, både for små og store, og bruke disse bibelversene i adventstiden?

Jeg tror det er bra i adventstiden å få hjelp fra noen enkle redskap til å sette fokus på Jesus, hans sannheter og løfter. Advent kan lett handle mye om å komme i «julestemning» og ha det koselig. På et vis er det gode ting å kunne samle seg rundt som familie og venner, men jeg tror vi må passe oss slik at vi ikke blir mer glad i jula enn julas budskap. Øivind Benestad lager stadig mange gode redskap for å hjelpe oss til å bruke Bibelen. Dette er hans bibelleseplan «Bibelvers til advent og jul» som er illustrert som kort.

Klipp ut kortene og heng dem opp synlig for alle. Det kan skape gode utgangspunkt for samtale.

«Bibelkort i adventstida» gjør det lett å sette fokus, for eksempel rundt frokost- eller middagsbordet, på gode vers fra Guds ord som vi kan ha med oss ut i hverdagen. I løpet av 1-2 min finner vi dagens kort og leser høyt mens vi viser bildet. Vi bruker denne i familien med fire barn fra 2 til 10 år. Jeg må innrømme at det ikke alltid er like lett å få samla fokus til alle. Men ikke se smått på at det gjennomføre dette som familie, formidler noe sterkt om at Bibelen og dens budskap er viktig. Så kan det nok variere litt hvor mye hver enkelt får med seg dag til dag.

Hvilken effekt tror du det har at hvert bibelord har symboler og ulike fargekoder?

Jeg har alltid vært glad i enkle illustrasjoner som hjelper å formidle et budskap. Dette er nyttig både for store og små. For egen del husker jeg mye bedre med illustrasjoner. Det gir noen knagger å henge det på. Og for de minste kan dette være nyttig for å få med seg litt av essensen for versene i seg selv kan romme vanskelige ord og av og til et litt abstrakt innhold.

Det er ikke alltid like lett å finne den perfekte illustrasjonen når man bare skal velge én. Av og til er det lett å finne noe som matcher hovedinnholdet, men andre ganger må man velge et perspektiv.

Noen flere tips til hvordan kortene kan brukes:

  • Skriv ut som A3 eller A4, laminer arket og klipp opp i små kort (evt. heng de opp samlet som et ark). Legg gjerne kortene i en boks du/dere har eller lag en egen.
  • Les opp i forbindelse med måltid eller på sengekanten.
  • La verset og bildet være utgangspunkt for samtale. Man kan også for eksempel spørre barna før man leser om hva de tror dagens vers handler om.
  • Slå opp i Bibelen og lese litt mer av sammenhengen rundt verset og se på bibelreferanser til dette verset.
  • La store og små kan ha med seg et lite kort i løpet av dagen. Enten som papir, laminert eller som et bilde på mobilen. Så kan man lese det flere ganger og også forsøke å memorere verset. Kanskje man kan la det gå litt sport i det og se hvem som kan lære seg flest?

Og versene på kortene går ikke ut på dato og kan kun leses i desember! Om man lager til en boks med bibelkort, kan man senere trekke et tilfeldig kort når det passer for å få et lite «mannakorn» for dagen.

Klikke her for å laste ned bibelkortene i pdf-format.

De gamle bibelkortene finner du her.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
4 min
Ressurstype

  Aktuelt

Emner

  Advent

  Bibelbruk

Serie

  Første episode i foross-podden! (E1 Advent 2018)

  Adventstid og kalenderen 2018!

  1. Søndag i advent. Om Jesu identitet, dom og barnas plass hos Jesus (E2 Advent 2018)

  3. des. Egil Sjaastad om «La meg få høre om Jesus» (E3 Advent 2018)

  4.des. Den eldste salmene vi kjenner? Av Ambrosius som ble døpt, vigd til prest og biskop på en dag! (E4 Advent 2018)

Om Redaksjonen
forfatter_fotoSkrevet av: Redaksjonen .
  Redaksjonen i foross.no består av Sigvart Tveiten, Alexander Feidal-Nilsen, Ingvald André Kårbø, Øivind Ruud Kringstad, Silje Kiil og Konrad Helliesen. Vi kan kontaktes på post@foross.no.
   Ressurser av Redaksjonen
Medforfatter

forfatter_foto  Jørgen Storvoll kommer fra Brøstabotn, er gift med Ingunn Sofie og de har fire barn. Jørgen er teolog og arbeider nå som lærer på Fjellheim bibelskole i Tromsø
  Ressurser av Jørgen Storvoll

Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.