Publisert

Det beste på foross.no i 2017 Disse ressursene er verdt å få med seg


Ca leselengde:
5 min

2017 har vært et begivenhetsrikt år for foross.no. Vi i redaksjonen er glade for den positive utviklingen på nettsiden og her er et utvalg fra de fleste av oss fra 2017:

Blant mye godt å velge er dette mine favoritter - Arne Helge

Oddvar Johann Jensen – tre podkaster (Ta vare på troen) om reformasjonen. De er meget lærerike og passelig lange.

Jon Syver Nordby: Herren vil fullføre sin gjerning for meg. Denne er godt skrevet, og gir god hjelp til å tenke rett om vår tjeneste for Jesus.

Ingvald Andre Kårbø: Kvardagsliv. Betimelige ord om det å leve som kristen i hverdagen. Veldig bra at det settes fokus på at vi skal få se på såkalt vanlig arbeid, og det vi gjør for våre nærmeste som en tjeneste for Gud.

Den fantastiske reisen fortsetter- Øivind

Mine lesetips fra 2017 begynner med reformasjonsmåneden. Det er kanskje litt juks, for det var jo over 30 ressurser i en serie, men jeg mener disse ressursene (kom ut i oktober måned) er "må- lese- stoff". Det var variert. Både informativt om historien og vitnesbyrd om reformasjonens betydningen i dag. En personlig favoritt er nok Magnus Perssons Reformasjonens kjerne og budskap.

Sigmund Evensen delte sin historie i Hvordan Bibelen skapte liv og bevarte Umanakaina- folket i vår. Guds ord har fremgang og bringer liv og håp. Dette er kanskje spesielt oppmuntrende å lese når vi på hjemmebane ofte opplever at Bibelen forkastes.

Personlig har jeg også hatt stor glede av Tabletalks- episodene (se episodeoversikten her). Samtalene fra søndagens tekst er svært nyttig i forberedelse til forkynnelse, men er jo genuint oppbyggelig å lytte til! Det er skikkelig digg å høre på folk som har peiling og som virkelig ønsker at jeg som lytter skal komme meg inn i teksten.

Vanskelig å komme utenom reformasjonsmarkeringen - Knut Kåre

Når jeg skal velge ut noen særlige anbefalinger fra året som har gått, er det vanskelig å komme utenom at det har vært et år i reformasjonens lys. Derfor er mange av sakene knyttet til dette:

«En lutherdom uten kristusforening» (Stein Solberg): Navnet på nettsiden foross er i seg selv en understrekning av den sterke betoningen av det objektive – det Kristus har gjort for oss og utenfor oss. Dette er viktig, men kan få en intellektualistisk slagside. Derfor trenger vi en sterk påminnelse om at kristenlivet dypest sett handler om å være i Kristus.

«Hvorfor sann åndelig fred alltid er fulgt av kamp» (Geir Otto Holmås): I et samfunn hvor vi søker komfort og behag mer enn noe annet, fungerer Guds skole ganske annerledes enn vi kanskje liker.

«Hva menes med uttrykket Skriften alene» og «8 forklarende punkter om lov og evangelium» (Brynjulf Hoaas): Jeg vet om få lutherske teologer med mer innsikt og klarsyn enn Brynjulf Hoaas. Dessuten er han dypt innlest i de reformatoriske kildetekstene. Det er vel verdt tiden å lytte til Hoaas og lære så mye som mulig av ham.

«Guds lam» (Thor Fremmegård): At jeg anbefaler en bokanbefaling skyldes ikke først og fremst anbefalingen i seg selv, men boken. Det er ikke mange ukene til fastetiden begynner og jeg kan ikke få understreket sterkt nok hvor god en ressurs «Guds lam» er i forberedelsen til påsken.

Mitt lesetips - Ingvald

Mitt fyrste lesetips er knytta til min personlege situasjon. Denne sommaren vart eg gift, noko som fører til at eg no har eit spesielt ansvar gjeve av Gud overfor kona mi. Ein artikkel som understreka for meg korleis dette også må ha sine fylgjer for bønnelivet mitt, var Mats Giselsson sin artikkel om å be for sin ektefelle.

Mitt neste tips er artikkelen til pastor Puje om kyrkjetukt frå eit mongolsk perspektiv. Gjennom mi teneste på Fjellheim Bibelskule har eg hatt privilegiet av å besøkja kristne brødre og søstre i Mongolia ved fleire høver. Det har vore til stor inspirasjon, og eg har kvar gong vorte overtydd om at dei har mykje å læra oss om livet med Jesus. Denne artikkelen tek opp eit tema som er vanskelig og underkommunisert i Norge.

Mitt siste lesetips er knytt til Håvard Høie sine 6 gode grunnar til å lesa kyrkjehistorie. Kyrkja sin historie er min historie. Dessverre kan det blant kristne vera ein tendens til å tenkja at kyrkjehistorie er kjedelig og lite relevant. Eg vonar denne artikkelen kan gjeva inspirasjon til historiestudier!

Dette skulle du ikkje ha gått glipp av - Jan Helge

Ei stemme som det er viktig å lytte til i vår tid, kjem frå Øivind Benestad. Om du ikkje har fått med deg foredraget hans om ekteskapet, barnet og Bibelen i en kjønnsnøytral tid, så kan du ta tid til det no i romjula.

Ein annn viktig artikkel er skriven av Egil Sjaastad. Den handlar om frelse og helse, og fører oss inn i ei trygg kristen tru og når me møter sjukdom og motgang. Les Frelst, men ikke frisk.

Siste tips frå mi side er serien med bibelundervisning for unge, som heiter "Logos". Serien er lagt ut med YouTube-opptak, slik at du kan både sjå og høyre undervisninga. Først ute er Asbjørn Handeland med Adam, Eva og meg. Til sammen 21 artikler med ulike tema ligg så langt inne.

Alle opptak fra Logos Bibelundervisning legges også ut som podkast. Anbefales!

Bør leses - Endre
Børre Knudsen gjør juleevangeliet nytt igjen med teksten juleevangelium. Og slik må evangeliet alltid bli nytt for oss, om det skal være det det er tenkt for oss.

Dagfinn Stærk skriver om den tidlige kirke i Nord-Afrika. Hva kan vi lære av at den forsvant for langt over 1000 år siden?  Les om kirken som forsvant.

Nå når Lutheråret går mot slutten, bør det være et must lese Stein Solbergs utfordring til vår tid. Er vi så luthersk som vi kanskje ynder å tro? Har noen grunnleggende "lutherske anliggende" blitt svekket?

Har du også hatt nytte av foross.no i 2017? Støtt den videre utviklingen av nettsiden- bli bærer, eller støtt med en engangsgave. Tusen takk!


 


Støtt foross.no
Ca leselengde
5 min
Ressurstype

  Aktuelt

Om Redaksjonen
forfatter_fotoSkrevet av: Redaksjonen .
  Redaksjonen i foross.no består av Endre Stene, Øivind Ruud Kringstad, Ingvald André Kårbø, Jan Helge Aarseth, Silje Kiil og John-Kjetil Gagnat. Vi kan kontaktes på post@foross.no.
   Ressurser av Redaksjonen
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.